Με οικονομικό και διπλωματικό «πόλεμο» στην Τουρκία απαντά η Ρωσία

Με οικονομικό και διπλωματικό «πόλεμο» στην Τουρκία απαντά η Ρωσία

Ο Πούτιν δεν σηκώνει το τηλέφωνο στον Ερντογάν, ο οποίος προκαλεί λέγοντας πως δεν ζητάει συγγνώμη από τη Ρωσία - Το Κρεμλίνο διακόπτει κάθε στρατιωτική συνεργασία με Άγκυρα, «παγώνει» ο Turkish Stream - Ο Ολάντ στηρίζει Πούτιν στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών

Με οικονομικό και διπλωματικό «πόλεμο» στην Τουρκία απαντά η Ρωσία
Εντείνεται το «ψυχροπολεμικό» κλίμα ανάμεσα σε Τουρκία και Ρωσία έπειτα από την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού τύπου Su-24 από τουρκικά F-16, με τη Μόσχα να έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή σκληρά μέτρα με στόχο να τιμωρήσει την Άγκυρα και να πλήξει την τουρκική οικονομία.

Μετά το «νιετ» μεγάλων τουριστικών γραφείων στην πώληση ταξιδιωτικών πακέτων με προορισμό τουρκικές πόλεις, ήρθε να προστεθεί η απόφαση του επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Τουρισμού, Όλεγκ Σαφόνοφ, ο οποίος έδωσε εντολή να «παγώσουν» όλα τα ταξίδια με προορισμό την Τουρκία. Μία τέτοια ενέργεια αναμένεται να προκαλέσει ζημία που εκτιμάται στα 10 δισ. δολάρια, τη στιγμή που η Τουρκία βρίσκεται στη δεύτερη θέση των προτιμήσεων των Ρώσων τουριστών.

Την ίδια ώρα, το Κρεμλίνο καλεί όλους τους Ρώσους πολίτες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Τουρκία να επιστρέψουν, ενώ καλεί τους υπηκόους να μην προγραμματίσουν επισκέψεις στη χώρα «για λόγους ασφαλείας».

Κλείσιμο
Σε μία προσπάθεια, μάλιστα, να… παίξουν με τα νεύρα της τουρκικής κυβέρνησης και να προχωρήσουν εκ νέου σε επίδειξη ισχύος, οι ρωσικές αρχές συνέλαβαν 39 Τούρκους επιχειρηματίες που βρίσκονταν στη χώρα επικαλούμενες ότι είχαν δηλώσει ψευδώς ότι είναι τουρίστες, ενώ παρακολουθούσαν συνέδριο για την αγροοικονομία!

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, έδωσε εντολή στη ρωσική κυβέρνηση να ετοιμάσει επιπλέον μέτρα, εκ των οποίων το πάγωμα ορισμένων κοινών επενδυτικών σχεδίων με την Τουρκία, ενώ τόνισε πως στο πλαίσιο αυτό θα περιλαμβάνονται και περιορισμοί στις εισαγωγές τροφίμων.

Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης δήλωσε ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Turkish Stream εμπίπτει σε αυτά τα περιοριστικά μέτρα, προσθέτοντας ότι οι περιορισμοί εναντίον της Άγκυρας μπορεί ακόμη να περιλαμβάνουν και τον πρώτο πυρηνικό σταθμό της Τουρκίας στο Ακούγιου της Μερσίνας -απέναντι από την Κύπρο- που βρίσκεται υπό κατασκευή.

Όλα αυτά ενώ σήμερα αναμένεται τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν - Πούτιν, η οποία ενδεχομένως να αλλάξει το κλίμα ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Το Κρεμλίνο διακόπτει κάθε στρατιωτική συνεργασία με την Άγκυρα

Στο πλαίσιο των μέτρων αυτών το Κρεμλίνο αποφάσισε να διακόψει κάθε στρατιωτική συνεργασία με την Αγκυρα. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμύνης, λοιπόν, όλα τα κανάλια συνεργασίας με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις κλείνουν. 

«Σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη, όλα τα κανάλια συνεργασία ανάμεσα στο ρωσικό υπουργείο Αμύνης και τις ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας έχουν διακοπεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμύνης, Ιγκόρ Κονασένκοφ.

«Η συγκεκριμένη απόφαση αφορά σε όλους τους δεσμούς και τις μορφές συνεργασίας και όχι μόνο την ‘κόκκινη γραμμή” που δημιουργήθηκε για την αποφυγή θερμών επεισοδίων στον αέρα, κατά τη διάρκεια των ρωσικών στρατιωτικών επιθέσεων κατά των υποδομών των τρομοκρατών στη Συρία», πρόσθεσε ο Κονασένκοφ.

Ρωσο-γαλλική συμμαχία κατά της τρομοκρατίας 

Στο μεταξύ ο Βλάντιμιρ Πούτιν ανοίγει την… αγκαλιά του στο Γάλλο ομόλογό του, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα και έπειτα από τις συνομιλίες του δεσμεύτηκε να ενώσει τις δυνάμεις του με την Ρωσία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε στον Πούτιν ότι οι μεγάλες δυνάμεις του κόσμου πρέπει να δημιουργήσουν ένα «μεγάλο συνασπισμό» για να πολεμήσουν το Ισλαμικό κράτος στη Συρία και το Ιράκ.

«Ο εχθρός μας είναι το Ισλαμικό Κράτος, έχει έδαφος, έναν στρατό και πηγές χρηματοδότησης, γι' αυτό και εμείς πρέπει να δημιουργήσουμε έναν μεγάλο συνασπισμό για να χτυπήσουμε αυτούς τους τρομοκράτες», υπογράμμισε ο Ολάντ, σημειώνοντας ότι ταξίδεψε στη Ρωσία για να δει και να συζητήσει με τον Ρώσο πρόεδρο για το θέμα αυτό.

«Είμαι στη Μόσχα μαζί σας για να δούμε το πώς μπορούμε να δράσουμε από κοινού και να συνεργαστούμε προκειμένου να χτυπήσουμε αυτή την τρομοκρατική οργάνωση, αλλά και να βρούμε μια λύση για την ειρήνη», πρόσθεσε, απευθυνόμενος προς τον Πούτιν.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ρωσίας επισήμανε ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας στη Συρία.

«Εμείς θεωρούμε ότι αυτός ο συνασπισμός είναι απόλυτα απαραίτητος και σε αυτό ακριβώς το σημείο οι θέσεις μας συμπίπτουν», τόνισε ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που υπογράμμισε επιπλέον την ανάγκη «να ενωθούν οι δυνάμεις στη μάχη εναντίον του κοινού εχθρού».

Ρωσικός Τύπος: Η Τουρκία έστησε ενέδρα στη Ρωσία για να προστατεύσει τους τρομοκράτες

Τα σενάρια πίσω από την κατάρριψη του μαχητικού Su-24 δίνουν και παίρνουν, με τον ρωσικό Τύπο να αναδεικνύει αναλύσεις που κάνουν λόγο για προσχεδιασμένη επίθεση, θέλοντας να υπερτονίσουν τις δηλώσεις του υπουργού Αμύνης, Σεργκέι Λαβρόφ, για «σχεδιασμένη προβοκάτσια».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Sputnik και τις δηλώσεις του καθηγητή κα ειδικού στις ρωσο-τουρκικές σχέσεις του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Μαρκ Γκαλεότι, η κατάρριψη του αεροσκάφους ήταν προσχεδιασμένη και παγίδα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.

«Μοιάζει με πραγματική ενέδρα, περισσότερο από κάτι άλλο», δήλωσε ο Γκαλεότι στο ρωσικό πρακτορείο.

Ο καθηγητής εξήγησε πως η Τουρκία ήθελε με την ενέργεια αυτή να εδραιωθεί ως ισχυρός τοπικός παράγοντας, ειδικά έπειτα από τις ρωσικές επιχειρήσεις στη Συρία, και η τουρκική κυβέρνηση επιζητά με την κατάρριψη να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από τη Μόσχα. 
Επιπλέον, ο Γκαλεότι υποστήριξε ότι η Άγκυρα θέλησε να προστατεύσει τους εταίρους της, τους οποίους η ρωσική αεροπορία πλήττει. Σύμφωνα με τον καθηγητή η Τουρκία επιχειρεί να προστατεύσει το Ισλαμικό Κράτος καθώς έχει άμεσο συμφέρον από την συναλλαγή πετρεαλίου από περιοχές που ελέγχουν οι τζιχαντιστές, κάτι που βεβαίως ο Τούρκος πρόεδρος αρνείται κατηγορηματικά. 

Αναπάντητες κλήσεις Ερντογάν

Αν τελικά σημειωθεί τηλεφωνική συνομιλία όπως υποστηρίζουν τουρκικά δημοσιεύματα, θα δοθεί τέλος στο «σήριαλ» με πρωταγωνιστές τον Ερντογάν και τον Πούτιν που παίζουν πινγκ-πονγκ σχετικά με τις κλήσεις.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν έσπευσε να επισημαίνει πως η Τουρκία δεν κάλεσε το Κρεμλίνο για να απολογηθεί σχετικά με την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους τύπου Su-24, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διέψευσε τους ισχυρισμούς του υποστηρίζοντας ότι ο Ρώσος ομόλογός του απλώς δεν απάντησε στο τηλεφώνημά του.

Μιλώντας στο γαλλικό δίκτυο France24 ο Ερντογάν δήλωσε: «Κάλεσα τον κ. Πούτιν. Μέχρι στιγμής, δεν έχει επιστρέψει την κλήση μου». Βέβαια, αρχικά τόνιζε πως δεν υπάρχει λόγος η Άγκυρα να ζητήσει συγγνώμη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πιστεύω ότι αν υπάρχει μία πλευρά που πρέπει να απολογηθεί, δεν είμαστε εμείς. Εκείνοι που παραβίασαν τον εναέριο χώρο μου πρέπει να απολογηθούν. Οι πιλότοι μας και οι ένοπλες δυνάμεις, απλώς εκτέλεσαν το καθήκον τους, το οποίο αφορά στην απάντηση των παραβιάσεων των κανόνων. Πιστεύω πως αυτή είναι η ουσία». 

Μυστήριο με το ηχητικό απόσπασμα προειδοποιήσεων στο μαχητικό

Ανάλογη σύγχυση επικρατεί και με το ηχητικό απόσπασμα που δόθηκε στη δημοσιότητα, σύμφωνα με το οποίο μέλη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας ειδοποίησαν τους Ρώσους πιλότους ότι παραβιάζουν τουρκικό εναέριο χώρο.

Μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίησή του, ωστόσο, η Τουρκία αρνείται ότι διοχέτευσε στον Τύπο.

«Εκπρόσωπος του τουρκικού γενικού επιτελείου υποστήριξε ότι δεν έδωσαν τέτοιο υλικό στον Τύπο. Αν ισχύει, αυτό επιβεβαιώνει για μία ακόμα φορά ότι το ηχητικό με την επικοινωνία των Τούρκων πιλότων με το δικό μας πλήρωμα είναι πλαστό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμύνης της Ρωσίας, Ιγκόρ Κονασένκοφ.

Υπενθυμίζεται πως στο ηχητικό που κυκλοφόρησε ακούγεται ένας άνδρας να λέει: «Σας μιλάει η τουρκική αεροπορία. Προσεγγίζετε τουρκικό εναέριο χώρο. Αλλάξτε την πορεία σας προς τα νότια αμέσως».

Ο Κονασένκοφ ωστόσο, πρόσθεσε πως ο στρατιωτικός ακόλουθος ενημερώθηκε πως είναι αδύνατον να δοθεί υλικό σχετικά με την επίθεση στο ρωσικό αεροσκάφος πριν την κατάρριψή του από τουρκικά F-16.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης