Δείτε τον τρόπο που οι τυφλοί μπορούν να «δουν» κλασικούς πίνακες ζωγραφικής

Δείτε τον τρόπο που οι τυφλοί μπορούν να «δουν» κλασικούς πίνακες ζωγραφικής

Μία εταιρία στην Φινλανδία είχε την φαεινή ιδέα να δημιουργήσει μία διάταξη η οποία επιτρέπει την τρισδιάστατη εκτύπωση κλασικών έργων ζωγραφικής έτσι ώστε να μπορούν να τα απολαύσουν και οι τυφλοί

Δείτε τον τρόπο που οι τυφλοί μπορούν να «δουν» κλασικούς πίνακες ζωγραφικής
Για τους περισσότερους από εμάς που δεν έχουν προβλήματα με την όρασή τους, η θέαση ενός πίνακα και η απόλαυση που προέρχεται από αυτόν μοιάζει απόλυτα φυσιολογική. Για τους τυφλούς όμως τα πράγματα είναι προφανώς διαφορετικά, καθώς δεν έχουν τον τρόπο να «δουν» το Χαμόγελο της Τζοκόντα ή τα φημισμένα ηλιοτρόπια του Βαν Γκονγκ.

Για να λύσουν αυτό το πρόβλημα, μια εταιρία από την Φινλανδία, με το όνομα Unseen Art, ξεκίνησε την αναζήτηση χρηματοδότησης μέσω της πλατφόρμας Indiegogo ώστε να κατασκευάσουν ένα μηχάνημα που θα μπορεί να εκτυπώνει σε 3D κλασικά έργα ζωγραφικής.

Το ενδιαφέρον αυτής της νέας προσέγγισης είναι το γεγονός ότι οι Φινλανδοί δημιουργούν ένα σύστημα που επιτρέπει τόσο  σε ιδιώτες όσο και σε όλα τα μουσεία του κόσμου να τυπώνουν από εικόνα στον υπολογιστή τους όποιο έργο θέλουν να επιδείξουν σε κάποια ομάδα τυφλών. Παράλληλα η εταιρία δημιούργησε μία βάση δεδομένων με αυτά τα μεγάλα έργα σε υψηλή ανάλυση έτσι ώστε να είναι ελεύθερη η πρόσβαση όλων των τυφλών στον κόσμο για να τα τυπώσουν.

Κλείσιμο
Στο βίντεο που παραθέτουμε το οποίο είναι το promo για την συγκέντρωση χρημάτων στο Indiegogo, βλέπουμε έναν τυφλό να αγγίζει τη Μόνα Λίζα για πρώτη φορά. «Είναι η έκφραση που είναι η πιο μυστηριώδεις εδώ, λέει. Είναι λίγο αινιγματική. Τα δάχτυλά μους είναι... ενθουσιασμένα» είπε. Η εταιρία ζητά από τις προσφορές το ποσό των 30.000 δολαρίων για να προχωρήσει στην κατασκευή της ιδέας της. Και αν κρίνουμε από τα εγκωμιαστικά σχόλια που έχει συγκεντρώσει από όλο τον κόσμο, μάλλον θα τα καταφέρουν και πολύ εύκολα.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης