ΗΠΑ: «Ανθρώπινο λάθος» ο βομβαρδισμός της κλινικής στην Κουντούζ

ΗΠΑ: «Ανθρώπινο λάθος» ο βομβαρδισμός της κλινικής στην Κουντούζ

Εσωτερική έρευνα του αμερικανικού στρατού απεφάνθη ότι επρόκειτο για ένα τραγικό δυστύχημα το οποίο θα μπορούσε να αποφευχθεί - Τα άτομα τα οποία κρίθηκαν υπεύθυνα για το περιστατικό έχουν απαλλαχθεί από τα καθήκοντά τους

ΗΠΑ: «Ανθρώπινο λάθος» ο βομβαρδισμός της κλινικής στην Κουντούζ
Μία έρευνα που διενέργησε ο στρατός των ΗΠΑ σχετικά με τον βομβαρδισμό τον Οκτώβριο της κλινικής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF) στην Κουντούζ του Αφγανιστάν, απεφάνθη ότι επρόκειτο για ένα τραγικό δυστύχημα το οποίο θα μπορούσε να αποφευχθεί, και το οποίο προκλήθηκε πρωτίστως από «ανθρώπινο λάθος».

Σύμφωνα με την έκθεση του αμερικανικού στρατού, το πλήρωμα του AC-130 μπέρδεψε, λόγω κάποιου τεχνικού προβλήματος στο σύστημα χαρτογράφησής του, την κλινική με ένα κυβερνητικό κτίριο που πίστευαν ότι είχε καταληφθεί από αντάρτες και το οποίο ήταν ο πραγματικός τους στόχος.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό διοικητή στο Αφγανιστάν, τον στρατηγό Τζον Κάμπελ, το πλήρωμα του αεροσκάφους αναγκάστηκε να βασιστεί σε περιγραφές από τις αφγανικές δυνάμεις ώστε να εντοπίσει το κτίριο που έπρεπε να πλήξει.

Κλείσιμο
«Πρόκειται για τραγικό λάθος. Οι αμερικανικές δυνάμεις ποτέ δεν θα χτυπούσαν σκόπιμα ένα νοσοκομείο ή άλλες προστατευόμενες εγκαταστάσεις», ανέφερε ο στρατηγός Κάμπελ, προσθέτοντας ότι τα άτομα τα οποία κρίθηκαν υπεύθυνα για το περιστατικό έχουν απαλλαχθεί από τα καθήκοντά τους.

Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι το λάθος συνεχίστηκε στη διάρκεια όλης της επιχείρησης, αν και υπήρχαν «αντιφατικές ενδείξεις» και παρά τις προειδοποιήσεις που έλαβαν από την κλινική.

Τουλάχιστον 30 πολίτες σκοτώθηκαν στον βομβαρδισμό, ο οποίος προκάλεσε διεθνή κατακραυγή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης