Ομπάμα για κατάρριψη ρωσικού μαχητικού: Δικαίωμα της Τουρκίας να προστατέψει τα σύνορά της

Ομπάμα για κατάρριψη ρωσικού μαχητικού: Δικαίωμα της Τουρκίας να προστατέψει τα σύνορά της

«Να εξασφαλίσουμε ότι Ρωσία και Τουρκία συνομιλούν, για να διαπιστωθεί τι συνέβη» - Χαρακτήρισε πρόβλημα το ό,τι οι ρωσικές επιχειρήσεις γίνονται κοντά στα τουρκικά σύνορα

Ομπάμα για κατάρριψη ρωσικού μαχητικού: Δικαίωμα της Τουρκίας να προστατέψει τα σύνορά της
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, συναντήθηκαν στον Λευκό Οίκο πρώτη φορά έπειτα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.



Κλείσιμο

Στο τραπέζι των συζητήσεων των δύο ηγετών ήταν η μάχη κατά της τρομοκρατίας και η ενισχυμένη δράση κατά του Ισλαμικού Κράτους με τις δυνάμεις της διεθνούς συμμαχίας, της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ.

Μετά τη συνάντησή τους, οι δύο ηγέτες προέβησαν σε κοινές δηλώσεις, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε και στο σημερινό περιστατικό με την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους τύπου Su-24 από τουρκικό F-16.

«Στηρίζουμε τους φίλους μας σε καλές και κακές στιγμές, εκ μέρους του αμερικανικού λαού εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας για τις ειδεχθείς πράξεις τρομοκρατίας στο Παρίσι», δήλωσε ο κ. Ομπάμα καλωσορίζοντας τον κ. Ολάντ.

«Αυτή η βάρβαρη τρομοκρατική οργάνωση η ΙΚ και η δολοφονική ιδεολογία αποτελεί απειλή για όλους μας. Πρέπει να καταστραφεί και πρέπει να το κάνουμε μαζί. Αυτός ο σκοπός ενότητας μας φέρνει εδώ σήμερα. Την τελευταία φορά μας είπατε ότι η Γαλλία αγαπά την Αμερική και εμείς αγαπούμε τους Γάλλους. Εμείς οι Αμερικανοί αγαπούμε τη Γαλλία γιατί μαζί μοιραζόμαστε τα ίδια ιδανικά. Η Γαλλία είναι ο παλαιότερος σύμμαχός μας», συμπλήρωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Στο κρεβάτι μας με την Μισέλ έχουμε μία φωτογραφία από τη Γαλλία να φιλιόμαστε. Αυτές είναι οι αναμνήσεις μου από τη Γαλλία.», πρόσθεσε ο κ. Ομπάμα χαμογελώντας.
«Στο στάδιο, τις καφετέριες, τα εστιατόρια στο Παρίσι που χτυπήθηκαν από τους τρομοκράτες τα βλέπουμε σαν να είναι δικά μας. Για αυτό είμαστε στο πλευρό σας», είπε και στα γαλλικά δήλωσε: «Είμαστε όλοι Γάλλοι».

«Εδώ και ένα χρόνο αποστολή μας είναι να καταστρέψουμε αυτή την οργάνωση και την ιδεολογία. Συζητήσαμε για την πρόοδο της συμμαχίας. Ο πρόεδρος της Γαλλίας και εγώ συμφωνήσαμε ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα μαζί. Όπως είδαμε με την επίθεση στο Μάλι, η μάχη ξεπερνά το πλαίσιο του Ισλαμικού Κράτους. Θα κάνουμε περισσότερο να αποτρέψουμε τρομοκρατικά χτυπήματα στην πατρίδα», συμπλήρωσε ο κ. Ομπάμα.

«Περισσότερα από 8.000 αεροπορικά χτυπήματα, μαζί με τους εταίρους μας στο έδαφος, έχουν απωθήσει το Ισλαμικό Κράτος σε Ιράκ και Συρία. Καλώ την ΕΕ να θέσει σε εφαρμογή τα μέτρα για τον επιπλέον έλεγχο διαβατηρίων ώστε να αποτραπεί η είσοδος τρομοκρατών».

«Η Ρωσία θα μπορούσε να παίξει ακόμα σημαντικότερο ρόλο στον αγώνα κατά του ΙΚ», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ και τόνισε πως από την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου έχουν εφαρμοστεί επιπλέον μέτρα για την ασφάλεια των πολιτών.

«Οι τζιχαντιστές προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν στην πατρίδα μας χτυπώντας πολίτες», πρόσθεσε και τόνισε ότι παίρνουν μέτρα ασφαλείας ώστε να αποτραπούν επιθέσεις.

Καταλήγοντας ο κ. Ομπάμα έστειλε μήνυμα στους Γάλλους που δείχνουν πώς αντιμετωπίζουν την τρομοκρατία συνεχίζοντας τη ζωή τους, πηγαίνοντας σε κεντρικά σημεία ακόμα και με παιδιά για να δείξουν ότι δε φοβούνται.

«Το Παρίσι θα είναι πάντα Παρίσι», δήλωσε ο κ. Ομπάμα και ανακοίνωσε πως την ερχόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί την γαλλική πρωτεύουσα.

Ομπάμα: Έχουμε αντιμετωπίσει μεγαλύτερες απειλές από τους τζιχαντιστές

«Ας θυμηθούμε ότι έχουμε αντιμετωπίσει μεγαλύτερες απειλές, όπως ο φασισμός. Κάθε φορά τα καταφέραμε γιατί ο τρόπος ζωής μας είναι ισχυρότερος, γιατί μένουμε ενωμένοι. Δε θα είναι διαφορετικά αυτή τη φορά. Θα νικήσουμε και ομάδες όπως το ΙΚ θα χάσει. Ζήτω η Γαλλία», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.



Ο Φρανσουά Ολάντ από την άλλη στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στα μηνύματα αλληλεγγύης που έστειλαν οι Αμερικανοί στον γαλλικό λαό.

«Είμαστε δύο λαοί ενωμένοι σε έναν που μοιράζονται τα ίδια συναισθήματα και τις ίδιες αξίες. Δεν είμαστε πολύ όμοιοι, έχουμε τη δική μας ιστορία και παρελθόν αλλά μοιραζόμαστε την πίστη μας στην ελευθερία», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Επλήγησαν νέοι άνθρωποι που ήρθαν από 20 διαφορετικές χώρες», διευκρίνισε ο κ. Ολάντ για τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Μπατακλάν και την καφετέρια στο Παρίσι.

«Μοιραζόμαστε την αποφασιστικότητά μας να πολεμήσουμε την τρομοκρατία. Δε θα καταφέρουν να καταστρέψουν αυτά που έχουμε δομήσει. Η Γαλλία και οι ΗΠΑ είναι μαζί για να απαντήσουν με ενότητα. Στόχος είναι η εξόντωση της οργάνωσης. Αποφασίσαμε να ενισχύσουμε τις επιθέσεις μας σε Συρία και Ιράκ σχετικά με τους στόχους του ΙΚ», συμπλήρωσε ο κ. Ολάντ.

Πρότεινε, μάλιστα, σαν έκτακτο μέτρο, να κλείσουν τα σύνορα Τουρκίας Συρίας ώστε να αποτραπεί η εισροή τρομοκρατών στην Ευρώπη.

«Να συνεργασθούμε με εταίρους που μάχονται τους τζιχαντιστές. Μπορούν να μας βοηθήσουν όλες οι χώρες που θέλουν να εξοντωθεί ο ΙΚ. Αποφασίσαμε να πολεμήσουμε τον ΙΚ από ξηράς», είπε ο Γάλλος πρόεδρος διευκρινίζοντας ότι δε θα σταλούν γαλλικά στρατεύματα, αλλά ότι το ζήτημα αφορά στις τοπικές δυνάμεις.

Ολάντ: Πρέπει να ελέγξουμε τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας

Σχετικά με το προσφυγικό, ο κ. Ολάντ δήλωσε: «Πρέπει να ελέγξουμε τα σύνορα.
Η Τουρκία παίζει σημαντικό ρόλο και μαζί με την Τουρκία πρέπει να βρούμε λύσεις ώστε οι πρόσφυγες να μείνουν κοντά στις πατρίδες τους. Πρέπει να διαβεβαιώσουμε ότι πραγματοποιούνται έλεγχοι».

Στο μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, αναμένεται να ταξιδέψει στη Μόσχα για συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν.

Ομπάμα: Δικαίωμα της Τουρκίας να προστατέψει τα σύνορά της

Σχετικά με την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από τουρκικό F-16, ο κ. Ομπάμα δήλωσε πως ακόμα «λαμβάνουμε λεπτομέρειες για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους και αναμένεται να συνομιλήσω με τον πρόεδρο Ερντογάν. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να διαβεβαιώσουμε ότι Ρωσία και Τουρκία συνομιλούν ώστε να διαπιστωθεί τι έχει συμβεί. Πιστεύω ότι αυτό οδηγεί σε ένα πρόβλημα που σχετίζεται με τις ρωσικές επιχειρήσεις γιατί είναι κοντά στα τουρκικά σύνορα και έχουν στόχο και την αντιπολίτευση της Συρίας». Ωστόσο, επισήμανε πως είναι δικαίωμα της Τουρκίας να προστατεύσει τα σύνορά της.

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος έκανε λόγο για «σοβαρό περιστατικό» και πρόσθεσε πως η Τουρκία παρέχει πληροφορίες σχετικά με αυτό που συνέβη και τόνισε πως πρέπει να αποτραπεί η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες αλλά να εστιάσουμε στον αγώνα κατά του ΙΚ.

«Θα ταξιδέψω στη Ρωσία και θα τονίζω ότι πρέπει να λάβουμε δράση κατά του ΙΚ. Θα συνομιλήσω με τον πρόεδρο Πούτιν, όπως έκανα στο παρελθόν, αλλά οι επιθέσεις πρέπει να είναι κατά του ΙΚ κατά της τρομοκρατίας. Αυτοί που μας απειλούν, απειλούν τους Ρώσους. Επομένως πρέπει να συντονιστούμε, να συνεργαστούμε ώστε να δράσουμε κατά του ΙΚ, ώστε να οδηγηθούμε στη λύση», συμπλήρωσε ο κ. Ολάντ.



Σχετικά με τη συριακή κρίση, ο κ. Ομπάμα προέβλεψε: «Θα είναι δύσκολα, η Συρία έχει διαλυθεί κι αυτό ξεκίνησε όταν ο πρόεδρος Άσαντ ξεκίνησε να σκοτώνει αθώους ανθρώπους. Θα είναι δύσκολη και μακρά και μεθοδική διαδικασία για να επανέλθει η Συρία ώστε να δημιουργηθεί η σταθερότητα και να επιστρέψουν οι πολίτες για να χτίσουν ξανά τη ζωή τους, αλλά είναι πιθανό».

Ερωτηθείς και πάλι για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού, ο κ. Ομπάμα δήλωσε πως δεν έχει ακόμα όλες τις λεπτομέρειες αλλά αναμένει να ενημερωθεί από Ρωσία και Τουρκία. Τόνισε πάντως πως προτεραιότητά του είναι να μην κλιμακωθεί η κατάσταση ανάμεσα σε Τουρκία και Ρωσία και «καλό είναι να κάνουν και οι δύο πλευρές ένα βήμα πίσω».

Αναφέρθηκε, μάλιστα, και στην κατάρριψη του ρωσικού επιβατικού αεροσκάφους στη Χερσόνησο του Σινά, λέγοντας: «Οι Ρώσοι έχασαν εκατοντάδες ανθρώπους από το Ισλαμικό Κράτος. Η επιχείρηση στη Συρία αποτελεί απειλή για τη Ρωσία».

Την ίδια στιγμή, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε πως το ΙΚ σχεδιάζει τις επιθέσεις του στη Συρία και μετά τις εκτελεί σε διάφορες χώρες, κάνοντας λόγο για «ενέργειες πολέμου».
Ο κ. Ολάντ πρόσθεσε πως οι επιθέσεις στο Παρίσι προκάλεσαν έντονα συναισθήματα αλλά αυτό δεν είναι αρκετό καθώς «πρέπει να δράσουμε».

Παράλληλα, δήλωσε για τη Ρωσία: «Έχουμε έναν κοινό στόχο να αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία και να πολεμήσουμε τον ΙΚ», ενώ για τη συριακή κρίση τόνισε πως ο Μπασάρ αλ Άσαντ δε μπορεί να είναι το μέλλον της Συρίας.

«Πρέπει να βρούμε μία λύση, να εργαστούμε στη μετάβαση της εξουσίας και ο Ασαντ δε μπορεί να είναι μέρος της μετάβασης γιατί αυτός ήταν το πρόβλημα», τόνισε ο κ. Ολάντ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης