Αυτοί είναι οι πέντε τρομοκράτες που αιματοκύλισαν το Παρίσι

Αυτοί είναι οι πέντε τρομοκράτες που αιματοκύλισαν το Παρίσι

23 συλλήψεις από την γαλλική αστυνομία σε 168 επιχειρήσεις την νύχτα της Κυριακής - Μέσα από τα χέρια τους έχασαν οι Γάλλοι τον όγδοο δράστη - Επέβαινε σε αυτοκίνητο που σταμάτησαν για έρευνα στα σύνορα με Βέλγιο λίγες ώρες μετά την επίθεση - Τι λέει ο Γάλλος εισαγγελέας για τον τρομοκράτη που πέρασε από τη Λέρο - Πάνω από 20 συλλήψεις σε 168 επιχειρήσεις σε όλη τη Γαλλία 

Αυτοί είναι οι πέντε τρομοκράτες που αιματοκύλισαν το Παρίσι
Πέντε από τους εφτά τρομοκράτες που αιματοκύλησαν το Παρίσι και  σκοτώθηκαν την νύχτα της Παρασκευής έχουν πλέον ταυτοποιηθεί από τις γαλλικές αρχές.

Το πρωί της Δευτέρας ανακοινώθηκε πως ένας από τους δράστες του μακελειού στο Μπατακλάν ήταν ο
Σαμί Αμιμούρ, γάλλος υπήκοος, ενώ πέμπτος τρομοκράτης είναι ο
Αχμάντ Αλμοχαμάντ
Κλείσιμο
, που πέρασε από τη Λέρο στις 3 Οκτωβρίου και ανατινάχθηκε έξω από το Stade de France. Οι αρχές έχουν ακόμη ταυτοποιήσει τον Ομάρ Ισμαήλ Μουσταφάι
, που συμμετείχε στην σφαγή του Μπατακλάν, τον
Ιμπραήμ Αμπντεσλάμ, που αυτοανατινάχθηκε στο Comptoir Voltaire καφέ και τον Μπιλάλ Χαντφί
, επίσης έναν από τους βομβιστές αυτοκτονίας έξω από το στάδιο.

Υπενθυμίζεται πως ένας όγδοος τρομοκράτης, ο Σελάχ Αμπντεσλάμ, αδερφός του νεκρού Ιμπραήμ, καταζητείται από τις αρχές, που τον άφησαν να ξεφύγει μέσα από τα χέρια τους λίγες ώρες μετά τις επιθέσεις, καθώς περνούσε τα σύνορα για το Βέλγιο.


Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τους τρομοκράτες που συμμετείχαν στις επιθέσεις
-Θέατρο Μπατακλάν
Τρεις ήταν οι δράστες που αιματοκύλησαν το θέατρο την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη ροκ συναυλία. Και οι τρεις είναι νεκροί: Δύο ανατινάχθηκαν με τα γιλέκα που φορούσαν, ενώ ο τρίτος σκοτώθηκε από τις σφαίρες των αστυνομικών. Ένας από τους βομβιστές αυτοκτονίας ήταν ο Ομάρ Ισμαήλ Μοσταφάι, που αναγνωρίστηκε βάσει δακτυλικών αποτυπωμάτων από ένα κομμένο δάχτυλο που βρέθηκε στο σημείο. Γεννήθηκε στο Κουρκουρόν και προσευχόταν σε ένα τέμενος του προαστίου Σαρτρ. Σύμφωνα με τούρκο αξιωματούχο, οι τουρκικές αρχές είχαν ενημερώσει τη Γαλλία πως ο άντρας αυτός είναι επικίνδυνος και ζητούσαν πληροφορίες για το αν βρίσκεται σε γαλλικό έδαφος. Ο Μοστεφάι είχε μπει στην Τουρκία το 2013, όμως δεν υπήρχε επίσημη καταγραφή εξόδου του από τη χώρα. Τον Δεκέμβριο του 2014 και τον Ιούνιο του 2015, οι αρχές ζήτησαν από τη Γαλλία ενημέρωση, η οποία πάντως δεν ήρθε ποτέ. 


Ο Ομάρ Ισμαήλ Μοσταφάι 

Ένας ακόμα δράστης ταυτοποιήθηκε την Δευτέρα, χωρίς ακόμα να είναι γνωστό εάν πρόκειται για τον δεύτερο καμικάζι ή για τον άντρα που πυροβολήθηκε από την αστυνομία. Πρόκειται για τον Σαμί Αμιμούρ, γεννημένο στο Παρίσι το 1987 και οποίος ζούσε στο προάστιο Ντρανσί. Εργαζόταν σαν οδηγός λεωφορείου και ήταν και αυτός γνωστός στις αρχές, λόγω της εμπλοκής του σε υπόθεση του 2012, αφού είχε τεθεί υπό ανάκριση και δικαστικό έλεγχο μετά την προσπάθειά του να μεταβεί στην Υεμένη. Αυτός εξαφανίστηκε το φθινόπωρο του 2013 και εκείνη τη χρονιά είχε εκδοθεί εναντίον του διεθνές ένταλμα σύλληψης.


Ο Σαμί Αμουμίρ

Η ταυτότητα του τρίτου μακελάρη του Μπατακλάν παραμένει άγνωστη.

-Λεωφόρος Βολτέρ
Ο Ιμπραήμ Αμπντεσλάμ, που αναφέρεται και ως Μπραχίμ Αμπντεσλάμ, 31 ετών, είναι ένας από τα τρία αδέρφια που πιστεύεται ότι συμμετείχαν στις επιθέσεις. Εχει ταυτοποιηθεί σαν ο άνθρωπος που νοίκιασε ένα αυτοκίνητο SEAT που χρησιμοποιήθηκε για τις επιθέσεις. Πυροδότησε το γιλέκο αυτοκτονίας που φορούσε στο Comptoir Voltaire καφέ, τραυματίζοντας πολύ σοβαρά έναν περαστικό.
 
-Stade de France
Τρεις καμικάζι αυτοκτονίας σκοτώθηκαν γύρω από το στάδιο, πυροδοτώντας τα γιλέκα τους. Ένας ήταν ο Μπιλάλ Χαντφί, ηλικίας 19 ή 20 ετών, που ζούσε στο Βέλγιο. 


Ο Μπιλάλ Χαντφί

Δεύτερος ο 25χρονος Αχμέντ Αλμοχαμέντ. Πρόκειται για τον άντρα, το διαβατήριο του οποίου βρέθηκε στον τόπο όπου ανατινάχθηκε. Ο άντρας είχε περάσει και είχε καταγραφεί ως πρόσφυγας στη Λέρο στις 3 Οκτωβρίου. Τα δακτυλικά αποτυπώματά του ταιριάζουν με αυτά του άνδρα που είχε καταγραφεί στην Ελλάδα τον Οκτώβριο, όπως ανακοίνωσε ο εισαγγελέας του Παρισιού Φρανσουά Μολέ. «Σε αυτό το στάδιο, μολονότι η αυθεντικότητα του διαβατηρίου στο όνομα Άχμαντ αλ Μοχάμαντ, γεννηθέντα στις 10 Σεπτεμβρίου 1990 στην Ιντλίμπ, στη Συρία, χρειάζεται να επαληθευτεί, υπάρχουν ομοιότητες ανάμεσα στα δακτυλικά αποτυπώματα του καμικάζι και αυτών που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια ελέγχου στην Ελλάδα τον Οκτώβριο», σημειώνει ο ίδιος στην ανακοίνωση.




Για τον τρίτο νεκρό τρομοκράτη στο σημείο δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση. 


«Χτενίζουν» τη χώρα οι αστυνομικοί: 168 επιχειρήσεις σε όλη τη Γαλλία
Με αμείωτη ένταση και με περισσότερες από 20 συλλήψεις σε όλη τη χώρα συνεχίζονται οι αστυνομικές επιχειρήσεις στη Γαλλία προκειμένου να εντοπιστούν συνεργοί των τρομοκρατών που αιματοκύλισαν το Παρίσι.

Όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης κατά τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν εκτεταμένες έρευνες και 162 επιχειρήσεις στην Τουλούζ, την Λυόν, την Γκρενόμπλ, το Καλαί και σε προάστια του Παρισιού. Τουλάχιστον μία από τις επιχειρήσεις αυτές που έγιναν την νύχτα της Κυριακής σε γαλλικές πόλεις σε όλη την επικράτεια, συνδέεται άμεσα με το τρομοκρατικό χτύπημα της Παρασκευής, καθώς οι αρχές ερεύνησαν στο προάστιο του Παρισιού Μπομπινί το σπίτι και ανέκριναν την οικογένεια του Σαμί Αμουμίρ, ενός από τους δράστες του Μπατακλάν.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες στην Τουλούζ, οι ειδικές μονάδες της γαλλικής αστυνομίας συνέλαβαν τρία άτομα χωρίς μέχρι στιγμής να έχει γίνει γνωστό αν και πώς σχετίζονται με τις επιθέσεις στο Παρίσι, ενώ κατασχέθηκε και οπλισμός. Γαλλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι συλλήψεις έγιναν και στην πόλη Γκρενόμπλ όπου και κατασχέθηκαν και όπλα. Στην Τουλούζ το 2012 ο Ισλαμιστής Μοχάμεντ Μερά είχε σκοτώσει τρία μικρά εβραιόπουλα, έναν ραβίνο και τρεις αλεξιπτωτιστές.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό BMFTV, κατά την έφοδο της αστυνομίας σε κτήριο στην Λυόν, εντοπίστηκαν όπλα, μεταξύ των οποίων και ρουκετοβόλο, που μεταφέρθηκε στα εργαστήρια του Παρισιού για εξέταση. Από το σημείο συνελήφθησαν πέντε ύποπτοι, χωρίς προς το παρόν, να υπάρχει άμεση σύνδεσή τους με τα γεγονότα του Παρισιού. 



Ψάχνουν παντού τον όγδοο ύποπτο
Εκτός των επτά δραστών, που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των επιθέσεων σε έξι διαφορετικά σημεία της γαλλικής πρωτεύουσας, υπάρχει και άλλος ένας, γαλλικής εθνικότητας, ο οποίος νοίκιασε ένα αυτοκίνητο Polo, μάρκας Volkswagen, το οποίο εθεάθη έξω από το συναυλιακό χώρο Μπατακλάν, όπου 89 άνθρωποι εκτελέστηκαν από τους τζιχαντιστές.

Ο άνδρας αυτός, μάλιστα, που παραμένει ασύλληπτος, είναι, σύμφωνα με Γάλλους αξιωματούχους, αδερφός ενός εκ των επτά συλληφθέντων στο Βέλγιο. Το απόγευμα της Κυριακής η γαλλική αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία και τη φωτογραφία ενός άνδρα που γεννήθηκε στο Βέλγιο και φέρεται να είναι ο όγδοος δράστης του πολύνεκρου μακελειού της Παρασκευής.

Πρόκειται για τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ, γαλλικής εθνικότητας, που γεννήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου του 1989 στις Βρυξέλλες. Εις βάρος του εκδόθηκε διεθνές ένταλμα σύλληψης, αφού το ανθρωποκυνηγητό, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, επεκτείνεται σε όλη την Ευρώπη.


Τον σταμάτησαν σε έλεγχο, έλεγξαν τα στοιχεία του και τον άφησαν να φύγει
Ο άνδρας αυτός, σύμφωνα με το κανάλι BFM TV, που επικαλείται αστυνομικές πηγές, «δεν βρισκόταν μεταξύ των επτά νεκρών δραστών ή των ανδρών που, μέχρι στιγμής, έχουν συλληφθεί στο Βέλγιο» ως ύποπτοι για διασύνδεση με το τρομοκρατικό χτύπημα στη Γαλλία.

Ο ίδιος τηλεοπτικός σταθμός μετέδωσε ότι η αστυνομία σταμάτησε, το βράδυ του Σαββάτου, τρεις άνδρες στα σύνορα της Γαλλίας με το Βέλγιο, αλλά, από τη στιγμή που τα ονόματά τους δεν βρίσκονταν σε καμία λίστα καταζητουμένων, τους επιτράπηκε να συνεχίσουν -πιθανότατα κατευθύνονταν στη βελγική συνοικία Μολενμπέκ, όπου από το Σάββατο έχουν γίνει οκτώ συλλήψεις, όλες για σχέση με τις επιθέσεις στο Παρίσι. Μεταξύ αυτών των ανδρών βρισκόταν, κατά πληροφορίες, και ο καταζητούμενος, πλέον, Σαλάχ Αμπντεσλάμ.



Το Μολενμπέκ είναι μια λαϊκή συνοικία, όπου ζουν πολλοί μετανάστες. Εδώ και 20 χρόνια, εκεί είχαν διαμείνει οι δράστες πολλών τζιχαντιστικών επιθέσεων, από το δολοφόνο του διοικητή Μασούντ το 2001 στο Αφγανιστάν έως τον δράστη του φονικού στο Εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελλών, τον Μέχντι Νεμούς, που είχε στοιχίσει τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους, τον Μάιο του 2014.




Ελεύθερος ο τρίτος αδερφός Αμπντεσλάμ που είχε συλληφθεί στο Βέλγιο
Ένας τρίτος αδερφός Αμπντεσλάμ (εκτός από τον ύποπτο που διαφεύγει και τον νεκρό τρομοκράτη που ταυτοποιήθηκε στο Μπατακλάν), του οποίου το μικρό όνομα είναι κατά πάσα πιθανότητα Μοχάμεντ (αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί), θεωρείται πως έχει συλληφθεί μαζί με άλλους έξι υπόπτους στην περιοχή Μολενμπέκ των Βρυξελλών, σε επιχείρηση της αστυνομίας που έλαβε χώρα το Σάββατο. Ο ίδιος, ο πατέρας του και η νύφη του βρίσκονταν υπό κράτηση και ανακρίθηκαν από τις αρχές για πολλές ώρες, ενώ όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αφέθηκε ελεύθερος το μεσημέρι της Δευτέρας.






Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης