Ρωσικό Airbus: Ο πιλότος δεν είχε αναφέρει τεχνική βλάβη - Τραγικό δυστύχημα ή κατάρριψη;

Ρωσικό Airbus: Ο πιλότος δεν είχε αναφέρει τεχνική βλάβη - Τραγικό δυστύχημα ή κατάρριψη;

Emirates, Lufthansa και Air France απαγόρευσαν στα αεροσκάφη τους να πετούν πάνω από τη χερσόνησο Σινά - Το Ισλαμικό Κράτος ισχυρίζεται ότι κατέρριψε το Airbus ως αντίποινα για τη Ρωσία - Γνήσιο ή πλαστό το βίντεο που δείχνει την «κατάρριψη»;

Ρωσικό Airbus: Ο πιλότος δεν είχε αναφέρει τεχνική βλάβη - Τραγικό δυστύχημα ή κατάρριψη;
Τουλάχιστον τρεις μεγάλες αεροπορικές εταιρείες - η Emirates, η Lufthansa και η Air France - διέκοψαν τα δρομολόγιά τους πάνω από τη χερσόνησο Σινά της Αιγύπτου μετά τη χτεσινή αεροπορική τραγωδία που στοίχισε τη ζωή σε 224 άτομα, μεταξύ των οποίων και 25 παιδιά, ηλικίας από 10 μηνών έως 17 ετών.

Πολλές αεροπορικές εταιρείες, ευρωπαϊκές και αραβικές, ανακοίνωσαν ότι σήμερα ότι αποφεύγουν τον εναέριο χώρο του βόρειου και κεντρικού Σινά, μετά τη συντριβή του ρωσικού Airbus A321 το Σάββατο, σε μια απομονωμένη, ορεινή περιοχή.

Η βρετανική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους EasyJet ανέφερε στο πρακτορείο Sputnik σήμερα ότι «οι βρετανικές αεροπορικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της EasyJet» δεν πετούν πάνω από την περιοχή του δυστυχήματος κατόπιν προτροπής του υπουργείου Μεταφορών.

Κλείσιμο
Το Σάββατο, τόσο η EasyJet όσο και η British Airways, είχαν ανακοινώσει ότι δεν σχεδιάζουν να αλλάξουν σχέδια πτήσεων από και προς το αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ. 

Σήμερα, έγινε γνωστό ότι άλλες δύο αραβικές εταιρείες, η Air Arabia και η flydubai, τροποποιούν τα δρομολόγιά τους ώστε να αποφεύγουν την περιοχή, για προληπτικούς λόγους. Η αλλαγή της πορείας των αεροσκαφών συνήθως σημαίνει ότι η απόσταση που καλύπτουν είναι μεγαλύτερη, γεγονός που αυξάνει το κόστος των καυσίμων.

Ο πιλότος δεν είχε αναφέρει τεχνική βλάβη

To Airbus A321-200 της ρωσικής εταιρείας Metrojet με προορισμό την Αγία Πετρούπολη συνετρίβη το πρωί του Σαββάτου σε μία απομονωμένη ορεινή περιοχή στη χερσόνησο Σινά, μόλις 23 λεπτά μετά από την απογείωσή του από το Σαρμ Ελ Σέιχ.

Στο μοιραίο αεροσκάφος επέβαιναν κυρίως Ρώσοι τουρίστες που επέστρεφαν από τις διακοπές τους στο δημοφιλές θέρετρο της Ερυθράς Θάλασσας.

Παρά τις αρχικές πληροφορίες ότι ο πιλότος του αεροσκάφους είχε επικοινωνήσει με το κέντρο ελέγχου πριν από τη συντριβή, ο υπουργός Μεταφορών της Αιγύπτου δήλωσε αργά χτες το βράδυ ότι δεν είχε σταλεί σήμα κινδύνου από το αεροσκάφος.

Συγκεκριμένα, ο Μοχάμεντ Χοσάμ Κεμάλ είπε σε μία συνέντευξη τύπου ότι η επικοινωνία με το κέντρο ελέγχου ήταν απολύτως φυσιολογική και ότι δεν είχε προκύψει καμία ανωμαλία στο αεροσκάφος πριν από την συντριβή. «Ο πιλότος δεν ζήτησε άδεια για αλλαγή πορείας», είπε χαρακτηριστικά.




Καθηλώνουν τα Airbus A321 της Kogalymavia

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφάλειας της πολιτικής αεροπορίας Rostransnadzor απαγόρευσε στη ρωσική αεροπορική εταιρεία Kogalymavia να πραγματοποιεί πτήσεις με αεροσκάφη Airbus A321 μέχρι να διευκρινιστούν τα αίτια της συντριβής ενός από αυτά στο Σινά, το Σάββατο, μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ.

Ωστόσο, ένας εκπρόσωπος της εταιρείας είπε στο πρακτορείο RIA ότι η Kogalymavia δεν έχει λάβει τέτοια εντολή από τις ρωσικές υπηρεσίες.



Ισχυρισμοί του Ισλαμικού Κράτους για κατάρριψη

Οι χθεσινές δηλώσεις του Αιγύπτιου υπουργού προκαλούν ανησυχία, ιδίως εάν λάβει κανείς υπόψη τους χθεσινούς ισχυρισμούς του Ισλαμικού Κράτους ότι ένα αιγυπτιακό παρακλάδι της οργάνωσης ευθύνεται για την «κατάρριψη» του ρωσικού Airbus.

Υπενθυμίζεται ότι εχθές το μεσημέρι, με ανάρτησή του στο Twitter το Ισλαμικό Κράτος στην Αίγυπτο υποστήριξε ότι κατέρριψε το ρωσικό αεροσκάφος. «Οι στρατιώτες του Χαλιφάτου πέτυχαν να καταρρίψουν ένα ρωσικό αεροσκάφος στην επαρχία του Σινά, που μετέφερε περισσότερους από 220 Ρώσους σταυροφόρους οι οποίοι σκοτώθηκαν όλοι» ανέφερε το μήνυμα της τζιχαντιστικής οργάνωσης που ισχυρίζεται ότι προχώρησε στην ενέργεια αυτή σε «αντίποινα» για τη ρωσική επέμβαση στη Συρία.

Την ανάληψη της ευθύνης εκ μέρους του παρακλαδιού του ΙΚ στην Αίγυπτο μετέδωσε και ο ιστόποτος Aamaq ο οποίος χρησιμοποιείται ως ημιεπίσημο «πρακτορείο» των τζιχαντιστών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημείο συντριβής του αεροσκάφους βρίσκεται σε μια περιοχή όπου η Αιγυπτιακή κυβέρνηση μάχεται κατά μιας τοπικής οργάνωσης, της «Επαρχίας Σινά», που ισχυρίζεται πως έχει σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος και θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει πραγματοποιήσει μία τέτοια επίθεση.



Αξίζει να σημειωθεί ότι, εκτός από την ανάληψη ευθύνης, από εχθές κυκλοφορεί ένα βίντεο σε λογαριασμούς των social media που πρόσκεινται στην τρομοκρατική οργάνωση, το οποίο υποτίθεται ότι δείχνει την κατάρριψη του αεροσκάφους.

Ωστόσο, η γνησιότητα του βίντεο δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί.







Ρωσία: Διαψεύδει τα περί τρομοκρατικής επίθεσης

Οι ισχυρισμοί ότι το ρωσικό επιβατικό αεροσκάφος που συνετρίβη στην Αίγυπτο καταρρίφθηκε από τρομοκράτες «δεν μπορούν να θεωρηθούν ακριβείς» δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών της Ρωσίας Μαξίμ Σοκόλοφ μιλώντας στο πρακτορείο Interfax.

«Τώρα, σε διάφορα μέσα ενημέρωσης, υπάρχουν πληροφορίες ότι το ρωσικό επιβατικό (...) υποτίθεται ότι καταρρίφθηκε από αντιαεροπορικό πύραυλο που εκτόξευσαν οι τρομοκράτες. Η πληροφορία αυτή δεν μπορεί να θεωρηθεί ακριβής», φέρεται να είπε ο υπουργός, σύμφωνα με το πρακτορείο. 

«Είμαστε σε στενή επαφή με τους Αιγύπτιους συναδέλφους μας και τις αεροπορικές αρχές της χώρας αυτής. Προς το παρόν, δεν διαθέτουν καμία πληροφορία που να επιβεβαιώνει αυτούς τους υπαινιγμούς», συνέχισε.







Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης