Patricia: Ο τυφώνας «τέρας» χτύπησε με σφοδρότητα το Μεξικό

Patricia: Ο τυφώνας «τέρας» χτύπησε με σφοδρότητα το Μεξικό

Η καταιγίδα έπληξε με ανέμους 265 χιλιομέτρων την ώρα τις ακτές της χώρας – Μεγάλος κίνδυνος από κατολισθήσεις στο ηφαίστειο της Κολίμα - Δείτε βίντεο από τις πρώτες ώρες που χτύπησε ο τυφώνας το Μεξικό - Μεγάλες περιοχές στη χώρα εξακολουθούν διατρέχουν άμεσο κίνδυνο να πληγούν από κατολισθήσεις και πλημμύρες

Patricia: Ο τυφώνας «τέρας» χτύπησε με σφοδρότητα το Μεξικό
Ο μεγαλύτερος τυφώνας που έχει καταγραφεί στη σύγχρονη ανθρώπινη ιστορία χτύπησε με σφοδρότητα τα παράλια και την ενδοχώρα του Μεξικού, θέτοντας σε κίνδυνο αρκετές περιοχές, οι οποίες απειλούνται από πλημμύρες, κατολισθήσεις και σημαντικές καταστροφές των δικτύων τους.

Σύμφωνα με τις αρχές ωστόσο, η κατάλληλη προετοιμασία και τα μέτρα που ελήφθησαν, αλλά και η υποβάθμιση της καταιγίδας σε κατηγορία τέσσερα, αρκετές ώρες μετά το σφοδρό κτύπημα στο Ουρακάν και αλλού, περιόρισε τις καταστροφές και τα προβλήματα, τα οποία είχαν υπολογιστεί σε πολύ μεγαλύτερη έκταση.

Κλείσιμο


Παρόλα αυτά, μεγάλες περιοχές στη χώρα διατρέχουν άμεσο κίνδυνο να πληγούν από κατολισθήσεις και πλημμύρες. Ο τυφώνας Patricia χτύπησε αρχικά το δυτικό κομμάτι του Μεξικού, με ανέμους που ξεπερνούσαν τα 300 χιλιόμετρα την ώρα και δυνατή βροχή. Ωστόσο, σύμφωνα με τις πρώτες καταγραφές, αποφεύχθηκαν οι μεγάλες ζημιές που είχαν προβλεφθεί, λόγω της προετοιμασίας που είχε προηγηθεί με τη συνεργασία και των πολιτών.



Ο τυφώνας ξεκίνησε στο ανώτερο επίπεδο, κατηγορία πέντε, που υπάρχει, αλλά στην εξέλιξή του υποβιβάστηκε σε κατηγορία τέσσερα, γεγονός που ενδέχεται να περιορίσει σε ικανό ποσοστό τις ζημιές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι για τους πολίτες και τις περιουσίες τους. Κατά τη διέλευσή του και σύμφωνα με το NBC, η ένταση των ανέμων μειώθηκε ακόμη περισσότερο, υποβαθμίζοντας την καταιγίδα σε κατηγορία δύο.

Όπως σημείωσαν οι υπεύθυνοι, «ο μεγάλος κίνδυνος πλέον προέρχεται από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις», ενώ οι περιοχές που βρίσκονται στη δίνη του κυκλώνα είναι οι Ναγιαρίτ, Γιαλίσκο, Κολίμα, Μικοακάν και Γκερέρο, ενώ η καταιγίδα κατευθύνεται προς την ενδοχώρα.



Σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο, τέσσερις ώρες μετά το αρχικό κτύπημα του τυφώνα, υποβαθμίστηκε σε κατηγορία τέσσερα, παίρνοντας τον χαρακτηρισμό τροπική καταιγίδα και αργότερα υποβαθμίστηκε ακόμη περισσότερο, σε κατηγορία δύο. «Από τις πρώτες αναφορές εκτιμούμε ότι οι ζημιές είναι μικρότερες από εκείνες που είχαμε προβλέψει και αντιστοιχεί σε τυφώνα τέτοιου μεγέθους», δήλωσε ο πρόεδρος του Μεξικού, Ενρίκε Πένια Νιέτο.



Αναφορές από την περιοχή της Κολίμα έκαναν λόγο για ξεριζωμένα δέντρα και κατολισθήσεις μικρής έκτασης, οι οποίες δεν έχουν προκαλέσει σημαντικά προβλήματα. Ο μεγάλος κίνδυνος, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Μεξικού, προέρχεται από το ηφαίστειο της Κολίμα, το οποίο είναι ενεργό και το τελευταίο διάστημα έχει εκτοξεύσει μεγάλο όγκο τέφρας (ηφαιστειακής σκόνης). Αυτά τα υλικά, σε συνδυασμό με την καταιγίδα, ενδέχεται να προκαλέσει μεγάλη κατολίσθηση, κατεβάζοντας στα χαμηλότερα υψόμετρα αμέτρητους τόνους λάσπης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μεξικανικών αρχών, περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι κατοικούν στις περιοχές που κτυπάει ο τυφώνας και ενδέχεται να διατρέξουν κίνδυνο.



Ο τυφώνας αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην περιοχή Κουιξμάλα, της επαρχίας Γιαλίσκο, 85 χιλιόμετρα από το λιμάνι Μανζανίλο. Το αμερικανικό εθνικό μετεωρολογικό κέντρο μετέδωσε ότι οι άνεμοι κτύπησαν τις ακτές του Μεξικού με ταχύτητες 265 χιλιομέτρων την ώρα, καθιστώντας την καταιγίδα Patricia την πιο ισχυρή στην ιστορία της αμερικανικής ηπείρου. Οι άνεμοι είναι τόσο ισχυροί, που μπορούν να σηκώσουν αεροπλάνο και να το διατηρήσουν στον αέρα. Σε όλη την περιοχή που θα περάσει ο τυφώνας, έχουν κλείσει τα αεροδρόμια και τα λιμάνια, ενώ οι κάτοικοι έχουν θωρακίσει τα σπίτια τους και έχουν προφυλαχθεί σε ειδικά καταφύγια, με τη βοήθεια και της Πολιτείας.
















 

 




 







Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης