ΗΠΑ: Κατάστημα όπλων θα αποζημιώσει με 6 εκατομμύρια δολάρια τραυματίες αστυνομικούς

ΗΠΑ: Κατάστημα όπλων θα αποζημιώσει με 6 εκατομμύρια δολάρια τραυματίες αστυνομικούς

Αφορά μια υπόθεση που έγινε το 2009 για παράτυπη πώληση όπλου σε 18χρονο και ξαναφέρνει στην δημοσιότητα τις χαλαρές διαδικασίες με τις οποίες μπορεί να αγοράσει κανείς όπλο στην Αμερική

ΗΠΑ: Κατάστημα όπλων θα αποζημιώσει με 6 εκατομμύρια δολάρια τραυματίες αστυνομικούς
Βλέποντας τα συνεχή περιστατικά βίας σε πανεπιστήμια αλλά και στους δρόμους της Αμερικής και με την οπλοκατοχή να εξελίσσεται σε κύριο παράγοντα της προεκλογικής περιόδου των υποψηφίων και των δύο μεγάλων κομμάτων, η ανακοίνωση της απόφασης ενός δικαστηρίου έρχεται να δώσει την δική της διάσταση (και τροφή για σκέψη) σ' αυτό το σύνθετο πρόβλημα.

Αφορά ένα κατάστημα πώλησης όπλων στο Γουϊνσκόνσιν των ΗΠΑ, το οποίο καταδικάστηκε να αποζημειώσει δύο αστυνομικούς με 1,5 και 3,6 εκατομμύρια δολάρια μαζί με άλλα 730.000 δολάρια ως αστική ευθύνη. Η υπόθεση για την οποία καταδικάστηκαν οι υπεύθυνοι του καταστήματος πηγαίνει πίσω στο 2009, όταν ο 18χρονος Τζούλιους Μπάρτον, μην μπορώντας να αγοράσει ο ίδιος όπλο (λόγω της ηλικίας του) έδωσε σε έναν φίλο του 40 δολάρια και αγόρασε εκείνος το όπλο. Περιστατικό που οι κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν με κάθε ακρίβεια, δείχνοντας τον ίδιο τον Μπάρτον να διαλέγει το όπλο, και τον φίλο του απλά να υπογράφει τα απαραίτητα χαρτιά.

Δύο μήνες αργότερα, ο Μπάρτον βρέθηκε σε μπλόκο της αστυνομίας, γιατί οδηγούσε τη μηχανή του στο πεζοδρόμιο. Εκεί δεν δίστασε να βγάλει το όπλο που είχε αγοράσει με την υπογραφή του φίλου του και να τραυματίσει σοβαρά τους δύο αστυνομικούς στο πρόσωπο. Ο Μπάρτον συνελλήφθη και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 80 ετών. 

Μετά από χρόνια δικαστικής διαμάχης, το δικαστήριο καταδίκασε το κατάστημα Badger Gun να πληρώσει τα προαναφερθέντα ποσά στους αστυνομικούς ως αποζημίωση. Και πέρα από την δικαίωση των αστυνομικών, φέρνει ξανά στην επικαιρότητα το θέμα των χαλαρών κανονισμών με τους οποίους μπορεί να αγοράσει κάποιος ένα όπλο στις ΗΠΑ. Παρά το ισχυρό λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής (και τα πολλά χρήματα που κρύβονται πίσω από αυτή την αγορά), οι φωνές της λογικής γίνονται όλο και πιο ισχυρές, με την Χίλαρυ Κλίντον να δηλώνει ότι αν εκλεγεί πρόεδρος θα αλλάξει τους νόμους που αφορούν την πώληση όπλων από καταστήματα και θα κάνει πιο αυστηρές όχι μόνο τις διαδικασίες για την αγορά τους αλλά και τις ποινές για τα καταστήματα που τα πωλούν παράνομα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης