Γερμανία: Αποχώρησε από την ηγεσία της Κ.Ο. του Die Linke ο Γκρέγκορ Γκίζι

Γερμανία: Αποχώρησε από την ηγεσία της Κ.Ο. του Die Linke ο Γκρέγκορ Γκίζι

Την προεδρία της αναλαμβάνουν οι αναπληρωτές του Ζάρα Βάγκενκνεχτ και Ντίτμαρ Μπαρτς

Γερμανία: Αποχώρησε από την ηγεσία της Κ.Ο. του Die Linke ο Γκρέγκορ Γκίζι
Την αποχώρησή του από την ηγεσία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Die Linke ανακοίνωσε ο Γκρέγκορ Γκίζι, εμβληματική μορφή της αριστεράς στην Γερμανία.

Την προεδρία της Κ.Ο. πλέον αναλαμβάνουν οι αναπληρωτές του Ζάρα Βάγκενκνεχτ και Ντίτμαρ Μπαρτς, οι οποίοι, κατά την ψηφοφορία την Τρίτη έλαβαν 78% και 91,6% αντίστοιχα.

 Ο κ. Γκίζι, ο οποίος δεν κατήλθε υποψήφιος, αποτραβιέται έπειτα από 25 χρόνια στην «πρώτη γραμμή» της γερμανικής πολιτικής, αλλά, όπως είπε ο ίδιος σε «αποχαιρετιστήριο» γεύμα με δημοσιογράφους, θα παραμείνει βουλευτής, δίνοντας έμφαση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και θα γράψει την αυτοβιογραφία του.

Κλείσιμο
Τα τελευταία χρόνια υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της εφαρμογής μιας νέας «ανατολικής πολιτικής» και της καλλιέργειας νέας σχέσης με την Μόσχα, ενώ στο θέμα της κρίσης του ευρώ, υποστήριξε τις ελληνικές θέσεις αν και  το κόμμα του καταψήφισε τα προγράμματα βοήθειας, με το σκεπτικό ότι τα χρήματα καταλήγουν στις τράπεζες και όχι στον ελληνικό λαό. Στο πλαίσιο της συζήτησης για την ελληνική κρίση, ο κ. Γκίζι χαρακτήρισε ως «εκβιαστές», τόσο την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, όσο και τον υπουργό Οικονομικών της χώρας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 

Γεννημένος το 1948 στο Ανατολικό Βερολίνο από πατέρα υψηλόβαθμο αξιωματούχο του καθεστώτος, ανήκε στην μεταρρυθμιστική πτέρυγα του Κόμματος Σοσιαλιστικής Ενότητας (SED) η οποία υποστηριζόταν από τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και ηγήθηκε της μετάλλαξής του σε Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (PDS). 

Ο ίδιος είχε ταχθεί κατά της επανένωσης της Γερμανίας, υποστηρίζοντας ένα μοντέλο συνεργασίας των δύο πλευρών, ενώ την δεκαετία του ‘90 κατηγορήθηκε από βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών για συνεργασία με την Stasi. Ο κ. Γκίζι αντέκρουσε τις κατηγορίες και δικαιώθηκε, αλλά όπως δήλωσε, δεν έχει έκτοτε πει «ούτε καλημέρα» στους βουλευτές που τον κατηγόρησαν.

Το 2012 αποκαλύφθηκε ότι παρακολουθείτο από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Προστασία του Συντάγματος, γεγονός που καταδικάστηκε από το σύνολο των συναδέλφων του.

Όπως είπε ο ίδιος στους δημοσιογράφους, ως μεγαλύτερη επιτυχία του θεωρεί το γεγονός ότι «υπάρχει σε όλη την Γερμανία ένα κόμμα στα αριστερά του SPD, το οποίο μάλιστα είναι από το 2013 και αξιωματική αντιπολίτευση στην Βουλή».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης