Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, ο πιο επικίνδυνος άνθρωπος στον πλανήτη

Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, ο πιο επικίνδυνος άνθρωπος στον πλανήτη

Είναι 44 ετών, κάτοχος πτυχίου, μεταπτυχιακού και διδακτορικού από το Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Βαγδάτης, ενώ είναι παντρεμένος από το 2000

Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, ο πιο επικίνδυνος άνθρωπος στον πλανήτη
Αγνωστη παραμένει η τύχη του ηγέτη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος Αμπου Μπακρ αλ-Μπαγντάντι μετά τη χθεσινή επίθεση κατά αυτοκινητοπομπής κοντά στα σύνορα του Ιράκ με τη Συρία. Σήμερα πηγές των ιρακινών υπηρεσιών ασφαλείας ανέφεραν ότι ο ηγέτης της οργάνωσης μάλλον δεν βρισκόταν στην αυτοκινητοπομπή που επλήγη από αεροπορικές επιδρομές καθώς αυτή μετέφερε χαμηλότερου βαθμού στελέχη της οργάνωσης.

Αυτή ήταν τουλάχιστον η τρίτη φορά που αυτοκινητοπομπή του Μπαγντάντι δέχεται επίθεση.
Οι συνθήκες που περιβάλλουν το χτύπημα ενάντια στον ηγέτη της ISIS είναι, όπως και οι περισσότερες λεπτομέρειες γύρω από τη ζωή του, αμφίβολες. Παρ' όλα αυτά γνωρίζουμε κάποια βασικά πράγματα για τον Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι:

1. Η εμφάνισή του
Εκτός από κάποια πλάνα του ηγέτη της ISIS να δίνει μια ομιλία στη Μοσούλη, πέρυσι, όταν το Ισλαμικό κράτος, αυτοχαρακτηρίστηκε ως «χαλιφάτο», υπάρχουν μόνο δύο επιβεβαιωμένες φωτογραφίες του Αλ-Μπαγκντάντι.

Κλείσιμο
Η μια φωτογραφία είναι στην κατοχή της ιρακινής κυβέρνησης, στην οποία ο αλ-Μπαγκντάντι φαίνεται αρκετά νεώτερος και φοράει κοστούμι. Η δεύτερη φωτογραφία, βρέθηκε ανάμεσα σε αμερικανικά στρατιωτικά αρχεία και δείχνει τον αλ-Μπαγκντάντι το 2004, κατά τη σύλληψή του μετά την εισβολή των ΗΠΑ.

Πρόσφατα, έχουν δημοσιευθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλες κακής ποιότητας εικόνες, στις οποίες φαίνεται να εικονίζεται ο ηγέτης της ISIS. Παρ' όλα αυτά δεν έχει επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο.

2. Η ηλικία του
Σύμφωνα με στρατιωτικά αρχεία των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με τον αλ-Μπαγκντάντι, φαίνεται πως γεννήθηκε στη Σαμάρα το 1971. Συνεπώς, είναι 44 ετών.

3. Οι πανεπιστημιακές σπουδές και η στρατιωτική ανάδειξή του
Ο Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι πιστεύεται ότι έχει πάρει πτυχίο, μεταπτυχιακό και διδακτορικό από το Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Βαγδάτης.
Στη συνέχεια, αναδείχθηκε γρήγορα μέσα από τις τάξεις της Αλ Κάιντα, μετά τη ριζοσπαστική του δράση κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ. Μετά την απόσχιση από την Αλ Κάιντα, ανακηρύχθηκε ηγέτης της ομάδας, που έγινε γνωστή ως Isis.

4. Είναι επικηρυγμένος από το FBI
Ο μυστηριώδης ηγέτης των τζιχαντιστών, καταζητείται από το FBI ως τρομοκράτης από το 2011. Στην επικήρυξή του, η αμοιβή για τη σύλληψή του φτάνει τα 10 εκατομμύρια δολάρια.
Παρ' όλα αυτά δεν είναι ο κατ' αριθμόν ένα καταζητούμενος. Τη θέση αυτή κρατά ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, ο οποίος απομάκρυνε από την οργάνωση τον αλ-Μπαγκντάντι και την ISIS.

5. Τα νεανικά του χρόνια
Ο αλ-Μπαγκντάντι, όταν ήταν νεώτερος, φαίνεται πως ζούσε εντελώς διαφορετικά, καθώς ήταν ποδοσφαιριστής στην τοπική ομάδα του τζαμιού, όπως φαίνεται από δημοσίευμα της «The Telegraph».Πρώην φίλοι του, μάλιστα, τον περιγράφουν σαν τον καλύτερο παίχτη της ομάδας.
Ακόμα, φαίνεται πως παντρεύτηκε το 2000, μετά την απόκτηση του διδακτορικού του και ζούσε μια ήρεμη, οικογενειακή ζωή μέχρι την εισβολή των αμερικανικών δυνάμεων το 2003.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης