ΗΠΑ: Σύγχυση στους Ρεπουμπλικάνους για τον νέο πρόεδρο

ΗΠΑ: Σύγχυση στους Ρεπουμπλικάνους για τον νέο πρόεδρο

Ο 45χρονος Πολ Ράιαν, συνυποψήφιος του Μιτ Ρόμνεϊ στις προεδρικές εκλογές του 2012 και πρόεδρος της επιτροπής αρμόδιας για τη φορολογία, επανέλαβε την Παρασκευή (9/10) ότι δεν θα είναι υποψήφιος για την θέση του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων

ΗΠΑ: Σύγχυση στους Ρεπουμπλικάνους  για τον νέο πρόεδρο
Κάθε άλλο παρά σε απλή διαδικασία εξελίσσεται η εκλογή του νέου προέδρου του κόμματος των Ρεπουμπλικανών στις ΗΠΑ, καθώς ο υποψήφιος που προβάλλει ως ο επικρατέστερος να αναλάβει τον ρόλο του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, δήλωσε ότι δεν επιθυμεί καλύψει το συγκεκριμένο πόστο.

Ο 45χρονος Πολ Ράιαν, συνυποψήφιος του Μιτ Ρόμνεϊ στις προεδρικές εκλογές του 2012 και πρόεδρος της επιτροπής αρμόδιας για τη φορολογία, επανέλαβε την Παρασκευή (9/10) ότι δεν θα είναι υποψήφιος για την θέση του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία θα μείνει κενή, μετά την απόφαση του κάτοχου της, Τζον Μπένερ, να αποσυρθεί στα τέλη Οκτωβρίου. «Ο Ράιαν εκφράζει την εκτίμησή του για την υποστήριξη των συναδέλφων του, ωστόσο δεν θέτει υποψηφιότητα», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του, Μπρένταν Μπακ.

Εντούτοις, σήμερα στους διαδρόμους του Καπιτωλίου, το όνομα του Ράιαν ήταν το μόνο που ανέφεραν οι εκπρόσωποι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, έπειτα από μια συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής τους ομάδας κεκλεισμένων των θυρών. Ορισμένοι δε εξ αυτών υποστήριζαν ότι ο Πολ Ράιαν θα αλλάξει γνώμη. «Ο Πολ το σκέφτεται. Η απόφαση εναπόκειται σε εκείνον» είπε στους δημοσιογράφους ο Κέβιν Μακάρθι, δεύτερος στην ιεραρχία του Σώματος.

Κλείσιμο
Ο διορισμός ενός επικεφαλής στην θέση αυτή αποτελεί ζήτημα επείγουσας ανάγκης. Η θέση είναι πολύ σημαντική στις ΗΠΑ, καθώς ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων αποτελεί το τρίτο τη τάξει αξίωμα σε ομοσπονδιακό επίπεδο μετά τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, και ο επόμενος πρόεδρος θα αναλάβει να καθορίσει την κοινοβουλευτική ατζέντα του ρεπουμπλικανικού κόμματος έως τις προεδρικές εκλογές, τον Νοέμβριο του 2016.

Ο Κέβιν Μακάρθι επρόκειτο να διαδεχθεί τον Τζον Μπένερ ωστόσο ανακοίνωσε χθες ότι αποσύρεται από τη κούρσα, ενώπιον της δυσφορίας 40 περίπου νομοθετών, που ανήκουν στην υπερσυντηρητική πτέρυγα του Tea Party. Η απόσυρσή του δημιούργησε ένα κενό στην ηγεσία της ομάδας. Ο Πολ Ράιαν «είναι ενδεχομένως ο υποψήφιος με τα περισσότερα προσόντα» δήλωσε ο αντιπρόσωπος των Ρεπουμπλικάνων Τζέισον Τσάφετζ.

«Ο κατάλογος των στελεχών που είναι ικανά να ενώσουν την ομάδα μας είναι πολύ μικρός αυτή τη χρονική στιγμή και ο Πολ βρίσκεται μετά βεβαιότητας στην κορυφή αυτού του καταλόγου» υπογράμμισε ο συνάδελφός του Στιβ Γούμακ. «Θα μπορούσε ενδεχομένως να εκλεγεί ομόφωνα ή σχεδόν ομόφωνα» επισήμανε ο Πίτερ Κινγκ.

Ο επόμενος επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος θα πρέπει να συμφιλιώσει τη συνιστώσα των υπερσυντηρητικών με την υπόλοιπη ομάδα των 247 στελεχών, τα οποία γνωρίζουν ότι για να κυβερνήσουν θα πρέπει να προβούν σε συμβιβασμούς με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, έναν Δημοκρατικό. «Ο επόμενος επικεφαλής θα καταδικαστεί σε αποτυχία εάν δεν ακολουθήσουμε μια διαδικασία συμφιλίωσης για να κάνουμε τη δουλειά μας» προέβλεψε ο Ρεπουμπλικάνος Ντένις Ρος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης