Ο Πάπας, η Μέρκελ και οι άλλοι: Ποιος θα πάρει φέτος το Νόμπελ Ειρήνης;

Ο Πάπας, η Μέρκελ και οι άλλοι: Ποιος θα πάρει φέτος το Νόμπελ Ειρήνης;

Σε λίγη ώρα, ανακοινώνεται στο Όσλο το όνομα του νικητή...

Ο Πάπας, η Μέρκελ και οι άλλοι: Ποιος θα πάρει φέτος το Νόμπελ Ειρήνης;
Θα είναι ο Πάπας, η Ανγκελα Μέρκελ, ή μήπως ένας ιερέας από την Ερυθραία ο φετινός νικητής του Νόμπελ Ειρήνης; Σε λίγη ώρα, ανακοινώνεται στο Όσλο το όνομα του νικητή...

Οι υποψήφιοι είναι πολλοί, 270 συνολικά εκ των οποίων 205 είναι πολίτες και 68 οργανώσεις.

Φαβορί στα γραφεία στοιχεία είναι η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, η οποία άνοιξε την... αγκαλιά της στους πρόσφυγες, προσφέροντας καταφύγιο σε περισσότερους από 800 χιλιάδες ανθρώπους από τη Συρία και άλλες εμπόλεμες ζώνες αλλά και ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος έπαιξε καταλυτικό ρόλο για την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κούβας τον περασμένο Δεκέμβριο. Στην πατρίδα της, πάντως,  η Μέρκελ βρίσκεται σε δεινή θέση καθώς πολλά μέλη του κόμματός της - τους Χριστιανοδημοκράτες- αντιτίθενται στη πολιτική των ανοικτών συνόρων. Επιπλέον, δύο στους τρεις Γερμανούς πιστεύουν ότι δεν της αξίζει η βράβευση.

Κλείσιμο
Άλλοι υποψήφιοι με πολλές πιθανότητες είναι ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Τζον Κέρι και ο Ιρανός ομόλογός του, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, οι οποίοι, ύστερα από δύο χρόνια εντατικών διπλωματικών επαφών, συνήψαν συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Ένα λιγότερο γνωστό όνομα που ακούγεται στα γραφεία στοιχημάτων είναι του Μούσι Ζεράι, ενός καθολικού ιερέα από την Ερυθραία ο οποίος έχει βοηθήσει στη διάσωση μεταναστών.




Επίσης, ακούγεται το όνομα του Ντένις Μουκουέγκε, γυναικολόγου από το Κογκό, που έχει περιθάλψει 30 χιλιάδες θύματα βιασμού.






Ανάμεσα στους υποψηφίους για το φετινό Νόμπελ Ειρήνης είναι επίσης ο πρόεδρος της Κολομβίας, Χουάν Μανουελ Σάντος και ο ηγέτης των ανταρτών της οργάνωσης FARC, οι οποίοι έχουν δεσμευτεί ότι σε έξι μήνες αναμένεται να υπογράψουν μία συμφωνία βάζοντας τέλος σ΄ένα πόλεμο που έχει στοιχίσει περισσότερες από 220 χιλιάδες ζωές.

Χουάν Μανουελ Σάντος



Τέλος, στα γραφεία στοιχημάτων ακούγεται και το όνομα του Ντμίτρι Μουράτοφ, διευθυντή της "Novaya Gazeta", της ρωσικής εφημερίδας που δεν φοβάται το Κρεμλίνο. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης