Απορρίπτει την πολιτική μίσους στους πρόσφυγες η Σερβία

Απορρίπτει την πολιτική μίσους στους πρόσφυγες η Σερβία

Η Σερβία επέδειξε πραγματικό πρόσωπο αλληλεγγύης και ανθρωπιάς και ότι βοήθησε όσο μπορούσε όπως τόνισε ο Σέρβος πρωθυπουργός, Αλεξάνταρ Βούτσιτς

Απορρίπτει την πολιτική μίσους στους πρόσφυγες η Σερβία
Από την αρχή του 2015 πέρασαν από τη Σερβία 172.402 πρόσφυγες, τόνισε ο Σέρβος πρωθυπουργός, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σημειώνοντας ότι σε σύγκριση με το 2014 καταγράφηκε αύξηση κατά 7,4 φορές, καθώς, πέρσι, από τη σερβική επικράτεια διήλθαν 23.000 πρόσφυγες.
 
Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες σε περιφερειακή διάσκεψη για την προσφυγική κρίση και τη βαλκανική οδό, που διοργανώνεται στο Βελιγράδι, είπε ότι η Σερβία επέδειξε πραγματικό πρόσωπο αλληλεγγύης και ανθρωπιάς και ότι βοήθησε όσο μπορούσε.
 
Ο σέρβος πρωθυπουργός είπε ότι ποτέ δεν θα αποδεχθεί την πολιτική μίσους προς τους ανθρώπους αυτούς και διεμήνυσε ότι δεν θα επιτρέψει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας εναντίον τους. Τόνισε ακόμη ότι η Σερβία δεν θα έρθει σε σύγκρουση με όσους χτίζουν φράχτες και τοποθετούν συρματοπλέγματα στα σύνορα και πρόσθεσε ότι δεν είναι ευτυχής, όταν βλέπει ο εθνικισμός να χρησιμοποιείται για προεκλογικές εκστρατείες, υπογραμμίζοντας ότι η λύση για την προσφυγική κρίση είναι να διεξαχθεί εκτενής διάλογος εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Ο πρωθυπουργός της Σερβίας επισήμανε ότι όλα τα εκκρεμή ζητήματα στην περιοχή πρέπει να επιλυθούν επειγόντως, ώστε να υπάρξει διαρκής σταθερότητα στα Βαλκάνια.
 
Στη διάσκεψη, με θέμα «Η βαλκανική οδός και η προσφυγική κρίση - τι μπορούν να κάνουν οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών; τι αναμένεται από τις εθνικές κυβερνήσεις και την ΕΕ;», ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Σερβία, Μάικλ Ντάβενπορτ είπε ότι στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο, στις 8 Οκτωβρίου, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών των κρατών-μελών της ΕΕ και άλλων κρατών που πλήττονται από την κρίση θα συγκροτηθεί νέο ταμείο για την παροχή βοήθειας στις χώρες, από τις οποίες διέρχονται οι πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή που κατευθύνονται στη δυτική και βόρεια Ευρώπη.
Κλείσιμο
 
Ο κ. Ντάβενπορτ υπογράμμισε τη σημασία της στενής συνεργασίας ΕΕ, διεθνών δωρητών και κρατών, από τις οποίες περνούν οι πρόσφυγες με δεδομένη και την έλευση του χειμώνα. «Πρέπει να γίνουμε περισσότερο ευέλικτοι στο σχεδιασμό, επειδή αναμένεται ακόμη μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων την επόμενη περίοδο» είπε ο αξιωματούχος της ΕΕ.
 
Η ΕΕ είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να επιδεικνύει αληθινή αλληλεγγύη προς τα κράτη της περιοχής και προς τη Σερβία, τώρα με την προσφυγική κρίση, όπως τον περασμένο χρόνο με τις καταστροφικές πλημμύρες, ανέφερε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Βελιγράδι.
 
Ο Συνήγορος του Πολίτη στη Σερβία, Σάσα Γιάνκοβιτς χαιρέτισε τις προσπάθειες των κρατικών οργάνων στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και τόνισε ότι οι πολίτες και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις της Σερβίας συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των ιστορικών γεγονότων.
 
Αναφέρθηκε ειδικά στο πρόβλημα των ασυνόδευτων ανηλίκων, οι οποίοι χωρίς τους γονείς τους περνούν από τη Σερβία, δήλωσε ότι στη χώρα έχουν καταγραφεί 5.000 τέτοιες περιπτώσεις και τόνισε ότι είναι απαραίτητη η παρουσία κοινωνικών λειτουργών που θα παράσχουν προστασία και φροντίδα στους ανηλίκους και τα παιδιά που βρίσκονται μόνοι τους στη Σερβία.
 
Η εκτελεστική διευθύντρια της μη κυβερνητικής οργάνωσης Ίδρυμα για μία Ανοιχτή Κοινωνία, Γιάντρανκα Γέλιντσιτς εκτίμησε ότι το πρόβλημα των μεταναστών και των προσφύγων εντάσσεται στο πεδίο του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανέφερε ότι ο μη κυβερνητικός τομέας είναι έτοιμος να συνεχίσει να εργάζεται γι' αυτά τα σημαντικά ζητήματα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης