Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης στο Μαυροβούνιο

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης στο Μαυροβούνιο

Το Δημοκρατικό Μέτωπο, στο οποίο συμμετέχουν κυρίως φιλοσερβικά κόμματα καταγγέλλει την κυβέρνηση για διαφθορά και αντιδημοκρατικές πρακτικές

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης στο Μαυροβούνιο
Η αντιπολίτευση στο Μαυροβούνιο συνεχίζει τις καθημερινές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με αίτημα την απομάκρυνση του πρωθυπουργού, Μίλο Τζουκάνοβιτς.

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η παρουσία του Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας, Αμφιλόχιου Ράντοβιτς στη συγκέντρωση που διοργανώθηκε χθες στην Ποντγκόριτσα.

Η αντιπολιτευόμενη συμμαχία, Δημοκρατικό Μέτωπο (DF), ξεκίνησε στις 27 Σεπτεμβρίου τις διαμαρτυρίες έξω από τη Βουλή του Μαυροβουνίου, στην Ποντγκόριτσα, ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού και αρχηγού κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος Σοσιαλιστών (DPS), τον σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης και τη διεξαγωγή για πρώτη φορά, όπως αναφέρει, ελεύθερων και δίκαιων εκλογών στη χώρα.
Κλείσιμο

Το Δημοκρατικό Μέτωπο, στο οποίο συμμετέχουν κυρίως φιλοσερβικά κόμματα καταγγέλλει την κυβέρνηση για διαφθορά και αντιδημοκρατικές πρακτικές, ανακοίνωσε ότι σήμερα θα διοργανώσει διαδηλώσεις σε 15 πόλεις.

Ο επικεφαλής της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο, Μητροπολίτης Αμφιλόχιος μίλησε χθες στους συμμετέχοντες στην αντικυβερνητική διαδήλωση στην Ποντγκόριτσα.

Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας είπε ότι "δεν αναμειγνύεται στην πολιτική", αλλά "νοιάζεται για την ψυχή των ανθρώπων και την ελευθερία τους".
"Πάλι θα πουν: Νάτος ο Αμφιλόχιος, ξανά ασχολείται με την πολιτική" τόνισε ο επικεφαλής της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο από την εξέδρα μπροστά από τη Βουλή, στην Ποντγκόριτσα και πρόσθεσε ότι το 1996 ήταν μαζί με τους φοιτητές του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου.

"Αλλά τότε ήταν άλλο καιροί. Ο υπουργός για τα Ανθρώπινα και Μειονοτικά Δικαιώματα, Σουάντ Νουμάνοβιτς έφερε νόμο για τις εκκλησίες και τις θρησκευτικές κοινότητες ώστε οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας να μην αναμειγνύονται στον πολιτικό και δημόσιο βίο, αλλά αυτό είναι έγνοια για την ψυχή του λαού και την ελευθερία" τόνισε.

Τον Μητροπολίτη Αμφιλόχιο Ράντοβιτς χαιρέτισαν με θερμό χειροκρότημα οι διαδηλωτές. Αν και είχε ανακοινωθεί ότι δεν θα συμμετάσχει, ο Μητροπολίτης αποφάσισε τελικά να μιλήσει στους συγκεντρωμένους, μετέδωσε ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός του Μαυροβουνίου (RTCG).

Η βουλευτής του DF, Μπράνκα Μπόσνιακ κάλεσε τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμμετάσχουν στις διαμαρτυρίες.

Αναφερόμενη στη δήλωση του υπουργού Εσωτερικών του Μαυροβουνίου, Ράσκο Κόνιεβιτς ότι οι διαμαρτυρίες κοστίζουν στο κράτος 40.000 ευρώ την ημέρα τόνισε: "Δεν είναι αναγκαία τόσο ισχυρή αστυνομική παρουσία. Δεν είμαστε βάνδαλοι, μειώστε τον αριθμό των αστυνομικών".

Τα μέτρα ασφαλείας στην Ποντγκόριτσα είναι αυστηρά και γύρω από το Κοινοβούλιο έχουν στηθεί οδοφράγματα. Ωστόσο, οι καθημερινές συγκεντρώσεις, μέχρι στιγμής, διεξάγονται ομαλά και ειρηνικά.

Το Δημοκρατικό Μέτωπο ανήγγειλε συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας και σε άλλες 14 πόλεις του Μαυροβουνίου, αλλά το αρχηγείο της αστυνομίας ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτραπεί η διεξαγωγή τους.

"Δεν είμαστε εδώ, επειδή είμαστε Σέρβοι, Βόσνιοι ή Κροάτες ή επειδή είμαστε υπέρ του ΝΑΤΟ ή κατά. Να είστε θαρραλέοι όπως είστε τώρα και η νίκη θα είναι δική μας" ανέφερε ο Σλάβεν Ραντούνοβιτς από το Σερβικό Λαϊκό Κόμμα.

Οι διοργανωτές των διαδηλώσεων επανέλαβαν αρκετές φορές ότι δεν θα απομακρυνθούν από το χώρο έξω από το Κοινοβούλιο αν δεν εκπληρωθούν τα αιτήματά τους.

Η εμφάνιση του Μητροπολίτη Αμφιλόχιου στις διαδηλώσεις που διοργανώνει το Δημοκρατικό Μέτωπο καταρρίπτει την έννοια του συνέρχεσθαι και το διακηρυγμένο στόχο των διαδηλωτών τη δημιουργία συνθηκών για ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, ανακοίνωσε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDP) που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Το SDP μία ακόμη φορά κάλεσε το Δημοκρατικό Μέτωπο να διατυπώσει τα πολιτικά αιτήματά του στη Βουλή και με διάλογο να προσπαθήσει να τα εκπληρώσει.

"Ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος εκμεταλλεύτηκε και αυτήν την ευκαιρία για να διατυπώσει αντιευρωπαϊκή ρητορική. Το να ζητάς ευρωπαϊκά δημοκρατικά εκλογικά πρότυπα και να καλείς τον Ράντοβιτς, ο οποίος είναι η άρνηση της σύγχρονης Ευρώπης βασισμένης στην έννοια του κοσμικού κράτους και των ανθρώπινων δικαιωμάτων είναι εκ των προτέρων καταδικασμένο σε αποτυχία" τονίζει το SPD.

"Ο Αμφιλόχιος Ράντοβιτς είναι σύμβολο του εθνικισμού και των πολέμων σε αυτούς τους χώρους και ένας από τους βασικούς δημιουργούς της πολιτικής του μεγάλου έθνους και γι αυτό η εμφάνισή του μπορεί να συμβάλει μόνο στον περαιτέρω διχασμό της κοινωνίας του Μαυροβουνίου" αναφέρει το SDP.

Ο Μητροπολίτης Μιχάηλο, επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας του Μαυροβουνίου που δεν υπάγεται σε Εκκλησιαστικό Κανόνα, είπε ότι "ο ανώτατος ιεράρχης της θυγατρικής του Πατριαρχείου του Βελιγραδίου στο Τσέτινιε, Επίσκοπος Αμφιλόχιος, καταχράστηκε το ιερατικό χάρισμα χρησιμοποιώντας λεξικό του λαϊκισμού, που χρησιμοποιείται για την κατάληψη της εξουσίας".

"Ορθόδοξοι φονταμενταλιστές μπροστά από το Κοινοβούλιο συμπεριφέρονται σαν κράτος εν κράτει" ανέφερε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης