Δακτυλικά αποτυπώματα και αυστηρότερη καταγραφή των προσφύγων ζήτησε ο Τίμερμανς

Δακτυλικά αποτυπώματα και αυστηρότερη καταγραφή των προσφύγων ζήτησε ο Τίμερμανς

Αναφέρθηκε στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Ελλάδα και η Ιταλία χρειάζονται «ενισχύσεις»

Δακτυλικά αποτυπώματα και αυστηρότερη καταγραφή των προσφύγων ζήτησε ο Τίμερμανς
Με τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων και την αυστηρή καταγραφή όλων των προσφύγων και των μεταναστών που καταφτάνουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο, θα μειωθεί καθοριστικά ο κίνδυνος εισόδου ισλαμιστών τρομοκρατών στην ΕΕ, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να αντιμετωπίσει καλύτερα την κρίση της μαζικής έλευσης προσφύγων και μεταναστών, εάν βελτίωνε την προστασία των εξωτερικών της συνόρων και εξασφάλιζε πως όσοι δεν δικαιούνται άσυλο θα επαναπατρίζονται, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Ελλάδα και η Ιταλία, οι οποίες αποτελούν τις κύριες πύλες εισόδου των προσφύγων, χρειάζονται είτε ενίσχυση, είτε δεν πράττουν όσο λεπτομερώς θα όφειλαν, τους ελέγχους.

Ο Τίμερμανς, ερωτηθείς πώς μπορεί να εξασφαλιστεί ότι δεν θα εισέλθουν εξτρεμιστές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κρυμμένοι μέσα στη ροή των προσφύγων και δεν θα απειλήσουν την Ευρώπη, όπως υποστηρίζουν οι αρχές σε ορισμένα κράτη, τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, πως «αρκεί απλά η λήψη αποτυπωμάτων των ανθρώπων κατά την άφιξή τους».

Κλείσιμο
«Εάν γίνει σωστά, θα μπορούν να εντοπιστούν οι τρομοκράτες. Αυτό που δεν μου αρέσει είναι ότι ορισμένοι χρησιμοποιούν αυτό το επιχείρημα εναντίον όλων των προσφύγων από παντού», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Αυτή είναι η σαθρότερη δικαιολογία που χρησιμοποιεί κανείς για να μην αναλάβει τις διεθνείς του ευθύνες», συνέχισε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής. «Εάν κάνουμε τη δουλειά μας και εξασφαλίσουμε ότι μόλις φθάνουν οι άνθρωποι θα γίνεται λήψη των αποτυπωμάτων τους και αναγνώρισή τους, τότε το πρόβλημα δεν θα υπάρχει», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο Φρανς Τίμερμανς πρόσθεσε πάντως ότι δεν πιστεύει ότι εξτρεμιστές θα μπουν στη ροή των προσφύγων εάν γνωρίζουν ότι θα τους πάρουν αποτυπώματα κατά την άφιξή τους. Η καλύτερη προστασία των συνόρων της ΕΕ είναι σε τελευταία ανάλυση το καλύτερο μέτρο ασφαλείας, επισήμανε μιλώντας ενώπιον της εκτελεστικής επιτροπής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Όμως ο Αντόνιο Γκουτιέρες, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, είπε στους δημοσιογράφους πως θεωρεί απίθανο εξτρεμιστές να προσπαθήσουν να φθάσουν στην ΕΕ κάνοντας τον επικίνδυνο διάπλου της Μεσογείου για να εξαπολύσουν επιθέσεις.

«Ένας τρομοκράτης θα ήταν πολύ ηλίθιος εάν, αντί να έλθει με ένα όλο το δυνατόν πιο πειστικά φτιαγμένο πλαστό διαβατήριο με αεροπλάνο στην Ευρώπη, μέσω ενός νόμιμου καναλιού, πλήρωνε χιλιάδες δολάρια σε διακινητές για να επιβιβαστεί σε ένα πλεούμενο που μπορεί να βουλιάξει, και κατόπιν έφθανε σε ένα κέντρο υποδοχής όπου θα του έπαιρναν αποτυπώματα, και μετά άρχιζε να περπατάει και να περνάει διάφορα σύνορα, για να φθάσει τελικά στον στόχο του», εξήγησε ο Γκουτιέρες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης