Στις Βρυξέλλες ο Ερντογάν για το προσφυγικό

Στις Βρυξέλλες ο Ερντογάν για το προσφυγικό

Θα συναντηθεί με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ

Στις Βρυξέλλες ο Ερντογάν για το προσφυγικό
Η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης θα βρεθεί στο επίκεντρο των συναντήσεων που έχει σήμερα στις Βρυξέλλες ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Όμως, λίγο μόνο πριν την επίσκεψη του Ερντογάν στις Βρυξέλλες, Γερμανοί ευρωβουλευτές ζήτησαν από την Τουρκία να επιβάλει πιο αυστηρούς ελέγχους στα σύνορά της. 

«Ο Ερντογάν ως εταίρος θα πρέπει να δώσει σημασία στο κλείσιμο των συνόρων», υπογράμμισε ο Έλμαρ Μπρόκ, πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μιλώντας στην γερμανική εφημερίδα Die Welt: «Προς αυτή την κατεύθυνση θα έχει τη συνεργασία της ΕΕ αλλά και οικονομική στήριξη. Είναι ένα ζήτημα ανταπόδοσης», τόνισε. 

Κλείσιμο
«Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην προσφυγική κρίση. Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί του προσφέρουν χρήματα για την περίθαλψη των αιτούντων άσυλο και σε αντάλλαγμα ζητούν από την Άγκυρα την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων της», επισημαίνει ο γερμανικός Τύπος. 

Ωστόσο, χθεσινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, ανέφερε ότι EΕ και Τουρκία έχουν καταλήξει σε συμφωνία επί της αρχής για ένα σχέδιο δράσης που έχει σκοπό να ανακόψει το κύμα μεταναστών που κατευθύνεται προς την Ευρώπη. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η συμφωνία αυτή αναμένεται να εγκριθεί κατά τις συναντήσεις που θα έχει σήμερα στις Βρυξέλλες ο Ερντογάν με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους. 

Με βάση το σχέδιο αυτό, η Τουρκία θα πρέπει να δεχθεί να εντείνει τις προσπάθειές της προκειμένου να ασφαλίσει τα σύνορά της με την Ε.Ε συμμετέχοντας σε κοινές περιπολίες με την ελληνική ακτοφυλακή στο ανατολικό τμήμα του Αιγαίου, οι οποίες (περιπολίες) θα συντονίζονται από την ευρωπαϊκή υπηρεσία εποπτείας των συνόρων Frontex. Παράλληλα, η ΕΕ αναμένεται να συζητήσει αν θα οριστεί η Τουρκία ασφαλής χώρα προέλευσης αν και δεν ακόμη δεν φαίνεται να υπάρχει σαφής γραμμή. 

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η σημερινή επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στις Βρυξέλλες θα είναι μια σημαντική στιγμή για την ΕΕ και την Τουρκία, καθώς αναμένεται να συζητηθεί και να συμφωνηθεί ένα ενιαίο πλαίσιο αλληλεγγύης και αμοιβαίας εμπιστοσύνης, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των δύο πλευρών, προκειμένου να βρεθεί λύση στο προσφυγικό ζήτημα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης