Προσκυνητής περιγράφει πως έσωσε τη γυναίκα του από το ποδοπάτημα στη Μέκκα

Προσκυνητής περιγράφει πως έσωσε τη γυναίκα του από το ποδοπάτημα στη Μέκκα

Σύμφωνα με τον Χαν, η τραγωδία προκλήθηκε όταν δύο ομάδες προσκυνητών, ορισμένοι εκ των οποίων ήταν από το Ιράκ και ορισμένοι από την Αφρική, έπεσαν η μία πάνω στην άλλη

Προσκυνητής περιγράφει πως έσωσε τη γυναίκα του από το ποδοπάτημα στη Μέκκα
Ένας δάσκαλος από το Πακιστάν αφηγήθηκε πώς έσωσε τη σύζυγό του από το πολύνεκρο ποδοπάτημα στη Σαουδική Αραβία όταν την τράβηξε από το αναπηρικό της αμαξίδιο την ώρα της τραγωδίας.

Τουλάχιστον 769 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους σε περιοχή κοντά στη Μέκκα την περασμένη Πέμπτη, στην χειρότερη τραγωδία που σημειώθηκε κατά το ετήσια προσκύνημα εδώ και 25 χρόνια.

Ο Αλάμζεμπ Χαν, 48 ετών, και η σύζυγός του, που υπέφερε από υψηλό πυρετό εκείνη την ημέρα, έφθασαν πολύ κοντά στον θάνατο όταν το πλήθος πανικοβλήθηκε, όπως αφηγήθηκε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς σήμερα.

Κλείσιμο
Ο ίδιος χαρακτήρισε στο Ρόιτερς τα όσα βίωσε στη Μίνα ως την «ημέρα της Κρίσης».
«Προκειμένου να σώσουν τις ζωές τους, ορισμένοι προσκυνητές ποδοπάτησαν άλλους προσκυνητές σαν να μην επρόκειτο για ανθρώπους» τόνισε.

Σύμφωνα με τον Χαν, η τραγωδία προκλήθηκε όταν δύο ομάδες προσκυνητών, ορισμένοι εκ των οποίων ήταν από το Ιράκ και ορισμένοι από την Αφρική, έπεσαν η μία πάνω στην άλλη.

«Οι πιο ηλικιωμένοι, οι γυναίκες και οι ασθενείς ήταν οι πρώτοι που έπεσαν. Έπεσαν και τους ποδοπάτησαν οι άλλοι» αφηγήθηκε ο δάσκαλος προσθέτοντας ότι και ο ίδιος έπεσε και τραυματίστηκε στο χέρι, ωστόσο πάλεψε για να σωθεί από το πλήθος και κατάφερε να πιάσει τα χέρια της τρομοκρατημένης γυναίκας του. Το αναπηρικό της αμαξίδιο ήταν σωτήριο για την ζωή της, καθώς απέτρεψε την πτώση της, περιέγραψε.

«Φοβήθηκα ότι την ποδοπάτησαν οι προσκυνητές, ωστόσο ευτυχώς εκείνη επέζησε. Αμέσως την τράβηξα από το αναπηρικό της αμαξίδιο και την έσπρωξα στο πλάι. Κατόπιν αρχίσαμε να σκαρφαλώνουμε τον συρμάτινο φράκτη για να σώσουμε τις ζωές μας» αναπόλησε.

«Δεν υπήρχε κανένας για να σώσει τους άλλους. Ο καθένας έσωζε τη δική του ή τη δική της ζωή. Σε ελάχιστο χρόνο, οι ανθρώπινες σοροί στοιβάζονταν η μία πάνω στην άλλη. Όσοι βρίσκονταν κάτω από τους υπόλοιπους ούρλιαζαν από τον πόνο και έκλαιγαν εκλιπαρώντας για βοήθεια αλλά δεν υπήρχε κανείς για να τους βοηθήσει» είπε ο Χαν.

Αφού κατάφεραν να σκαρφαλώσουν τον φράκτη, το ζευγάρι πήγε σε ένα κοντινό νοσοκομείο, όπου διακομίζονταν μαζικά τα θύματα. Κάποια πτώματα παρέμειναν στο πάτωμα για ώρες, αποκάλυψε ο επιζών. Ο ίδιος κατήγγειλε την ολιγωρία των πακιστανικών αρχών να προσφέρουν βοήθεια στα θύματα.

Σήμερα ο Χαν και η σύζυγός του έφθασαν στο αεροδρόμιο της Πεσάβαρ στις πρώτες πτήσεις που μετέφεραν τους επιζώντες της τραγωδίας από τη Σαουδική Αραβία.
 
Στους 226 οι νεκροί Ιρανοί 

Ο απολογισμός των Ιρανών προσκυνητών που έχασαν την ζωή τους στο ποδοπάτημα στη Σαουδική Αραβία έχει ανέλθει σε 226 νεκρούς, γνωστοποίησε σήμερα ο επικεφαλής του Ιρανικού Οργανισμού του Χατζ στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Άλλοι 248 Ιρανοί εξακολουθούν και αγνοούνται μετά το ποδοπάτημα, προσέθεσε ο Σαΐντ Οχαντί. Είκοσι επτά Ιρανοί που τραυματίστηκαν νοσηλεύονται.

Ένας μεγάλος αριθμός από τις σορούς των Ιρανών αναμένεται να επαναπατριστούν αύριο στην Τεχεράνη.
Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί κατήγγειλε από τη Νέα Υόρκη και τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ την ανικανότητα των αρχών της Σαουδικής Αραβίας να διαχειριστούν την τραγωδία.

Οι προσκυνητές που σκοτώθηκαν στο ποδοπάτημα ήταν «θύματα της ανικανότητας εκείνων που είχαν αναλάβει» τη διοργάνωση του προσκυνήματος, είπε ο Ροχανί απαιτώντας τη διενέργεια μιας «ενδελεχούς έρευνας για τα αίτια αυτής της τραγωδίας».

Ο Ιρανός πρόεδρος θα συντομεύσει τη διαμονή του στην αμερικανική μεγαλούπολη για να παραστεί στην τελετή που θα διοργανωθεί στη μνήμη των θυμάτων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης