«Ήταν θέλημα Θεού», λέει υπουργός για την τραγωδία στη Μέκκα

«Ήταν θέλημα Θεού», λέει υπουργός για την τραγωδία στη Μέκκα

Στους 753 οι νεκροί από το ποδοπάτημα των πιστών - Ξεπερνούν τους 800 οι τραυματίες

«Ήταν θέλημα Θεού», λέει υπουργός για την τραγωδία στη Μέκκα
Συγκλονίζουν οι αριθμοί πίσω από την τραγωδία στην Μέκκα με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 753 και τους τραυματίες να αγγίζουν τους 805.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες οι πιστοί που περπατούσαν στην Οδό 204 για να γιορτάσουν την πρώτη ημέρα της Άιντ Αλ Άντχα (Γιορτή της Θυσίας) ποδοπατήθηκαν όταν για άγνωστο ακόμα λόγο προκλήθηκε πανικός.

Τα θύματα βρίσκονταν καθ' οδόν στην ιερή πόλη για το ετήσιο προσκύνημα Χατζ, που θεωρείται θρησκευτικό καθήκον των Μουσουλμάνων και αποτελεί έναν από τους πέντε στύλους (υποχρεώσεις) του Ισλάμ.
Κλείσιμο

Συγκλονιστικές εικόνες και ανατριχιαστικά βίντεο έκαναν το γύρο του κόσμου, αποτυπώνοντας το μέγεθος της τραγωδίας, με δεκάδες ανθρώπων να είναι πεσμένοι στο έδαφος, άλλοι αναίσθητοι, άλλοι νεκροί, άλλοι να προσπαθούν να επιβιώσουν κάνοντας νοήματα με τα χέρια τους στους διασώστες για να τους απεγκλωβίσουν.

Ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας και υπουργός Εσωτερικών, Πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Νάγεφ μπιν Αμπντελαζίζ, διέταξε να συσταθεί ειδική επιτροπή για τη διενέργεια έρευνας ώστε να διαπιστωθούν τα αίτια του δυστυχήματος.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Μανσούρ Τουρκί, δήλωσε πως η έρευνα έχει σκοπό να διαπιστωθεί κατά πόσο η τραγωδία προκλήθηκε από τον συνωστισμό.

«Τα αίτια δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του υπουργείου.

Την ίδια ώρα, συγκλονίζει και η δήλωση του υπουργείου Υγείας της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος αφού εξήγησε ότι οι πιστοί που ποδοπατήθηκαν δεν ακολούθησαν τις εντολές για σωστή προσέγγιση στο σημείο προσκυνήματος επισήμανε πως η τραγωδία «ήταν θέλημα Θεού»!

Επισημαίνεται πως για πολλούς πιστούς ο θάνατος σε ιερούς τόπους θεωρείται «ευλογία», καθώς ο νεκρός θα φτάσει κατευθείαν στον Παράδεισο.

Όλα αυτά, ενώ για την παροχή πρώτων βοηθειών στους τραυματίες συμμετείχαν περίπου 4.000 διασώστες και 220 ασθενοφόρα.

Ανάλογα περιστατικά έχουν σημειωθεί στο παρελθόν όταν το 2006, 346 προσκυνητές έχασαν τη ζωή τους επειδή ποδοπατήθηκαν και το 1990 1.426 άνθρωποι παγιδεύτηκαν σε σήραγγα κοντά στη Μέκκα και πέθαναν από ασφυξία.
 






Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης