Αυτοπυρπολήθηκε Σύρος πρόσφυγας που ζητούσε άσυλο στην Αυστραλία

Αυτοπυρπολήθηκε Σύρος πρόσφυγας που ζητούσε άσυλο στην Αυστραλία

Έχει καταθέσει το αίτημά του από το 2010 – Κατάφερε να φτάσει στη μακρινή χώρα, αλλά κρατείται στο ειδικό κέντρο στο Βίλαγουντ – Στην Αυστραλία και η σύζυγός του με τα έξι παιδιά τους, μεταξύ των οποίων και το μόλις δύο μηνών βρέφος τους

Αυτοπυρπολήθηκε Σύρος πρόσφυγας που ζητούσε άσυλο στην Αυστραλία
Το προσφυγικό αρχίζει να λαμβάνει παγκόσμιες διαστάσεις. Σύρος πρόσφυγας που έχει αιτηθεί άσυλο στην Αυστραλία, αυτοπυρπολήθηκε στο ειδικό κέντρο κράτησης παράνομων μεταναστών Βίλαγουντ, καθώς, όπως δήλωσε, έφτασε σε απόγνωση μετά και την τελευταία άρνηση της Πολιτείας να του παράσχει μόνιμη βίζα παραμονής στη χώρα.

Ο Σύρος πρόσφυγας έχει ξεκινήσει την προσπάθεια μετανάστευσης του ιδίου και της οικογένειάς του από το 2010. Οι αυστηροί νόμοι της αυστραλιανής κοινοπολιτείας ωστόσο, δεν επιτρέπουν τη χορήγηση βίζας, αν δεν πληρούνται πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Για την ακρίβεια, ο αιτών βίζα εισόδου και παραμονής στην Αυστραλία πρέπει είτε να έχει εξασφαλίσει πρόσκληση από συγγενικό πρόσωπο ή εργοδότη, ο οποίος θα έχει εγγυηθεί για την ασφαλή διαμονή και παροχή εργασίας στον υποψήφιο, είτε να συνδέεται με Αυστραλό πολίτη, είτε με σχέση, την οποία θα δηλώσει επισήμως, είτε με γάμο, τον οποίο θα πρέπει να αποδείξει ότι δεν πραγματοποιήθηκε με σκοπό την εξασφάλιση της αυστραλιανής βίζας.

Οι επίμονες προσπάθειες του Σύρου πρόσφυγα να διασφαλίσει βίζα παραμονής στην Αυστραλία έπεσαν στο κενό, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στην απόγνωση, η οποία με τη σειρά της, τον ώθησε να προβεί στην πράξη αυτοκτονίας του. Το περιστατικό επιβεβαιώθηκε από τις επίσημες αρχές, ωστόσο ο Σύρος διασώθηκε από τους φύλακες και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Σύμφωνα με την τελευταία αναφορά των γιατρών, η ζωή του δεν διατρέχει κίνδυνο, παρά τα σημαντικά εγκαύματα που έχει υποστεί.

Εν τω μεταξύ, η οικογένεια του Σύρου πρόσφυγα έχει επίσης μεταβεί με παράνομο τρόπο στην Αυστραλία. Ωστόσο, η γυναίκα και τα έξι παιδιά του, μεταξύ των οποίων και το μόλις δύο μηνών βρέφος, το οποίο γεννήθηκε επί αυστραλιανού εδάφους, αφέθηκαν ελεύθερα από το κέντρο κράτησης παράνομων μεταναστών στο Βίλαγουντ, προκειμένου να γεννήσει στην ελευθερία το παιδάκι.

Η σύζυγος του Σύρου σε δηλώσεις της στα αυστραλιανά ΜΜΕ, αναφέρθηκε στην τραγική στιγμή του άντρα της λέγοντας πως «απ' ότι γνωρίζω, ο άντρας μου αυτοπυρπολήθηκε. Κάηκε το πρόσωπό του σε ποσοστό 10%, μέχρι τον σβέρκο του», συμπληρώνοντας πως η υπηρεσία μετανάστευσης δεν της έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.
Κλείσιμο



Ο Σύρος πρόσφυγας έχει καταθέσει αίτηση ασύλου στην Αυστραλία από το 2010, ωστόσο κατάφερε να φτάσει στη μακρινή χώρα τον Ιανουάριο του 2015 και από τότε βρίσκεται κρατούμενος στο Βίλαγουντ. Τα συνεχή αιτήματά του για βίζα παραμονής έπεσαν στο κενό, γεγονός που του προκάλεσε μεγάλη απογοήτευση. «Δεν έχει δει το νεογέννητο παιδί του. Δεν θέλει να τον δουν τα παιδιά του σε αυτήν την κατάσταση στο κέντρο κράτησης. Δεν θέλει να τον αντικρίσουν ως μέρος αυτής της ιστορίας», δήλωσε η σύζυγός του.

Η ιστορία της συγκεκριμένης οικογένειας είναι πραγματικά μία μεγάλη περιπέτεια επιβίωσης, η οποία ωστόσο, αναδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος. Όλα ξεκίνησαν το 2010! Ακολούθησαν ολόκληρο σχέδιο διαφυγής. Μετακινήθηκαν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, απ' όπου εξασφάλισαν τουριστική βίζα για την Αυστραλία. Σημειώνουμε ότι η τουριστική βίζα απαιτεί έγκριση από την αυστραλιανή πολιτεία και έχει διάρκεια τρεις μήνες, ενώ θα πρέπει να αποδείξεις ότι διαθέτεις ικανά κεφάλαια, προκειμένου να διαβιώσεις για το διάστημα αυτό. Παράλληλα, ζητούνται αποδείξεις είτε από το ξενοδοχείο στο οποίο έχεις κλείσει δωμάτιο, είτε δήλωση από τον μόνιμο κάτοικο Αυστραλίας που θα σε φιλοξενήσει. Επίσης, τα αεροπορικά σου εισιτήρια θα πρέπει να είναι με επιστροφή, είτε με συγκεκριμένη ημερομηνία, είτε με ανοικτή ημερομηνία από την εταιρεία, οπωσδήποτε όμως εντός του επιτρεπόμενου τριμήνου.

Από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η οικογένεια κατάφερε να φτάσει στην Αυστραλία, ωστόσο οι κινήσεις που έκαναν για την εξασφάλιση βίζας, ζητώντας πολιτικό άσυλο, έπεσαν στο κενό. Το 2011, κατέθεσαν νέο αίτημα για προσφυγικό άσυλο, αλλά και αυτό απορρίφθηκε. Τελικά, ο άνδρας έφτασε τον Ιανουάριο του 2015 στην Αυστραλία με παράνομο τρόπο και από τότε κρατείται στο Βίλαγουντ. Τον Ιούνιο του 2015 έφτασαν στην Αυστραλία και η σύζυγος με τα πέντε παιδιά τους, η οποία αφέθηκε ελεύθερη, προκειμένου να γεννήσει το έκτο παιδί της οικογένειας. Ο Σύρος πρόσφυγας και η σύζυγός του επέμειναν μέσω της δικαστικής οδού να αιτούνται άσυλο, αλλά οι δυνάμεις και οι πόροι τους εξαντλήθηκαν. «Ο άντρας μου κατέφυγε σε αυτήν την πράξη διότι έχασε την ελπίδα του. Ορισμένες φορές δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Είναι πολύ σκληρό για μας», δήλωσε η γυναίκα.

Ο Σύρος πρόσφυγας είναι το δεύτερο περιστατικό αυτοπυρπόλησης σε ειδικό κέντρο κράτησης παράνομων μεταναστών στην Αυστραλία το τελευταίο διάστημα. Την Τρίτη, ο Αλί Τζαφάρι αυτοπυρπολήθηκε στο Κέντρο Κράτησης στο Περθ, καταλήγοντας λίγες ώρες αργότερα από τα τραύματά του.

Η Αυστραλία ακολουθεί ένα πολύ αυστηρό μοντέλο παροχής βίζας σε μετανάστες και πρόσφυγες, ελέγχοντας απόλυτα τη ροή στη χώρα. Οι μουσουλμανικές κοινότητες στις μεγάλες πόλεις της χώρας αριθμούν πολλά μέλη και διαθέτουν μεγάλη ισχύ. Ωστόσο, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα στο Σίδνεϊ, οι αυστραλιανές αρχές έχουν αυστηροποιήσει τη στάση τους απέναντι στους μουσουλμάνους, ελέγχοντας ακόμη και τους έχοντες αυστραλιανή υπηκοότητα μουσουλμάνους, οι οποίοι καταλαμβάνουν ολόκληρες συνοικίες και περιοχές. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης