Homo naledi: Ανακαλύφθηκε νέο είδος ανθρώπου στη Νότια Αφρική!

Homo naledi: Ανακαλύφθηκε νέο είδος ανθρώπου στη Νότια Αφρική!

Καταχωρίστηκε στο γένος των Homo, στο οποίο ανήκει και ο σύγχρονος άνθρωπος, ενώ όπως φαίνεται, έθαβε και εκείνος τους νεκρούς του - Έχει ανθρώπινα χαρακτηριστικά, αλλά και στοιχεία που θυμίζουν πιθηκοειδές, ενώ ο εγκέφαλος του έχει το μέγεθος ενός πορτοκαλιού

Homo naledi: Ανακαλύφθηκε νέο είδος ανθρώπου στη Νότια Αφρική!
Ένα νέο είδος ανθρώπου ανακοίνωσε πως ανακάλυψε μια διεθνής ομάδα επιστημόνων. Πρόκειται για ένα σπουδαίο εύρημα το οποίο μπορεί να αλλάξει πολλά όσον αφορά στην αντίληψη που έχουμε για την ανθρωπότητα, ενώ αποτελεί το μεγαλύτερο δείγμα απολιθωμάτων ενός είδους που συγγενεύει με τον άνθρωπο που βρέθηκε ποτέ σε ανασκαφές στην Αφρική.

Ο συγγενής του σύγχρονου ανθρώπου ονομάστηκε Homo naledi, προς τιμήν του σπηλαίου στο οποία βρέθηκε, και καταχωρίστηκε στο γένος των Homo, στο οποίο ανήκει και ο σύγχρονος άνθρωπος. Εντοπίστηκε σε μια απομονωμένη σπηλιά, 30 μίλια βορειοδυτικά από το Γιοχάνεσμπουργκ στη Νότια Αφρική, ενώ όπως φαίνεται, έθαβε και εκείνος τους νεκρούς του!


Κλείσιμο


Ο Homo naledi είχε χαρακτηριστικά προσώπου που μοιάζουν εκπληκτικά με τα ανθρώπινα, όπως επίσης και τα πόδια του, αλλά και στοιχεία που θυμίζουν πιθηκοειδές, ενώ ο εγκέφαλος του έχει το μέγεθος ενός πορτοκαλιού.

Επίσης, το μέσο ύψος του ήταν 1,5 μέτρο και ζύγιζε 45 κιλά.

Σύμφωνα με το CNN, η ιστορία του Homo naledi, όπως ονομάστηκε ο νέος πρόγονός μας, άρχισε να ξετυλίγεται το 2013, όταν ένας ερασιτέχνης σπηλαιολόγος και πανεπιστημιακός γεωλόγος παρουσίασε στον Λι Μπέργκερ, καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Witwatersrand, στο Γιοχάνεσμπουργκ, τμήμα μίας απολιθωμένης γνάθου. Ο καθηγητής, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, δεν συνειδητοποίησε αμέσως τη σπουδαιότητα του ευρήματος που μπορεί να αλλάξει ό,τι μέχρι σήμερα γνωρίζαμε σχετικά με την πρόοδο της ανθρώπινης εξέλιξης.

Η μεγάλη ανακάλυψη έγινε αργότερα σε έναν απομονωμένο θάλαμο στο σπήλαιο Rising Star, έξω από το Γιοχάνεσμπουργκ, όπου εντοπίστηκαν απολιθωμένα οστά από βρέφη, παιδιά, ενήλικες και ηλικιωμένα άτομα. Πρόκειται για συνολικά 1.500 απολιθώματα, η μεγαλύτερη ποσότητα από ένα συγκεκριμένο είδος ανθρωπιδών που έχει ποτέ αποκαλυφθεί στην Αφρική, το λίκνο της ανθρώπινης εξέλιξης. Ο Μπέργκερ και η ομάδα του, που έκαναν την ανακάλυψη, πιστεύουν ότι ο θάλαμος, που βρίσκεται 30 μέτρα κάτω από το σπήλαιο, το οποίο έχει χαρακτηριστεί Τοποθεσία Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO, υπήρξε νεκροταφείο και ότι ο Homo naledi ίσως χρησιμοποιούσε φωτιά για να φωτίσει τον δρόμο.

Australopithecus                          Homo erectus                                                     Homo naledi


«Σας παρουσιάζω συγκλονισμένος ένα νέο είδος του ανθρώπινου γένους», δήλωσε ο Λι Μπέργκερ του Πανεπιστημίου του Βιτβάτερσραντ του Γιοχάνεσμπουργκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το Μάροπενγκ.

«Βρισκόταν ακριβώς κάτω από την μύτη μας στην κοιλάδα που έχει εξερευνηθεί περισσότερο στην αφρικανική ήπειρο», σημείωσε.

Οι επιστήμονες συμπέραναν μετά την ανακάλυψη αυτών των απολιθωμάτων (περισσότερα από 1.500 κομμάτια, από 15 άτομα, διαφόρων ηλικιών από μωρά ως ηλικιωμένους) ότι το είδος αυτό έθαβε τους νεκρούς του -μια συνήθεια που προηγουμένως πιστευόταν ότι ήταν μόνο ανθρώπινη.

Στην σπηλιά δεν βρέθηκαν απομεινάρια από άλλα είδη και τα ευρήματα δεν έφεραν σημάδια από νύχια ή δόντια -κάτι που θα έδειχνε ότι ήταν ό,τι είχε απομείνει σε μια παγίδα ή στον χώρο που φυλούσε τη λεία του ένα σαρκοβόρο.


Το σπήλαιο στο οποίο βρέθηκε ο Homo naledi

«Αφού σκεφτήκαμε πολλά σενάρια καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι το πιο εύλογο σενάριο είναι ότι οι νεκροί αυτοί είχαν σκόπιμα εναποτεθεί σε αυτήν την τοποθεσία», υπογράμμισε ο Λι Μπέργκερ.

Πρόκειται για μια πρακτική που «μαρτυράει μια εξαιρετικά περίπλοκη συμπεριφορά για ένα "πρωτόγονο" ανθρώπινο είδος», σημείωσε παράλληλα ο καθηγητής Κρις Στρίνγκερ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου.

«Δείχνει ότι ξεχώριζαν τους εαυτούς τους από τα ζώα και στην πραγματικότητα ίσως και από τον φυσικό κόσμο», τόνισε επίσης ο Μπέργκερ σε συνέντευξή του στο Reuters.

Τα χέρια του αφήνουν να εννοηθεί ότι είχε την ικανότητα να χειρίζεται εργαλεία», τα δάκτυλά του έχουν καμπύλες, ενώ είναι πρακτικά αδύνατο να ξεχωρίσουμε τα πόδια του από αυτά ενός σύγχρονου ανθρώπου, διευκρινίζεται επίσης σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν στη Νότια Αφρική το πανεπιστήμιο του Γιοχάνεσμπουργκ, η National Geographic Society και το νοτιοαφρικανικό υπουργείο Επιστημών.

«Τα πόδια του και οι μακριές του κνήμες αφήνουν να εννοηθεί ότι ήταν φτιαγμένος για να περπατάει πολύ», επισημαίνεται στην ανακοίνωση και προστίθεται: «Ορισμένα στοιχεία του Homo naledi, όπως τα χέρια του, οι καρποί του χεριού και τα πόδια του βρίσκονται πολύ κοντά σε αυτά του σύγχρονου ανθρώπου. Την ίδια ώρα, ο μικρός του εγκέφαλος και το σχήμα του επάνω μέρος του σώματός του βρίσκονται πολύ πιο κοντά στην ομάδα των αυστραλοπιθήκων».



«Το κράμα των χαρακτηριστικών του Homo naledi υπογραμμίζει για άλλη μια φορά την περιπλοκότητα του γενεαλογικού δέντρου του ανθρώπου και την ανάγκη να κάνουμε πιο ενδελεχείς έρευνες για να κατανοήσουμε την ιστορία και τις βαθύτερες ρίζες του είδους μας», κατέληξε ο Στρίνγκερ.

Όσον αφορά την χρονική περίοδο κατά την οποία έζησε ο Homo naledi, ο Μπέργκερ σημείωσε πως αν ευσταθεί αυτό που καταλαβαίνουμε σήμερα, θα πρέπει να ήταν πριν από παραπάνω από 2,5 εκατομμύρια χρόνια.


Ο θάλαμος βρίσκεται 30 μέτρα κάτω από το σπήλαιο

«Δεν υπάρχει κανενός είδος καταστροφής στα ευρήματα. Δεν μπορούσαμε παρά να καταλήξουμε στο αναπόφευκτο συμπέρασμα ότι ο Homo naledi, ένα μη ανθρώπινο είδος ανθρωπιδών, τοποθετούσε σκόπιμα τους νεκρούς του στον σκοτεινό θάλαμο. Γιατί το έκανε αυτό, δεν το γνωρίζουμε», ανέφερε ο Λι Μπέργκερ στο CNN. 



«Μέχρι την ανεύρεση του "naledi", θα σας έλεγα ότι αποτελεί ανθρώπινο χαρακτηριστικό. Η ιδέα της ταφής νεκρών ή η τελετουργική διάθεση των σωμάτων είναι μοναδικά ανθρώπινο», σημείωσε, χαρακτηρίζοντας το εύρημα «σαν να ανοίγεις τον τάφο του Τουταγχαμών», καθώς είναι δυνατόν να επηρεάσει με τον ίδιο εντυπωσιακό τρόπο το στάδιο αυτό της ιστορίας μας.


Εικόνες από τις έρευνες που δημοσίευσε το National Geographic

Η πρώτη ανθρώπινη ταφή χρονολογείται περίπου πριν από 100.000 χρόνια, αλλά επειδή η ομάδα του Μπέργκερ δεν έχει ακόμα χρονολογήσει τα απολιθώματα, δεν είναι σαφές πόσο σημαντική είναι αυτή η θεωρία τους.

Δείτε τις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα 

Ο σκελετός του Homo naledi


Το κρανίο του νέου είδους




Το χέρι του Homo naledi




Η ομάδα που συμμετείχε στην έρευνα 


Τρισδιάστατη ανακατασκευή του προσώπου του Homo naledi

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης