Παγκόσμιο σοκ για τα αγγελούδια: «Τα παιδιά γλίστρησαν από το χέρι μου»

Παγκόσμιο σοκ για τα αγγελούδια: «Τα παιδιά γλίστρησαν από το χέρι μου»

«Όλοι ούρλιαζαν μέσα στο πυκνό σκοτάδι», θυμάται ο Αμπντουλάχ Κουρντί - Ο τραγικός πατέρας εύχεται αυτό να είναι το τελευταίο δραματικό περιστατικό

Παγκόσμιο σοκ για τα αγγελούδια: «Τα παιδιά γλίστρησαν από το χέρι μου»
Λίγες ώρες αφότου το μικροσκοπικό σώμα του Αϊλάν βρέθηκε άψυχο να βρέχεται από τη θάλασσα στις ακτές της Αλικαρνασσού όταν το πλοιάριο στο οποίο επέβαινε με την οικογένειά του ναυάγησε, ο πατέρας του που επέζησε της τραγωδίας μιλάει για τις συγκλονιστικές στιγμές που βίωσε.

Δίχως να έχει συνειδητοποιήσει το δράμα «χτύπησε» την οικογένειά του, ο Αμπντουλάχ Κουρντί μιλώντας στην τουρκική Hurriyet περιέγραψε τα τραγικά λεπτά που έζησε ο ίδιος, η γυναίκα και τα παιδιά του.

«Κρατούσα το χέρι της γυναίκας μου. Τα παιδιά μου γλίστρησαν από τα χέρια μου. Προσπαθήσαμε να κρατηθούμε από τη βάρκα», είπε ο Αμπντουλάχ Κουρντί.

Κλείσιμο
«Όλοι ούρλιαζαν μέσα στο πυκνό σκοτάδι. Η φωνή μου δεν μπορούσε να φτάσει στη γυναίκα και τα παιδιά μου», συμπλήρωσε συντετριμμένος ο πατέρας του 2χρονου Αϊλάν και του 3χρονου αδελφού του Γκαλίπ που βρέθηκαν νεκρά στην παραλία της Αλικαρνασσού.

Ο τραγικός πατέρας, μάλιστα, εξήγησε πως πλήρωσε δύο φορές τους διακινητές για να περάσουν εκείνον και την οικογένειά του στην Ελλάδα, αλλά οι προσπάθειές του… ναυάγησαν.
Αποφάσισαν, λοιπόν, να βρουν ένα πλοιάριο και να πλεύσουν μόνοι τους, αλλά όταν τελικά βγήκαν στα ανοιχτά οι πρόσφυγες που επέβαιναν σε αυτό πανικοβλήθηκαν, σηκώθηκαν όρθιοι με αποτέλεσμα αυτό να ανατραπεί και να πέσουν στη θάλασσα.



Η εικόνα του Αμπντουλάχ Κουρντί να βγαίνει από το νεκροτομείο στην επαρχία Μουγλά κοντά στην Αλικαρνασσό κλαίγοντας γοερά είναι αποτυπωμένη σε φωτογραφία που δημοσιεύεται από την τουρκική εφημερίδα, μεταφέροντας το δράμα που βιώνει, το οποίο ωστόσο δεν είναι πλέον μόνο προσωπικό.

«Όσα συνέβησαν σε εμάς εδώ, σε αυτή τη χώρα που καταφύγαμε για να ξεφύγουμε από τον πόλεμο στην πατρίδα μας. Αυτά θέλω να δει ολόκληρος ο κόσμος», τόνισε ο δυστυχής πατέρας που είδε την οικογένειά του να ξεκληρίζεται.



«Θέλουμε την προσοχή του κόσμου πάνω μας, ώστε να αποτραπεί αυτό που συνέβη σε εμάς. Ας είναι το τελευταίο», συμπλήρωσε.

«Τα παιδιά μου ήταν τα πιο όμορφα παιδιά του κόσμου. Τα παιδιά μου ήταν υπέροχα. Με ξυπνούσαν κάθε πρωί για να παίξουμε. Υπάρχει κάτι ομορφότερο από αυτό; Όλα έχουν χαθεί. Θα ήθελα να πάω δίπλα στον τάφο της οικογένειάς μου τώρα και να ανακουφίσω τον πόνο που νιώθω», είπε με σπασμένη φωνή ο πατέρας.

«Προσπάθησα να κολυμπήσω έως την ακτή ακολουθώντας τα φώτα όμως δε μπόρεσα να βρω τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου μόλις έφτασα στη στεριά», εξήγησε ο Κουρντί.

«Θέλω μόνο να δω μόνο τα παιδιά μου για τελευταία φορά και να μείνω για πάντα μαζί τους», είπε συντετριμμένος.

H εικόνα του μικρού Αϊλάν με το κόκκινο μπλουζάκι και το μπλε παντελονάκι να κείτεται νεκρός με το τρυφερό πρόσωπο θαμμένο στην άμμο, ταξίδεψε σε ολόκληρο τον κόσμο συγκλονίζοντας με την τραγωδία των Σύρων προσφύγων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον εμφύλιο και την φρίκη του Ισλαμικού Κράτους.



Πολλοί εκτίμησαν πως η φωτογραφία του νεκρού παιδιού δεν έπρεπε να δημοσιευθεί υποστηρίζοντας πως ενισχύει την νοσηρά «πορνογραφική» διάθεση των αναγνωστών να δουν το θάνατο σαν σε βιτρίνα. Άλλοι, πάλι, ισχυρίστηκαν πως ίσως μόνο τώρα οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αντιληφθούν το μέγεθος της μεταναστευτικής κρίσης αποφεύγοντας μία για πάντα τον στρουθοκαμηλισμό.




Η ιστορία των παιδιών που η εικόνα τους «στοίχειωσε» όλο τον πλανήτη

Η εικόνα με τον διασώστη που κουβαλάει το άψυχο σώμα ενός μικρού παιδιού από τη Συρία, στην παραλία της Αλικαρνασσού στην Τουρκία, εξακολουθεί να προκαλεί σοκ στην Ευρώπη, με τον παγκόσμιο Τύπο να την προβάλει προκειμένου οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο, να αντιληφθούν το μέγεθος του προβλήματος και να εγκαταλείψουν την τακτική του στρουθοκαμηλισμού.

Η Daily Mail αναφέρει λεπτομέρειες από το χρονικό του ναυαγίου και του δράματος των δύο μικρών παιδιών, ηλικίας πέντε και τριών χρόνων, τα οποία βρέθηκαν νεκρά στην παραλία της Αλικαρνασσού.

Τα δύο μικρά παιδιά ονομάζονταν Γκαλίπ και Αϊλάν Κουρντί. Πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να διασχίσουν το Αιγαίο και να φτάσουν στην Κω. Ήταν πρόσφυγες από τη Συρία και τα συνόδευαν οι γονείς τους, προσπαθώντας να απομακρυνθούν από τον πόλεμο. Ταξίδευαν με μία βάρκα – ερείπιο. Συνολικά 17 άτομα βρίσκονταν στο ίδιο σκάφος. Στην εικόνα που κάνει τον γύρο του κόσμου, είναι το άψυχο κορμάκι του μόλις τριών ετών Αϊλάν.

Ο Αϊλάν και ο Γκαλίπ δεν φορούσαν σωσίβια. Όταν αναποδογύρισε η βάρκα, δεν είχαν καμία πιθανότητα να επιβιώσουν. Ήταν νύχτα και δεν γνώριζαν κολύμπι. Τριάντα λεπτά μετά, τα σώματά τους βρίσκονταν άψυχα στην παραλία του τουριστικού θέρετρου. Παρά το γεγονός ότι η θάλασσα ήταν ήρεμη, τα δύο παιδιά δεν κατάφεραν να αποφύγουν τον πνιγμό. Οι βαρκάρηδες της περιοχής τα εντόπισαν με το πρώτο φως της ημέρας και αμέσως ενημέρωσαν τις αρχές. Κάπως έτσι εκτυλίχθηκε το χρονικό μίας ακόμη τραγωδίας. Πόσες ακόμα θα χρειαστούν για να συγκινήσουν τους ηγέτες του κόσμου;

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προορισμός της οικογένειας από τη Συρία ήταν ο Καναδάς. Είχαν κάνει τις ετοιμασίες τους για μία καλύτερη ζωή που επεδίωκαν. Η μητέρα των δύο παιδιών, μαζί με οκτώ άλλους πρόσφυγες, δεν τα κατάφεραν. Επέζησε μόνο ο πατέρας, ονόματι Αμπντουλάχ. Όπως έγινε γνωστό από συγγενείς του, μοναδική του ευχή, πλέον, είναι να επιστρέψει στην πατρίδα του μαζί με τις σορούς των παιδιών και της συζύγου του.

Η Τέεμα Κουρντί, αδερφή του Αμπντουλάχ και θεία των δύο παιδιών, πληροφορήθηκε τα τραγικά νέα στις πέντε το πρωί της Τετάρτης. Ο Αμπντουλάχ είχε ειδοποιήσει τον αδερφό του Μοχάμαντ με την εξής μία φράση: «Η γυναίκα μου και τα δύο αγόρια μου είναι νεκρά». Η Τέεμα Κουρντί ζει μόνιμα εδώ και 20 χρόνια στο Βανκούβερ του Καναδά. Η οικογένεια του Αμπντουλάχ είχε δεχθεί πρόσκληση, αλλά αντιμετώπιζε προβλήματα με τις βίζες της στην Τουρκία. Οι αρχές της τελευταίας δεν εξέδιδαν βίζα εξόδου από τη χώρα για τον Καναδά, κάτι, που όπως μάθαμε, αποτελεί σύνηθες φαινόμενο και αντικείμενο διαμάχης μεταξύ των δύο κρατών. Η αντιμετώπιση που τυγχάνουν οι πρόσφυγες από τη Συρία στην Τουρκία, ωθεί τους απελπισμένους αυτούς ανθρώπους στη λύση της παράνομης εξόδου από τη χώρα μέσω του Αιγαίου.

Για τον λόγο αυτό η οικογένεια του Αμπντουλάχ εξαναγκάστηκε να φύγει παράνομα από την Τουρκία μέσω θαλάσσης. Για τον λόγο αυτό εξαναγκάστηκε να πληρώσει τους «διακινητές», για να ακολουθήσει η τραγωδία με τον πνιγμό της συζύγου και των δύο μικρών παιδιών. Για τον λόγο αυτό η Ελλάδα δέχεται χιλιάδες ανθρώπους από τη Συρία και τις άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, οι οποίοι προσπαθούν να φύγουν παρανόμως από την Τουρκία, ακριβώς γιατί στη γειτονική χώρα δεν τους εκδίδουν άδειες εξόδου! Αλήθεια, πόσες ζωές θα είχαν γλιτώσει, αν οι τουρκικές αρχές ακολουθούσαν άλλη τακτική; Πόσοι θάνατοι θα είχαν αποφευχθεί, αν κάποιοι στη γειτονική χώρα, δεν ωθούσαν - γιατί άραγε; - τους πρόσφυγες στη λύση των «διακινητών»;





Προκλητικός Ερντογάν: Αντί για συγγνώμη κατηγορεί την Ευρώπη για το «νεκροταφείο μεταναστών» στη Μεσόγειο

Προκλητικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν λίγες ώρες μετά τη διπλή τραγωδία με θύματα τα δύο μικρά αδέρφια τον Γκαλίπ και τον Αϊλάν Κουρντί.
Αντί τουλάχιστον να ζητήσει συγγνώμη ή να δώσει εξηγήσεις για την καταγγελία της θείας των δύο μικρών αγοριών ότι η οικογένειά τους είχε δεχθεί πρόσκληση από τον Καναδά και ότι οι τουρκικές αρχές δεν τους έδιναν βίζα οθώντας τους στην επιλογή του επικίνδυνου ταξιδιού προς την Ελλάδα με την τραγική κατάληξη που έχει συγκλονίσει την παγκόσμια κοινότητα, ο Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε και τα ρέστα από τους Ευρωπαίους.

«Οι ευρωπαϊκές χώρες που μετέτρεψαν τη Μεσόγειο σε ένα νεκροταφείο μεταναστών, μοιράζονται την ευθύνη για κάθε νεκρό πρόσφυγα», ανέφερε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Άγκυρα ζητώντας να λογοδοτήσει... όλη η ανθρωπότητα!

Επιχείρησε μάλιστα να φανεί ανθρωπιστής υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία το πλαίσιο μιας πολιτικής "ανοικτών θυρών", φιλοξενεί σήμερα σχεδόν δύο εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες οι οποίοι διέφυγαν από τον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται εδώ και τέσσερα χρόνια στη χώρα τους.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης