«Υπαίθριο κλιματιστικό» που παραπέμπει στους θαλάμους αερίων στο Άουσβιτς!

«Υπαίθριο κλιματιστικό» που παραπέμπει στους θαλάμους αερίων στο Άουσβιτς!

Σοκαρισμένοι δήλωσαν οι επισκέπτες - «Σε ένα μέρος όπως αυτό, θα έπρεπε να σκεφτούν την εικόνα της εγκατάστασης», δήλωσε ο Μέγιερ Μπόλκα, ένας από τους επισκέπτες του μουσείου

«Υπαίθριο κλιματιστικό» που παραπέμπει στους θαλάμους αερίων στο Άουσβιτς!
Σημαντικές αντιδράσεις προκάλεσε η τοποθέτηση ενός συστήματος «υπαίθριου κλιματιστικού» στον μουσειακό – πλέον – χώρο του Άουσβιτς. Πολλοί επισκέπτες, στην πλειοψηφία τους Εβραίοι, εκδήλωσαν την εντονότατη δυσαρέσκειά τους, καθώς, όπως δήλωσαν, η εικόνα παραπέμπει στους θαλάμους αερίων, μέσα στους οποίους έχασαν τις ζωές τους χιλιάδες άνθρωποι κατά τη θηριωδία της ναζιστικής Γερμανίας, στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο χώρος είναι πράγματι ιδιαίτερος. Ξυπνάει μνήμες από τις χειρότερες στιγμές της ανθρώπινης ιστορίας. Το Άουσβιτς ήταν ένα από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης της ναζιστικής Γερμανίας επί Β' Παγκοσμίου Πολέμου, στο οποίο χάθηκαν χιλιάδες ανθρώπινες ζωές με τον πλέον απάνθρωπο τρόπο. Σήμερα, διατηρείται από την πολωνική κυβέρνηση ως μνημείο, προκειμένου να υπενθυμίζει στην ανθρωπότητα τι πρέπει να αποφεύγει, ώστε να μη βιώσει ανάλογες στιγμές.

Κλείσιμο


Τις τελευταίες μέρες ωστόσο, στην Πολωνία επικρατούσαν συνθήκες καύσωνα. Η θερμοκρασία είχε ξεπεράσει τους 37 βαθμούς, με ποσοστά υγρασίας που άγγιζαν το απόλυτο. Ως εκ τούτου, η διοίκηση του Άουσβιτς αναζητούσε έναν τρόπο για να δροσίσει τους επισκέπτες. Επέλεξε λοιπόν, ένα σύστημα τεχνητής παγωμένης βροχής, το οποίο χρησιμοποιείται στους εξωτερικούς χώρους. Εκτός του ότι ήταν απαράδεκτο σε επίπεδο καλαισθησίας, η σύνθεσή του παρέπεμπε στις εγκαταστάσεις των θαλάμων αερίων, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν τη μαύρη εκείνη εποχή από τους ναζί του Χίτλερ.



Πολλοί από τους επισκέπτες έκαναν λόγο για δείγμα κακογουστιάς και άστοχη απόφαση της διοίκησης του μουσείου. Ορισμένοι όμως, το προχώρησαν ακόμη περισσότερο, συνδέοντας την εικόνα του παρελθόντος, με το σήμερα. Σε κάθε άλλη περίπτωση, θα ήταν απλά μία άσχημη εγκατάσταση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, έλαβε διαφορετική διάσταση.

Ο Μέγιερ Μπόλκα, ένας από τους επισκέπτες του μουσείου, δήλωσε ότι σοκαρίστηκε από το θέαμα. Όταν ρώτησε τους υπεύθυνους τι είναι αυτό που αντικρίζει, του είπαν για τη... ζεστή μέρα! «Σε ένα μέρος όπως αυτό, θα έπρεπε να σκεφτούν την εικόνα της εγκατάστασης. Αν θέλεις να δροσίσεις τους ανθρώπους, μπορείς να βρεις άλλες λύσεις και όχι αυτό», είπε χαρακτηριστικά.



Η ναζιστική Γερμανία οδηγούσε ορδές ανθρώπων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, εφαρμόζοντας ένα σχέδιο «εκκαθάρισης», όπως το είχαν ονομάσει. Γυναίκες, άνδρες και παιδιά, χωρίζονταν και αφού περνούσαν από μία ανάλογη εγκατάσταση προκειμένου να απολυμανθούν, επιλέγονταν από τους «αρμόδιους» για το ποιοι θα παραμείνουν έγκλειστοι στο στρατόπεδο και ποιοι θα οδηγηθούν στην «κάθαρση» των θαλάμων αερίων και ακολούθως στην υψικάμινο. Φυσιολογικά λοιπόν, η παρουσία της συγκεκριμένες εγκατάστασης, προκάλεσε σοκ και αντιδράσεις από σημαντική μερίδα  επισκεπτών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης