Ουκρανία: Κούρεμα τους χρέους κατά 20% με τις... ευλογίες του ΔΝΤ

Ουκρανία: Κούρεμα τους χρέους κατά 20% με τις... ευλογίες του ΔΝΤ

Με αρκετή υποστήριξη από το ΔΝΤ ανακοινώθηκε σήμερα κούρεμα 20% του χρέους των 18 δισ. δολαρίων της Ουκρανία, όμως το μεγάλο ερωτηματικό είναι αν θα συμμετάσχει και η Ρωσία στην αναδιάρθρωση αυτή

Ουκρανία: Συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές για αναδιάρθρωση του χρέους
Σε μια ανακοίνωση της υπουργού Οικονομικών της Ουκρανίας Natalia Yaresko, έγινε γνωστό ότι συμφωνήθηκε ένα κούρεμα της τάξης του 20% του χρέους των 18 δισεκατομμυριων δολαρίων της χώρας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η συμφωνία αυτή, σύμφωνα με την ουκρανή υπουργό, θα επιτρέψει στην χώρα να πάρει μια ανάσα και να επιτύχει όλους τους στόχους που έχει βάλει το πρόγραμμα διάσωσης από το ΔΝΤ.

Η οικονομία της Ουκρανίας αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα από χρόνια κακοδιαχείρησης αλλά και τον εμφύλιο στα ανατολικά της χώρας. Η αναδιάρθρωση του χρέους θα βοηθήσει την χώρα να μπορέσει να ανταποκριθεί στους όρους της βοήθειας ύψους 17,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που πήρε από το ΔΝΤ. Μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για το κούρεμα τα ομόλογα της χώρας παρουσίασαν σημαντικά κέρδη. 

Παρ' όλα αυτά, οι αναλυτές επιμένουν ότι το πρόβλημα του χρέους της Ουκρανίας είναι πολύ μακριά από την λύση του. Αν και πιθανότητα μιας πτώχευσης με πολλές παρενέργειες στις αρχές του επόμενου μήνα, αποφεύχθηκε προς το παρόν. Όμως το μεγάλο ερώτημα τι θα γίνει με τα ομόλογα των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων που κατέχει η Ρωσία και λήγουν τον Δεκέμβριο φέτος.
Οι περισσότεροι στην χώρα και στο εξωτερικό πιστεύουν ότι η Ρωσία θα αρνηθεί να συμμετάσχει στην αναδιάρθρωση του χρέους. Κάτι που επιβεβαίωση ο υπουργός της Ρωσίας Anton Siluanov, καθώς δήλωσε στο Ρόιτερς ότι η χώρα τουο χρειάζεται άμεσα ξένο συνάλλαγμα. Παρ' όλα αυτά, πολλοί υποστηρίζουν ότι πέρα από το οικονομικό θέμα, υπάρχουν και πολιτικοί λόγοι για τους Ρώσους να αρνηθούν να εξυπηρετήσουν τους Ουκρανούς στο δικό τους πρόβλημα. Ως εκ τούτου, οι αναλυτές κάνουν λόγο για μια πολιτική λύση και μια επίλυση των διμερών προβλημάτων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Κλείσιμο

Παρ' όλα αυτά, το κούρεμα και μόνο του χρέους μπορεί να είναι ένα καλό νέο, δεν είναι όμως η σωτηρία της οικονομίας της Ουκρανίας. Η οποία δεν πάσχει μόνο από την σύρραξη στα ανατολικά της χώρας, αλλά και από μια μακρόχρονη ύφεση η οποία είναι δύσκολο να ξεπεραστεί.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης