To Σύμπαν γερνάει αργά (και δεν θα πάρει πρόωρη σύνταξη...)

To Σύμπαν γερνάει αργά (και δεν θα πάρει πρόωρη σύνταξη...)

Κάπου λίγο μετά το μέσον της ζωής του, το Σύμπαν φαίνεται να έχει ξεκινήσει την αργή πορεία του προς τα γηρατειά του

To Σύμπαν γερνάει αργά (και δεν θα πάρει πρόωρη σύνταξη...)
Οι τίτλοι της μελέτης έχουν κάτι από την ίντριγκα της ανθρώπινης ματαιότητας: «Το Σύμπαν πεθαίνει». Με αυτά τα λόγια, νέες μελέτες από ειδικούς επιστήμονες, επισημαίνουν ότι για πρώτη φορά υπάρχει η βεβαιότητα ότι το σύμπαν βρίσκεται σε πορεία προς το τέλος της ζωής του. Αλλά ευτυχώς αυτή η πορεία είναι πάρα πολύ αργή. 

Για τα προηγούμενα δύο δισεκατομμύρια χρόνια, η ενέργεια που προέρχεται από τα αστέρια έχει μειωθεί στο μισό. Ενώ ακόμα πιο δραματική αναμένεται η μείωση για τα επόμενα δισεκατομμύρια χρόνια.

Επίσης είναι γνωστό ότι από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 ότι το σύμπαν φθίνει, αλλά πλέον αυτή η τελευταία μελέτη αποδεικνύει ότι η φθίνουσα πορεία εμφανίζεται σε όλα τα μήκη κύματος, από το υπεριώδες έως το υπέρυθρο.

Κλείσιμο
Οι επιστήμονες από το Galaxy and Mass Assembly μελέτησαν πάνω από 200.000 γαλαξίες για να φθάσουν σ' αυτά τα συμπεράσματα. Ο αρχηγός της ομάδας Simon Driver λέει ότι το σύμπαν από εδώ και στο εξής θα εξασθενεί, γλιστρώντας αργά και σταθερά προς το γήρας του. «Μοιάζει με έναν μεσήλικα, που γυρίζει κουρασμένος από την δουλειά και αράζει στον καναπέ σκεπασμένος με μία κουβέρτα να ρίξει έναν μακρύ υπνάκο».

Όπως και να έχει, τα γηρατειά του σύμπαντος θα αργήσουν πολύ. Και σίγουρα δεν θα προλάβουμε να τα δούμε. Τουλάχιστον, σ' αυτήν την ελάχιστη κοσμική στιγμή που θα κρατήσει η παρουσία του ανθρώπινου είδους, θα έχουμε προλάβει να δούμε και να θαυμάσουμε το μεγαλείο του.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης