Αγελάδες με... καταλύτη χάρη στην ανακάλυψη μιας νέας ουσίας

Αγελάδες με... καταλύτη χάρη στην ανακάλυψη μιας νέας ουσίας

Ένα νέο πρόσθετο στην τροφή των εκτρεφόμενων ζώων μειώνει τα επικίνδυνα για τον πλανήτη αέρια από το έντερό τους ενώ είναι και ακίνδυνο για τα προϊόντα που προέρχονται από αυτά

Αγελάδες με... καταλύτη χάρη στην ανακάλυψη μιας νέας ουσίας
Μπορεί να μην είναι τόσο γνωστό στον πολύ κόσμο, όμως τα αέρια και η κοπριά των εκτρεφομένων ζώων (ιδίως των αγελάδων) επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα του πλανήτη περισσότερο απ' ότι το κάνουν τα αυτοκίνητα και οι μεταφορές. Η βιομηχανία των ζώων παράγει το 65% του πρωτοξειδίου του αζώτου (ένα αέριο τριακόσιες φορές πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα), καθώς και το 37% του μεθανίου (που είναι και αυτό με την σειρά του 23 φορές πιο δραστικό από το διοξείδιο του άνθρακα). 

Το μεθάνιο μάλιστα που απελευθερώνεται από τα ζώα σε ετήσια βάση αντιπροσωπεύει το 4% των αερίων του θερμοκηπίου, και αντιστοιχεί με πάνω από 2 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Με λίγα λόγια, τα αέρια που παράγονται από τα έντερα των εκτρεφομένων ζώων, μπορεί να περνάει σε δεύτερη μοίρα μπροστά στα αυτοκίνητα, είναι όμως εξίσου αν όχι και πιο πολύ σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη του φαινομένου του θερμοκηπίου στον πλανήτη.

Οι ειδικοί σε όλον τον κόσμο αναζητούν τρόπους ώστε να περιορίσουν τις επιπτώσεις από την απελευθέρωση αερίων της πέψης των ζώων. Και η λύση ίσως να βρίσκεται στην ουσία 3ΝΟΡ που ήρθε πρόσφατα στην επικαιρότητα μετά από μία έρευνα Αμερικανών, Βραζιλιάνων, Γάλλων, Ελβετών και Αυστραλών επιστημόνων. Στο πείραμα που έγινε και κράτησε 12 εβδομάδες, 84 αγελάδες της ράτσας Χόλσταϊν τράφηκαν με τριφύλλι και καλαμπόκι σε συνδυασμό με την συγκεκριμένη ουσία. Μετά από δύο εβδομάδες, το μεθάνιο από το έντερο των ζώων άρχισε να μειώνεται αισθητά, και παρέμεινε μειωμένο πάνω από 30% στο τέλος του πειράματος. 

Το ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι η χρήση αυτής της ουσίας στην διατροφή των ζώων δεν επηρέασε καθόλου το γάλα τους. Λειτούργησε δε μάλλον θετικά καθώς αυξήθηκε η παραγωγή του γάλακτος λόγω του ότι η μειωμένη παραγωγή μεθανίου επέδρασε στην καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού των ζώων.

Αντίστοιχες έρευνες και σε πρόβατα έχουν δείξει εξίσου ενθαρρυντικά αποτελέσματα, αν και για να επιτραπεί η γενικευμένη χρήση της ουσίας θα πρέπει να γίνουν εξονυχιστικές μελέτες σε ότι αφορά την επίδρασή του σε ένα τόσο ευαίσθητο και διαδεδομένο προϊόν όπως το γάλα.
Κλείσιμο

Σε κάθε περίπτωση πάντως, όλες αυτές οι έρευνες αποτελούν την αρχή για να σκύψουμε πιο σοβαρά πάνω στο πρόβλημα. Και, ακόμα περισσότερο, να γίνει ακόμα πιο γνωστό σε όλον τον κόσμο ότι το δεν είναι μόνο η εξάτμιση των αυτοκινήτων αλλά και το έντερο των ζώων που προκαλεί σημαντικά προβλήματα στον πλανήτη. Και αν για τα πρώτα βρίσκουμε σιγά-σιγά τις λύσεις, το ίδιο θα πρέπει να κάνουμε το συντομότερο και για τα δεύτερα...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης