Τουρκία: Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Ερντογάν ότι εμποδίζει τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού

Τουρκία: Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Ερντογάν ότι εμποδίζει τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού

Ο ηγέτης του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προειδοποίησε τον Ερντογάν να μην οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές μέσω της «πολιτικής του αίματος», ανοίγοντας δηλαδή και πάλι τη σύγκρουση με τους Κούρδους

Τουρκία: Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Ερντογάν ότι εμποδίζει τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού
Ο επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στην Τουρκία κατηγόρησε τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι εμποδίζει τις προσπάθειες για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού και τον προειδοποίησε να μην οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές μέσω «της πολιτικής του αίματος», ανοίγοντας δηλαδή και πάλι τη σύγκρουση με τους Κούρδους.

Τη Δευτέρα, το κυβερνών AKP, που ιδρύθηκε από τον Ερντογάν, αναμένεται να ολοκληρώσει τις αρχικές συνομιλίες με το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να βρει έναν ήσσονα εταίρο για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού αφού έχασε την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις εκλογές του Ιουνίου.

Κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας επικρατεί στην Τουρκία σε μια περίοδο που η χώρα διεξάγει αεροπορικές επιδρομές εναντίον στρατοπέδων του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στο βόρειο Ιράκ και μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, στο πλαίσιο μιας εκστρατείας που η κυβέρνηση έχει αποκαλέσει «ταυτόχρονη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας».

Κλείσιμο
«Το λέω με κάθε ειλικρίνεια: ο πρωθυπουργός (Αχμέτ) Νταβούτογλου είναι πραγματικά πρόθυμος να σχηματίσει έναν συνασπισμό και να σώσει τη χώρα από τα προβλήματά της», δήλωσε αργά χθες, Κυριακή, ο ηγέτης του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Haberturk TV.

«Όμως το πρόσωπο που κάθεται στον προεδρικό θώκο δεν το επιτρέπει», πρόσθεσε ο Κιλιτσντάρογλου στη συνέντευξη που έδωσε στο κανάλι.

Αντίπαλοι του Ερντογάν τον κατηγορούν ότι εξαπέλυσε στρατιωτική δράση εναντίον του PKK για να συγκεντρώσει την υποστήριξη των εθνικιστών και να υπονομεύσει τη φιλοκουρδική αντιπολίτευση, οι καλές επιδόσεις της οποίας στις εκλογές του Ιουνίου συνέβαλαν ώστε να στερηθεί το AKP την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως η εκστρατεία εναντίον του PKK, εξαιτίας της οποίας η ειρηνευτική διαδικασία έχει περιέλθει στα πρόθυρα της κατάρρευσης, εξαπολύθηκε ως απάντηση σε μια σειρά φόνων στρατιωτικών και αστυνομικών, οι οποίοι αποδίδονται σε κούρδους αντάρτες.

«Η μεγαλύτερη αιτία για τον εκτροχιασμό της ειρηνευτικής διαδικασίας είναι ο Ερντογάν. Έχει αντιταχθεί ανοικτά σ' αυτήν», δήλωσε ο Κιλιτσντάρογλου. «Αν υπάρχει στόχος να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές μέσω της πολιτικής του αίματος, αυτό θα ήταν εξαιρετικά δαπανηρό».

Ο Ερντογάν δεν έχει κρύψει την προτίμησή του στις μονοκομματικές κυβερνήσεις. Αντίπαλοί του λένε πως θέλει να διεξαχθούν νέες εκλογές ώστε να μπορέσει το AKP να κερδίσει μια πλειοψηφία επαρκή για να αναθεωρήσει το σύνταγμα και να ενισχύσει τις προεδρικές εξουσίες του.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης