Ιρλανδία: Οι τιμές του γάλακτος ξεσηκώνουν τους αγρότες

Ιρλανδία: Οι τιμές του γάλακτος ξεσηκώνουν τους αγρότες

Το γάλα φαίνεται να εξελίσσεται ως η μεγαλύτερη απειλή για την αντοχή της ευρωπαϊκής πολιτικής, όντας πλέον το κυρίαρχο θέμα στην εξέγερση και των Ιρλανδών αγροτών

Ιρλανδία: Οι τιμές του γάλακτος ξεσηκώνουν τους αγρότες
Σε πολλές περιπτώσεις στην Ιστορία ήταν αρκετό ένα μικρό γεγονός για να αλλάξει η ροή των πραγμάτων. Και όπως φαίνεται ίσως να αρκέσουν μερικά λεπτά στην τιμή ενός προϊόντος για να οδηγήσουν σε μια πρώτη ρωγμή στις απόψεις των γραφειοκρατών στις Βρυξέλλες σχετικά με την οικονομική πολιτική εντός της Ε.Ε.

Μετά λοιπόν την αναταραχή στην Γαλλία και το Βέλγιο στον χωρό της διαμαρτυρίας με αιχμή του δόρατος την τιμή του γάλατος μπαίνουν και οι αγρότες της Ιρλανδίας. Σε πολλές πόλεις της χώρας, οι Ιρλανδοί κτηνοτρόφοι έκλεισαν δρόμους και κυρίως τις εισόδους μεγάλων σούπερ μάρκετ, υποστηρίζοντας ότι αν δεν ανέβουν έστω και ελάχιστα οι τιμές, θα αναγκαστούν να αφήσουν την δουλειά τους.

Προς το παρόν οι τιμές για τους παραγωγούς είναι στα επίπεδα του 2003, στις 16 πένες το λίτρο, όταν τα σούπερ μάρκετ πωλούν την ίδια ποσότητα έως τις 70 πένες. 

Κλείσιμο
Όπως υποστηρίζουν οι επικεφαλείς αυτών των διαμαρτυριών, μια μικρή αύξηση της τάξης που δεν θα ξεπερνά τις 5 πένες, σημαίνει για τους κτηνοτρόφους την διαφορά μεταξύ της επιβίωσης και του θανάτου της επιχείρησής τους. Όμως τα σούπερ μάρκετ δεν δέχονται να δώσουν περισσότερα χρήματα στους παραγωγούς, καθώς υποστηρίζουν οτι η πίεση που δέχονται από την αγορά, αναγκάζει και τους ίδιους να συμπιέζουν τις τιμές προς τα κάτω.

Το πρόβλημα όπως και στις άλλες χώρες προέρχεται κυρίως από την πτώση του ευρώ σε σχέση με την στερλίνα. Ενώ και οι περιορισμοί στις εξαγωγές στην Ρωσία, έχει δημιουργήσει πλεονάσματα στα αποθέματα γάλατος στην χώρα, με αποτέλεσμα να συμπιέζεται ακόμα περισσότερο η τιμή προς τα κάτω.

Πάντως η ανησυχία σε πολιτικό επίπεδο είναι εμφανής, με τον Υπουργό Γεωργίας της χώρας Μίκαελ Ο'Νιλ να καλεί επειγόντως διαβουλεύσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα. Εκεί προφανώς θα σμίξει και το υπόλοιπο ρεύμα της... «λευκής επανάστασης» καθιστώντας το γάλα ένα από τα μείζονα προβλήματα της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής. Και ίσως αυτό που θα αλλάξει πολλά από αυτά που θεωρούν ως δεδομένα τα γραφειοκρατικά μυαλά των Βρυξελλών.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης