Συνέχιση του ιερού πολέμου και ενότητα ζήτησε ο νέος ηγέτης των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν

Συνέχιση του ιερού πολέμου και ενότητα ζήτησε ο νέος ηγέτης των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν

Δεν ξεκαθάρισε τις προθέσεις του αναφορικά με τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την κυβέρνηση του Αφγανιστάν

Συνέχιση του ιερού πολέμου και ενότητα ζήτησε ο νέος ηγέτης των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν
Η διατήρηση της ενότητας της μουσουλμανικής κοινότητας και η συνέχιση του ιερού πολέμου (τζιχάντ) κατά της Δύσης αποτελούν τους βασικούς στόχους του νέου ηγέτη των Αφγανών Ταλιμπάν, μουλά Άχταρ Μάνσουρ, σε ηχητικό μήνυμα που έδωσε στη δημοσιότητα.


Σε αυτό το πρώτο του μήνυμα, που ηχογραφήθηκε αφού ανέλαβε την ηγεσία των Αφγανών Ταλιμπάν, ο μουλάς Μάνσουρ αναφέρθηκε επίσης στις ειρηνευτικές συνομιλίες που ξεκίνησε η οργάνωση στις αρχές Ιουλίου με την κυβέρνηση του Αφγανιστάν, αλλά δεν ξεκαθάρισε τη θέση του.

Ο μουλάς Μάνσουρ ήταν το δεξί χέρι του μουλά Όμαρ, όμως η απόφαση για τον διορισμό του στην ηγεσία των Αφγανών Ταλιμπάν δεν ήταν ομόφωνη. Κάποιοι διοικητές της οργάνωσης προτιμούσαν τον γιο του μουλά Όμαρ, τον Γιάκουμπ, ή κατηγορούν τον μουλά Μάνσουρ ότι έχει δοσοληψίες με το Πακιστάν.

«Πρέπει να εργαστούμε για να διατηρήσουμε την ενότητά μας. Ο διχασμός στις τάξεις μας δεν ωφελεί παρά τους εχθρούς μας και μας βλάπτει», τόνισε ο μουλάς Μάνσουρ.
Σύμφωνα με ένα μέλος της «Σούρας της Κουέτα», του κεντρικού οργάνου των Ταλιμπάν, η απόφαση να οριστεί ο μουλάς Μάνσουρ επικεφαλής της οργάνωσης ελήφθη πολύ γρήγορα και πολλά μέλη του συμβουλίου αυτού, περιλαμβανομένων τριών ιδρυτικών μελών των Ταλιμπάν, ήταν αντίθετα με την απόφαση.
Κλείσιμο

«Στόχος μας είναι να εφαρμόσουμε τη σαρία και ο τζιχάντ θα συνεχιστεί μέχρι να πραγματοποιηθεί αυτό», τόνισε ο μουλάς Μάνσουρ.

Παρόλα αυτά στο ηχητικό του μήνυμα, στο οποίο μιλά «παστούν», τη γλώσσα που μιλούν στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν, ο νέος ηγέτης των Αφγανών Ταλιμπάν δεν ξεκαθαρίζει τη θέση του για τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Καμπούλ.

«Ο εχθρός ισχυρίζεται ότι υπάρχει μια ειρηνευτική διαδικασία. Όπως γνωρίζετε, οι εχθροί μας διασπείρουν πολλή προπαγάνδα», κατήγγειλε.

Ένας δεύτερος γύρος ειρηνευτικών συνομιλιών αναμενόταν να διεξαχθεί χθες Παρασκευή στο Πακιστάν σε μια προσπάθεια να τεθούν οι βάσεις για έναν διάλογο που θα καταλήξει στον τερματισμό της αιματηρής σύγκρουσης, που διαρκεί από το 2001, οπότε έπεσε το καθεστώς των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Όμως η ανακοίνωση αυτή την εβδομάδα του θανάτου του μουλά Όμαρ, που σύμφωνα με τις αφγανικές μυστικές υπηρεσίες πέθανε τον Απρίλιο του 2013, ανάγκασε το Ισλαμαμπάντ να αναβάλει επ’ αόριστον τις συνομιλίες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης