Χειρότερη και από την Ελλάδα η οικονομική κατάσταση στη Νότια Ιταλία

Χειρότερη και από την Ελλάδα η οικονομική κατάσταση στη Νότια Ιταλία

Τα δυσχερή οικονομικά μεγέθη και τα μεγάλα ποσοστά μακροχρόνιας ανεργίας, καθιστούν την Νότια Ιταλία μία περιοχή που ακολουθεί κατά πόδας την ελληνική περιπέτεια

Χειρότερη και από την Ελλάδα η οικονομική κατάσταση στη Νότια Ιταλία
Παρά το γεγονός ότι η οικονομική κρίση συγκεντρώνει επάνω της τα φώτα της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια, οι φόβοι για την κατάσταση στην Ιταλία ολοένα και αυξάνονται. Ιδίως στο νότιο τμήμα της, όπου εμφανίζεται η χαμηλότερη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη αλλά και ένα μεγάλο μεταναστευτικό κύμα νέων ανθρώπων για αναζήτηση δουλειάς.

Σύμφωνα με επίσημη έρευνα που αφορά τα οικονομικά και κοινωνικά μεγέθη αυτής της περιοχής, οι μόνιμα άνεργοι έχουν ως μέσο όρο την επτάχρονη αποχή από την εργασία, αριθμός που είναι ιδιαίτερα μεγάλος και δύσκολα αντιμετωπίσιμος. Παράλληλα το ΑΕΠ της περιοχής έπεσε το 2014 για έβδομη συνεχόμενη χρονιά.

Ενώ στο σύνολο των ετών από το 2001 έως το 2014 η ανάπτυξη ήταν μόλις 13%. Ως συγκριτικό μέγεθος, αξίζει να αναφέρουμε ότι η Ελλάδα, παρά την κρίση που αντιμετωπίζει και την ισχυρή πτώση του ΑΕΠ τα τελευταία χρόνια, καταφέρνει στο ίδιο διάστημα μεταξύ 2001 και 2014 να είναι αρκετά πάνω από την Νότια Ιταλία, με άνοδο στο 24%. Στοιχείο που δείχνει την διαρκή και συνεχόμενη φτώχεια που επικρατεί στην περιοχή εδώ και 15 χρόνια, πολύ δε περισσότερο τα χρόνια μετά την εμφάνιση της κρίσης στην Ευρωζώνη.

Κλείσιμο
Τα στοιχεία αυτά δείχνουν κάτι που ήδη αρκετοί γνωρίζουν όχι μόνο σε οικονομικό αλλά και σε πολιτικό επίπεδο. Ότι δηλαδή έχουμε στην ουσία να κάνουμε με δύο διαφορετικές «χώρες», μία στο Βορρά και μία στο Νότο. Για παράδειγμα, ένας στους τρεις κατοίκους στη Νότια Ιταλία είναι στο όριο της φτώχειας, όταν στην Βόρεια Ιταλία το αντίστοιχο νούμερο είναι ένας στους δέκα.

Ενώ και έξοδος των νέων από την περιοχή (ιδίως των μορφωμένων) μειώνει ακόμα περισσότερο τα εργατικά χέρια που θα μπορούσαν να δώσουν κάποια ώθηση ανάπτυξης. Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από 750.000 κάτοικοι της περιοχής μετακινήθηκαν προς τα βόρεια από το 2001 μέχρι σήμερα, ενώ σημειώνονται και τα χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων εδώ και 150 χρόνια.

Οι ειδικοί ερευνητές λένε ότι πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα ώστε η κατάσταση στη Νότια Ιταλία να μην παρασύρει το σύνολο της χώρας στην ύφεση και τα προβλήματα με τις αγορές. Οι πολιτικοί της περιοχής πιέζουν την κυβέρνηση της Ρώμης να διεκδικήσει περισσότερα χρήματα από την Ε. Ε. για να αναπτυχθεί η γεωργία, η  βιομηχανία και ο τουρισμός στη Νότια Ιταλία.

Όμως όπως όπως ξέρουμε και από την δική μας περίπτωση, τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα. Και η βοήθεια δεν έρχεται χωρίς δύσκολα ανταλλάγματα που κανείς στην Ιταλία δεν θέλει να συζητήσει αυτή την στιγμή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης