ΠΓΔΜ: Συνεχίζονται οι συνομιλίες των τεσσάρων μεγάλων κομμάτων για την επίλυση της πολιτικής κρίσης

ΠΓΔΜ: Συνεχίζονται οι συνομιλίες των τεσσάρων μεγάλων κομμάτων για την επίλυση της πολιτικής κρίσης

Τις προηγούμενες ημέρες εξέτασαν προτάσεις για τροποποιήσεις στην εκλογική νομοθεσία της χώρας - Οι συνομιλίες θα διακοπούν μέχρι τις 10 Αυγούστου, λόγω θερινών διακοπών

ΠΓΔΜ: Συνεχίζονται οι συνομιλίες των τεσσάρων μεγάλων κομμάτων για την επίλυση της πολιτικής κρίσης
Οι ομάδες εργασίας των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ συνέχισαν, σήμερα, τις συνομιλίες σχετικά με την εξέταση ζητημάτων που απορρέουν από τη συμφωνία διευθέτησης της πολιτικής κρίσης που μαστίζει την ΠΓΔΜ, η οποία επιτεύχθηκε στις 15 Ιουλίου. Οι ομάδες εργασίας των κομμάτων, στη σημερινή συνάντηση, εξέτασαν την πρόταση σχετικά με τον ορισμό, μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, ειδικού εισαγγελέα, ο οποίος θα εξετάσει τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης σχετικά με το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, το οποίο συγκλονίζει τη χώρα και έχει φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Τις προηγούμενες ημέρες, οι ομάδες εργασίας των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ εξέτασαν προτάσεις για τροποποιήσεις στην εκλογική νομοθεσία της χώρας, που αφορούν την κατάρτιση των εκλογικών καταλόγων, τη σύνθεση της Κρατικής Εκλογικής Επιτροπής και του τρόπου εκλογής των τριών βουλευτών από την ομογένεια της ΠΓΔΜ (από έναν στην Αυστραλία, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική).

Οι ομάδες εργασίας των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ θα συναντηθούν και αύριο, Παρασκευή, και ακολούθως οι συνομιλίες θα διακοπούν επί δέκα περίπου ημέρες, μέχρι τις 10 Αυγούστου, λόγω θερινών διακοπών.

Οι συναντήσεις διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με τα εάν τα τέσσερα κόμματα της ΠΓΔΜ έχουν συμφωνήσει σε κάτι από αυτά που εξετάζουν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) θα εξασφαλίσει βοήθεια προκειμένου να οριστεί ειδικός εισαγγελέας.
Κλείσιμο

Η ΕΕ θα εξασφαλίσει κάθε είδους βοήθεια, εφόσον είναι απαραίτητο, προκειμένου να οριστεί ειδικός εισαγγελέας, ο οποίος θα διερευνήσει τις αναφορές που προέκυψαν από τις τηλεφωνικές υποκλοπές, ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάγια Κοτσιγιάντσιτς.

"Στην πολιτική συμφωνία αναφέρεται ότι μέχρι την 15η Σεπτεμβρίου 2015 θα πρέπει να έχει τοποθετηθεί νέος, ειδικός εισαγγελέας, ο οποίος θα έχει πλήρη αυτονομία να διεξάγει τις έρευνες σχετικά με τις καταγγελίες που προκύπτουν από το περιεχόμενο των τηλεφωνικών υποκλοπών. Ο ειδικός εισαγγελέας θα τοποθετηθεί κατόπιν συναίνεσης των υπογραφόντων της συμφωνίας πολιτικών κομμάτων. Τα κόμματα θα πρέπει να συμφωνήσουν για τον τρόπο με τον οποίο θα διοριστεί ο ειδικός εισαγγελέας. Η ΕΕ θα εξασφαλίσει βοήθεια και θα διαδραματίσει συμβουλευτικό ρόλο, εφόσον κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο, συμπεριλαμβανομένου και του υφιστάμενου μηχανισμού διευκόλυνσης της ΕΕ (ομάδα εργασίας), ωστόσο αναμένουμε τα κόμματα να προβούν στις απαραίτητες κινήσεις για την πιστή εφαρμογή αυτού του σημαντικού μέρους της πολιτικής συμφωνίας" δήλωσε η κ. Κοτσιγιάντσιτς.

   
Τι προβλέπει η συμφωνία της 15ης Ιουλίου

Σημειώνεται ότι οι αρχηγοί των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ (ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE και πρωθυπουργός της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι, ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Σοσιαλδημοκρατική Ένωση/SDSM, Ζόραν Ζάεβ, ο αρχηγός του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι και ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών, Μέντουχ Θάτσι), στη συνάντηση που είχαν στα Σκόπια, στις 15 Ιουλίου, με τον Επίτροπο αρμόδιο για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γιοχάνες Χαν, κατέληξαν σε συμφωνία προκειμένου να ξεπεραστεί η πολιτική κρίση που ταλανίζει τη χώρα.

Η συμφωνία προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών στις 24 Απριλίου 2016.

Εκατό ημέρες πριν από τις εκλογές και συγκεκριμένα στις 15 Ιανουαρίου 2016 θα οριστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση με πρωθυπουργό ο οποίος θα προέρχεται από τις τάξεις του κόμματος VMRO-DPMNE, του οποίου ηγείται ο Νίκολα Γκρούεφσκι. Ο τελευταίος θα αποχωρήσει από τον πρωθυπουργικό θώκο στα τέλη του τρέχοντος έτους. Μία υπηρεσιακή κυβέρνηση εκατό ημέρες πριν από τις εκλογές θα αποτελέσει κανόνα που θα εφαρμόζεται κάθε φορά που θα διεξάγονται βουλευτικές εκλογές στη χώρα.

Η αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ, η οποία δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν τον Απρίλιο του 2014 και απέχει από τότε από τη Βουλή, θα επιστρέψει στο νομοθετικό σώμα της χώρας την 1η Σεπτεμβρίου 2015. Αμέσως μετά θα οριστεί Ειδικός Εισαγγελέας ο οποίος θα εξετάσει τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης σχετικά με το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, το οποίο συγκλονίζει τη χώρα και έχει φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Στις 20 Οκτωβρίου θα υπάρξει ανασχηματισμός της κυβέρνησης, στην οποία, εκτός από το VMRO-DPMNE του Ν. Γκρούεφσκι και το DUI του Αλί Αχμέτι, θα μετέχει και το κόμμα της αντιπολίτευσης του Ζόραν Ζάεβ (SDSM) με δύο υπουργούς (Εσωτερικών, στο οποίο υπάγεται η αστυνομία της ΠΓΔΜ και Εργασίας) και με τρεις υφυπουργούς.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης