Η Ρωσία εξοπλίζει με το αντιπυραυλικό σύστημα S-300 το Ιράν

Η Ρωσία εξοπλίζει με το αντιπυραυλικό σύστημα S-300 το Ιράν

Ενεργοποιείται η συμφωνία του 2007, η οποία είχε «παγώσει» λόγω του εμπάργκο που είχε επιβάλει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η Ρωσία εξοπλίζει με το αντιπυραυλικό σύστημα S-300 το Ιράν
Την απόφασή της να ενεργοποιήσει τη συμφωνία του 2007 και να εξοπλίσει το Ιράν με την εκσυγχρονισμένη εκδοχή του αντιπυραυλικού συστήματος S-300, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Ρωσίας, δια στόματος του προεδρικού συμβούλου Βλαντιμίρ Κόζιν.

«Θα είναι το σύστημα S-300, το οποίο ζήτησε το Ιράν. Πάει πολύς καιρός αφότου η Μόσχα και η Τεχεράνη υπέγραψαν τη συμφωνία για την αγορά των πυραύλων και το σύστημα έχει εν μέρει εκσυγχρονιστεί, όμως ορισμένα στοιχεία του αναβαθμίζονται ακόμη» δήλωσε ο σύμβουλος του Βλαντιμίρ Πούτιν στο πρακτορείο RIA Novosti.

Το 2007 η Ρωσία και το Ιράν υπέγραψαν μια συμφωνία για την παράδοση του αντιπυραυλικού συστήματος εδάφους-αέρος. Τρία χρόνια αργότερα, ο τότε πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ «πάγωσε» τη συμφωνία, λόγω του εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων που επέβαλε στο Ιράν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με αφορμή τους φόβους της Δύσης ότι η Τεχεράνη επεδίωκε να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Τον Απρίλιο, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν ήρε την απαγόρευση, αφού το Ιράν και η ομάδα 5+1 των διεθνών διαπραγματευτών κατέληξαν στο πλαίσιο της συμφωνίας για τα πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Στις αρχές του μήνα μια πηγή του ιρανικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik ότι η πρόσφατη συμφωνία θα επιτρέψει στην Τεχεράνη να αποκτήσει πιο προηγμένα αντιπυραυλικά συστήματα από τους S-300.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης