Τουρκία και ΗΠΑ «δίνουν τα χέρια» και πολεμούν τους τζιχαντιστές

Τουρκία και ΗΠΑ «δίνουν τα χέρια» και πολεμούν τους τζιχαντιστές

Νταβούτογλου: Η Άγκυρα θα συνεχίσει τις αεροπορικές επιδρομές κατά του PKK, έως ότου οι Κούρδοι αντάρτες παραδώσουν τα όπλα

Τουρκία και ΗΠΑ «δίνουν τα χέρια» και πολεμούν τους τζιχαντιστές
Η απειλή των τζιχανιστών ενώνει Τουρκία και ΗΠΑ με τις κυβερνήσεις των δύο χωρών να «δίνουν τα χέρια» εντείνοντας τη στρατιωτική τους συνεργασία με τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας, απαλλαγμένης από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, στη βόρεια Συρία, στα σύνορα με την Τουρκία.

Την ίδια ώρα, το ΝΑΤΟ συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα, κατόπιν τουρκικού αιτήματος, με την Άγκυρα να υποστηρίζει ότι τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους απειλούν την εδαφική της ακεραιότητα. Η Συμμαχία εξέφρασε τη στήριξή της στην Τουρκία, με το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, να επισημαίνει κατά την έναρξη της συνεδρίασης, πως «είναι σωστό το ότι διεξάγουμε αυτή τη συνάντηση για να αντιμετωπίσουμε την αστάθεια στο κατώφλι της Τουρκίας και στα σύνορα του ΝΑΤΟ». Αμέσως μετά πήρε το λόγο ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και ασκεί το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα. Ο «Σουλτάνος του Βοσπόρου» υπογράμμισε επίσης πως το PKK είναι τρομοκρατική οργάνωση όσο και οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.  

Οι ΗΠΑ συμφώνησαν να βοηθήσουν στη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Συρία, την ώρα που Κούρδοι καταγγέλλουν ότι τουρκικά άρματα μάχης βομβάρδισαν μεθοριακά χωριά υπό κουρδικό έλεγχο στη Συρία, κάτι που η Άγκυρα το αρνείται.Το σχέδιο Τουρκίας - ΗΠΑ περιλαμβάνει τη συνεργασία της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και ομάδων Σύρων αντικαθεστωτικών με στόχο την εκδίωξη των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους από τη βόρεια Συρία, σε βάθος 100 χιλιομέτρων από τα τουρκικά σύνορα.
Κλείσιμο

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Άγκυρας, η «ελεύθερη ζώνη θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως ασφαλές καταφύγιο για τα κύματα εκτοπισμένων λόγω του εμφυλίου Σύρων αμάχων. Ωστόσο, το συγκεκριμένο σχέδιο εμφανίζει τα ίδια προβλήματα με εκείνα που χαρακτηρίζουν την αμερικανική εξωτερική πολιτική στη Συρία. Ενώ η Ουάσιγκτον εστιάζει την προσοχή της στο Ισλαμικό Κράτος, η Άγκυρα αλλά και οι Σύροι αντικαθεστωτικοί, θέτουν ως απόλυτη προτεραιότητά τους την ανατροπή του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ Aσαντ.  
   
Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει τις αεροπορικές επιδρομές κατά του PKK, έως ότου οι Κούρδοι αντάρτες παραδώσουν τα όπλα. «Θα συνεχίσουμε τη μάχη μας έως ότου επιτύχουμε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα», επεσήμανε ο Νταβούτογλου στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο ATV. «Είναι είτε τα όπλα είτε η δημοκρατία. Αυτά τα δύο δε συμβαδίζουν», διεμήνυσε ο Τούρκος πρωθυπουργός. Αν και επισήμως η κυβέρνηση της Άγκυρας αρνείται ότι έχει βομβαρδίσει θέσεις Κούρδων στη βόρεια Συρία, Τούρκοι αξιωματούχοι- υπό καθεστώς ανωνυμίας- επιβεβαιώνουν το τελευταίο κύμα βομβαρδισμών που εξαπέλυσε η Πολεμική Αεροπορία της χώρας εναντίον θέσεων του PKK στο Ιράκ.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου διευκρίνισε πάντως πως η Τουρκία δεν πρόκειται να στείλει χερσαία στρατεύματα στη Συρία στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, αν και υποστήριξε ότι οι αεροπορικές επιδρομές κατά θέσεων των τζιχαντιστών κοντά στη μεθόριο και εναντίον αυτονομιστών του PKK μπορεί να «αλλάξουν το παιχνίδι». Εκτός από τις αεροπορικές επιδρομές, η Άγκυρα πραγματοποιεί από την περασμένη Παρασκευή μεγάλη «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση, στο πλαίσιο της οποίας έχουν συλληφθεί μέλη του Ισλαμικού Κράτους, του PKK και του αριστερού κόμματος DHKP-C. Η διπλή επίθεση που έχει εξαπολύσει η Άγκυρα τόσο εναντίον του PKK όσο και εναντίον των τζιχαντιστών, δείχνει, όπως επισημαίνουν ορισμένοι αναλυτές, ότι, προτεραιότητα της τουρκικής κυβέρνησης παραμένει η αποδυνάμωση των Κούρδων παρά του Ισλαμικού Κράτους. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης