Αγγλία: Η αλεπού νίκησε κατά κράτος τον Κάμερον

Αγγλία: Η αλεπού νίκησε κατά κράτος τον Κάμερον

Η πρώτη μεγάλη ήττα της κυβέρνησης Κάμερον αφορά την αδυναμία του να περάσει νόμο που θα απελευθέρωνε ξανά το κλασικό αγγλικό έθιμο: το κυνήγι της αλεπούς

 Αγγλία: Η αλεπού νίκησε κατά κράτος τον Κάμερον
Αν είναι κάτι για το οποίο οι Άγγλοι φημίζονται, είναι η πίστη στις παραδόσεις τους. Ιδίως τις πιο παράξενες από αυτές όπως το γνωστό παγκοσμίως «κυνήγι της αλεπούς». Όντας απαγορευμένο επίσημα από το 2005 (από το 2002 στην Σκωτία), το εν λόγω σπορ παραμένει μια... ανοιχτή πληγή στο θυμικό των φλεγματικών Άγγλων. Ιδίως των πιο εύπορων -και συντηρητικών- από αυτούς που επιθυμούν διακαώς την επιστροφή του παραδοσιακού αυτού «σπορ». 

Το ζήτημα αυτό είναι ιδιαίτερα... φλέγον για την Αγγλία, με έντονο μάλιστα το πολιτικό παρασκήνιο, καθώς οι πιο φανατικοί υποστηρικτές της κατάργησης της απαγόρευσης ανήκουν στο κόμμα του Κάμερον. Εξ ου και οι συνεχείς προεκλογικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Βρετανίας, ότι «θέλει το κυνήγι της αλεπούς να νομιμοποιηθεί» και πως «οι άνθρωποι πρέπει να έχουν την ελευθερία να κυνηγήσουν». 

Όμως τα σχέδιά του βρήκαν ισχυρή αντίδραση από το SNP, το κόμμα της Σκωτίας, που όντας τρίτη δύναμη στην χώρα, δημιουργεί με αφετηρία την... αλεπού την πρώτη σημαντική πολιτική αναστάτωση στην Βρετανία στη νέα θητεία του Κάμερον. Οι Σκωτσέζοι είναι αμετακίνητοι στην οποιαδήποτε άρση της απαγόρευσης του εν λόγω βρετανικού εθίμου, ενώ από την άλλη ο Κάμερον κατηγορεί τον πρόεδρό τους για οπορτουνισμό.

Κλείσιμο
Η κρίση βέβαια έχει και άλλα στοιχεία, πέρα από την υπεράσπιση του ζώου, καθώς ο Κάμερον προσπαθεί να περάσει έναν νόμο που δεν θα επιτρέπει στους Σκωτσέζους να μπορούν να ψηφίζουν για θέματα που αφορούν μόνο την Αγγλία και όχι ολόκληρη την Βρετανία.
 
Πάντως η κοινή γνώμη, σύμφωνα με μία τελευταία έρευνα, παραμένει σταθερά αντίθετη στην απελευθέρωση του κυνηγιού, με το 74% των ερωτηθέντων να μην επιθυμούν να αλλάξει η υπάρχουσα νομοθεσία. Όπως και να έχει, και παρά τα ισχυρά λόμπι του κυνηγιού της αλεπούς, η κυβέρνηση του Κάμερον σημειώνει την πρώτη της ήττα, αποφασίζοντας να μην προχωρήσει προς το παρόν στην αλλαγή της νομοθεσίας, αλλά να επανέλθει το φθινόπωρο. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης