Ισπανία: Στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατική επίθεση στη χώρα

Ισπανία: Στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατική επίθεση στη χώρα

Με το βλέμμα στραμμένο στις κινήσεις του Ισλαμικού Κράτους - Μετά τις επιθέσεις της 11ης Μαρτίου 2004 στη Μαδρίτη

Ισπανία: Στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατική επίθεση στη χώρα
Ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών Χόρχε Φερνάντεθ-Ντίαθ προειδοποιεί πως «αυξημένος είναι ο κίνδυνος για μία τρομοκρατική επίθεση στη χώρα», όπως δήλωσε σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται σήμερα, και προσθέτει πως η «τζιχαντιστική απειλή» θέτει την κατάσταση της ασφάλειας της χώρας «στο πιο κρίσιμο» σημείο που έχει βρεθεί μετά τις επιθέσεις της 11ης Μαρτίου 2004.

«Βρισκόμαστε στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού μετά τις επιθέσεις της 11ης Μαρτίου 2004 στη Μαδρίτη», που είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 191 ανθρώπους, ενώ 2.000 είχαν τραυματισθεί, δηλώνει ο Φερνάντεθ-Ντίαθ στη συντηρητική εφημερίδα ABC.

Ο υπουργός λέει πως δεν θέλει να δημιουργήσει πανικό, όμως «το επίπεδο συναγερμού 4 (σε μια πενταβάθμια κλίμακα) ανταποκρίνεται σε μια πραγματικότητα. Σημαίνει πως υπάρχει ένας αυξημένος κίνδυνος τρομοκρατικής επίθεσης και πως έχουμε καθήκον να ενεργήσουμε βάσει αυτού, μεταξύ άλλων ενημερώνοντας την κοινή γνώμη».

Κλείσιμο
Σχετικά λίγοι Ισπανοί πολίτες έχουν φύγει από τη χώρα για να ενταχθούν στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, υπογραμμίζει ο υπουργός, ο οποίος τους αριθμεί σε 116, από τους οποίους οι 16 έχει καταγραφεί πως έχουν επιστρέψει.

Ο ίδιος υπενθύμισε πως ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, «κάλεσε τους μουτζχεντίν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις εκεί όπου βρίσκονται» για να τιμήσουν την επέτειο της ανακήρυξης του ισλαμικού χαλιφάτου.

Ο Φερνάντεθ-Ντίαθ αναφέρθηκε επίσης στην ανάδυση ενός νέου κινδύνου, τον οποίο αντιπροσωπεύει «ο απογοητεμένος τρομοκράτης, ο οποίος ολοκλήρωσε τη διαδικασία ριζοσπαστικοποίησής του, αλλά δεν μπόρεσε να φύγει για να πολεμήσει σε μια ζώνη σύγκρουσης και οφείλει να παραμείνει στη χώρα του» είπε και πρόσθεσε: «Είναι ένα δυναμικό κινδύνου το οποίο έχουμε εντοπίσει στην Ισπανία».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης