Μόσχα: Οργή για την καταστροφή σοβιετικού πολεμικού μνημείου στην Πολωνία

Μόσχα: Οργή για την καταστροφή σοβιετικού πολεμικού μνημείου στην Πολωνία

«Το μνημείο ήταν μεγάλο, άσχημο, πάντα βρώμικο με τη σκουριά να βγαίνει από την άβυσσο της κενότητάς του, σαν αίμα ή δάκρυα», έγραψε ο δήμαρχος της πόλης Νόβα Σολ

Μόσχα: Οργή για την καταστροφή σοβιετικού πολεμικού μνημείου στην Πολωνία
«Οι πιο αρνητικές συνέπειες» θα υπάρξουν για τη Βαρσοβία από τη Ρωσία, που εξέφρασε σήμερα την οργή της για την καταστροφή από την Πολωνία ενός σοβιετικού πολεμικού μνημείου, ενώ χαρακτήρισε την ενέργεια ως 
κατάφωρη παραβίαση της συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών περί προστασίας των μνημείων.

Η Πολωνία ήταν από τους πιο ηχηρούς επικριτές της προσάρτησης από τη Ρωσία, το 2014, της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας. Η Ρωσία και η Πολωνία έχουν ένα ιστορικό συγκρούσεων και η διαφωνία για τα πολεμικά μνημεία είναι πιθανό να αυξήσει τις εντάσεις.

Κλείσιμο
«Η Βαρσοβία πρέπει επιτέλους να καταλάβει πως ο 'πόλεμος των μνημείων' που ξέσπασε στην Πολωνία μπορεί να έχει τις πιο αρνητικές συνέπειες, για τις οποίες την ευθύνη θα φέρουν μόνο αυτοί που τις προκάλεσαν», αναφέρει σε δήλωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι αρχές στη δυτική πολωνική πόλη Νόβα Σολ γκρέμισαν στα τέλη Ιουνίου το μνημείο για την εν όπλοις αδελφοσύνη των Πολωνών στρατιωτών και των στρατιωτών του Κόκκινου Στρατού, μετατρέποντάς το σε ένα σωρό ερειπίων.

«Το μνημείο ήταν μεγάλο (δεκάδες τόνοι τσιμέντου), άσχημο, πάντα βρώμικο με τη σκουριά να βγαίνει από την άβυσσο της κενότητάς του, σαν αίμα ή δάκρυα», είχε γράψει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στο Facebook ο Βαντίμ Τίσκεβιτς, ο δήμαρχος της πόλης Νόβα Σολ.

Το ρωσικό υπουργείο χαρακτήρισε την πολωνική ενέργεια «μη φιλική κίνηση» και «άμεση και κατάφωρη» παραβίαση της συμφωνίας του 1994 ανάμεσα στην Πολωνία και τη Ρωσική Ομοσπονδία σχετικά με τα μνημεία. «Δίνεται η εντύπωση πως η γελοιοποίηση των μνημείων μας στην Πολωνία έχει ενσωματωθεί στην κρατική πολιτική», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο.

Ο εκπρόσωπος του πολωνικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτσιν Βοϊτσιέχοφσκι δήλωσε στο Reuters πως η ενέργεια στη Νόβα Σολ δεν παραβιάζει τη συμφωνία, για την οποία η Πολωνία πιστεύει πως αφορά μόνο στα κοιμητήρια. Η Ρωσία υποστηρίζει πως αφορά σε όλα τα πολεμικά μνημεία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης