Βρέθηκε νεκρός ο «Χρυσοδάκτυλος» της Βρετανίας!

Βρέθηκε νεκρός ο «Χρυσοδάκτυλος» της Βρετανίας!

Είχε πρωταγωνιστήσει σε ληστεία αποθήκης αεροδρομίου που είχε χαρακτηριστεί ως «η ληστεία του αιώνα»

Βρέθηκε νεκρός ο «Χρυσοδάκτυλος» της Βρετανίας!
Έρευνα για ανθρωποκτονία έχει ξεκινήσει η αστυνομία της Βρετανίας, για το θάνατο του φημισμένου «Χρυσοδάκτυλου», Τζον Πάλμερ, όταν η αστυνομία τον βρήκε νεκρό στις 24 Ιουνίου.

Οι αρχικές ενδείξεις δεν ήταν ανησυχητικές, καθώς μόλις είχε κάνει εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς, όμως η ιατροδικαστική εξέταση έδειξε σημάδια από πυροβολισμούς στο στήθος, κάτι που άνοιξε το δρόμο για την έρευνα.

Ο 64χρονος Πάλμερ λέγεται πως είναι ο εγκέφαλος της περίφημης ληστείας στην αποθήκη Μπρινκς-Ματ, του αεροδρομίου του Χίθροου, στις 26 Νοεμβρίου του 1983.

Κλείσιμο
Η ληστεία του Μπρινκς-Ματ

Τότε, η συμμορία έξι ληστών, κερδίζοντας πρόσβαση στην αποθήκη Μπρινκς-Ματ από το φύλακά της Άντονι Μπλακ, νόμιζε πως έφτανε στο Χίθροου για να κλέψει 3 εκατομμύρια λίρες. Αντίθετα, στο εσωτερικό της αποθήκης, βρήκαν τρεις τόνους ράβδων χρυσού!

Από αυτές έκλεψαν 26 εκατομμύρια λίρες σε χρυσό (που σήμερα μεταφράζονται σε 75 εκατομμύρια λίρες, ήτοι 105 εκατομμύρια ευρώ!), διαμάντια και μετρητά. Μπαίνοντας μέσα, έλουσαν με βενζίνη το προσωπικό ασφαλείας και απείλησαν ότι θα τους βάλουν φωτιά αν δεν τους έλεγαν τους κωδικούς ασφαλείας.

Δυο μέρες αργότερα, ένα ζευγάρι παρατήρησε ένα χυτήριο, σε αυλή δίπλα από το σπίτι τους στο Μπαθ και υποψιαζόμενο τη σχέση, ειδοποίησε την αστυνομία. Οι αστυνομικοί είπαν πως η περιοχή που ελέγχουν δεν φτάνει μέχρι το σπίτι και θα ενημέρωναν το αρμόδιο αστυνομικό τμήμα! 14 μήνες μετά (!) οι αρχές κάνουν επιδρομή και βρίσκουν τον κοσμηματοπώλη Τζον Πάλμερ, τον οποίο και συλλαμβάνουν.

Στη δίκη αθωώθηκε προβάλλοντας τη δικαιολογία πως απλά έλιωνε χρυσό για τη δουλειά του, χωρίς να γνωρίζει ότι προέρχεται από ληστεία, κερδίζοντας έτσι το παρατσούκλι «Χρυσοδάκτυλος».

Η αστυνομία έφτασε στα ίχνη της συμμορίας, όταν ο φύλακας που τους είχε βοηθήσει «κελάιδησε» στην αστυνομία για ένα από τα μέλη, τον Μίκι ΜακΑβόι, ο οποίος τύγχανε να είναι και γαμπρός του. Οι αστυνομικοί δεν άργησαν να βρουν τη σχέση μεταξύ τους και ο φύλακας δεν χρειάστηκε και πολλή πίεση για να ομολογήσει.

Πριν την καταδίκη του, ο ΜακΑβόι, στρατολόγησε έναν ειδικό  για να ξεφορτωθεί τη μεγάλη ποσότητα χρυσού, τον Κένεθ Νόι, ο οποίος έλιωσε αρκετό από το χρυσό και προσπάθησε να το πουλήσει. Η μεγάλη κινητικότητα μιας μικρής τράπεζας στο Μπρίστολ ειδοποίησε τους αστυνομικούς που συνέλαβαν τον Νόι, το 1986, τον φυλάκισαν και αφέθηκε ελεύθερος το 1994.

Λίγο μετά από αυτό, ένα άλλο μέλος της συμμορίας, ο Τζόρτζ Φράνσις βρέθηκε νεκρός, με τον θύτη να λέγεται πως είναι ο ΜακΑβόι.

Εν τέλει και ο Νόι βρίσκεται μέχρι σήμμερα στη φυλακή μετά τη δολοφονία ενός μοτοσυκλετιστή πάνω σε καυγά.

Το μεγαλύτερο ποσοστό από τους 3,5 κλεμμένους τόνους χρυσού δεν έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα, ενώ η ληστεία, πιστεύεται πως σχετίζεται με την κατάρρευση της Johnson Matthey Bankers Limited, εταιρίας εμπορίου χρυσού, που χρεοκόπησε ένα χρόνο μετά τη ληστεία, το 1984 και πέρασε στον έλεγχο της τράπεζας της Αγγλίας.

Το 2001, ο Πάλμερ φυλακίστηκε με την κατηγορία της χρηματικής εξαπάτησης, καθώς πήρε τα λεφτά 17.000 Βρετανών που είχαν πληρώσει για το χτίσιμο σπιτιών στην Τενερίφη και έχτισε ένα δικό του παλάτι!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης