UNESCO: Δορυφόροι στους αρχαιολογικούς χώρους που απειλούνται από τους τζιχαντιστές

UNESCO: Δορυφόροι στους αρχαιολογικούς χώρους που απειλούνται από τους τζιχαντιστές

Η γενική διευθύντρια της UNESCO, Ιρίνα Μπόκοβα, δήλωσε ότι θα χρησιμοποιηθούν δορυφόροι σε χώρες όπως το Ιράκ, η Συρία, η Λιβύη και η Υεμένη, για να προστατευθούν οι αρχαιολογικοί χώροι από τις λεηλασίες του Ισλαμικού Κράτους

UNESCO: Δορυφόροι στους αρχαιολογικούς χώρους που απειλούνται από τους τζιχαντιστές
Οι βανδαλισμοί και οι λεηλασίες των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στους αρχαιολογικούς χώρους της Παλμύρας τον Μάιο, ανάγκασαν την UNESCO να λάβει δραστικά μέτρα για να προστατεύσει την πολιτιστική κληρονομιά των λαών.



Η γενική διευθύντρια της UNESCO, Ιρίνα Μπόκοβα, έδωσε συνέντευξη στην βρετανική εφημερίδα Guardian και αποκάλυψε ότι ο διεθνής οργανισμός θα χρησιμοποιήσει δορυφόρους για να παρακολουθεί τους αρχαιολογικούς χώρους, για τυχόν καταστροφές από τους τζιχαντιστές, κάτι που ή ίδια αποκάλεσε «πολιτιστική εκκαθάριση».

Κλείσιμο


«Οι δορυφορικές εικόνες διαθέτουν υψηλή ανάλυση, ώστε να αποτυπώνουν την παράνομη δραστηριότητα γύρω από ευαίσθητες τοποθεσίες. Υπάρχουν πολλές παράνομες ανασκαφές σε εξέλιξη, έχουμε δει δορυφορικές εικόνες σχετικά με το θέμα. Πρόσφατα υπογράψαμε συμβόλαιο για να έλθουν στην κατοχή μας ακόμα περισσότερες εικόνες από δορυφόρους», δήλωσε στην συνέντευξή της η Ιρίνα Μπόκοβα και τόνισε ότι αυτή είναι μία από τις πρωτοβουλίες της UNESCO, προκειμένου να αντιμετωπίσει την εκτεταμένη ζημιά και καταστροφή των αρχαιολογικών χώρων.

Εκτός από την προστασία των αρχαιολογικών χώρων που κινδυνεύουν από το Ισλαμικό Κράτος, η Ιρίνα Μπόκοβα, αναφέρθηκε στην λιγότερο γνωστή, παράνομη διακίνηση έργων Τέχνης, μια πηγή χρηματοδότησης για το Ισλαμικό Κράτος και άλλες τρομοκρατικές ομάδες. Η ίδια δήλωσε ότι η UNESCO συνεργάζεται με την Ιντερπόλ για τον εντοπισμό αρχαίων αντικειμένων στο παράνομο εμπόριο και κάλεσε όλα τα κράτη να θεσπίσουν το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης