Τουρκία: Πόλεμος της Cumhuriyet με τον «Χίτλερ» Ερντογάν

Τουρκία: Πόλεμος της Cumhuriyet με τον «Χίτλερ» Ερντογάν

Πώς απαντούν οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας στις απειλές του Τούρκου προέδρου - «Όλοι είμαστε υπεύθυνοι», γράφει το πρωτοσέλιδο 

Τουρκία: Πόλεμος της Cumhuriyet με τον «Χίτλερ» Ερντογάν
«Το άτομο το οποίο το παρουσίασε ως αποκλειστικό ρεπορτάζ θα πληρώσει υψηλό τίμημα γι’αυτό. Δεν θα το αφήσω να περάσει»… με αυτή τη φράση ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απείλησε τους δημοσιογράφους της εφημερίδας Cumhuriyet που αποκάλυψε ότι άνδρες της υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ βοήθησαν στην αποστολή όπλων σε τζιχαντιστές της Συρίας.

Η Cumhuriyet σε δημοσίευμά της στην ηλεκτρονική έκδοσή της ανήρτησε σχετικό βίντεο όπου φαίνονται ένστολοι να ανοίγουν κιβώτια με όπλα, το οποίο γυρίστηκε στις 19 Ιανουαρίου 2014, για το οποίο εντούτοις η διεύθυνση δεν αποκάλυψε πώς περιήλθε στην κατοχή της. Εξάλλου, η υπόθεση είχε αποκαλυφθεί εκείνη τη χρονιά και τότε η τουρκική κυβέρνηση είχε ισχυριστεί ότι τα φορτηγά αυτά μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία.

Ωστόσο, η τουρκική εφημερίδα επανέφερε το θέμα με νέο οπτικό υλικό, με αποτέλεσμα ο Τούρκος πρόεδρος να προχωρήσει στις παραπάνω απειλές.
Κλείσιμο

Ως απάντηση στις προειδοποιήσεις Ερντογάν, η Cumhuriyet κυκλοφορεί σήμερα έχοντας στο πρωτοσέλιδό τις φωτογραφίες και υπογραφές όλων των δημοσιογράφων, ενώ στον τίτλο της η συντακτική ομάδα στο σύνολό της «βροντοφωνάζει», πως είναι «όλοι υπεύθυνοι».

Βέβαια, από το πρωτοσέλιδο δε μπορεί κανείς να αγνοήσει το σκίτσο που παρουσιάζει σαν έναν άλλο Αδόλφο Χίτλερ τον Ενρντογάν, τον οποίο οι δημοσιογράφοι καλούν να σταματήσει τις απειλές μόνο και μόνο «επειδή δεν του αρέσουν αυτά που γράφουν».






Μάλιστα, πολλοί είναι οι συνάδελφοι δημοσιογράφοι και άνθρωποι του πολιτισμού που συντάσσονται στην μάχη για ελευθεροτυπία και αναρτούν μηνύματα αλληλεγγύης στο Διαδίκτυο με hashtag #Sorumlubenim (εγώ είμαι υπεύθυνος).

Όλα αυτά, ενώ κυκλοφορούν φήμες πως σύντομα θα ξεκινήσει «εκστρατεία» συλλήψεων σε εκπροσώπους του Τύπου που προφανώς δεν ικανοποιούν τον Ερντογάν, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές στη χώρα.

Όσο για τον εκδότη του εντύπου, Τζαν Ντουντάρ, ο οποίος βρίσκεται στο στόχαστρο των απειλών του Ερντογάν, απαντά στον πρόεδρο μέσω Twitter, γράφοντας: «Δεν είμαστε υπάλληλοι του κράτους, αλλά δημοσιογράφοι. Καθήκον μας δεν είναι να καλύπτουμε τα βρώμικα μυστικά του κράτους, αλλά να τα αναδεικνύουμε. Οποιος έκανε αυτό το έγκλημα θα πληρώσει ακριβά. Δε θα τον αφήσουμε έτσι».

Βέβαια, σαν να μην έφταναν οι απειλές, ο Τούρκος πρόεδρος κατέθεσε αγωγή κατά της εφημερίδας και του Ντουντάρ, υποστηρίζοντας ότι οι φωτογραφίες και οι πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν αντίκεινται στην αλήθεια, ενώ κατηγορεί τον διευθυντή του εντύπου πως δρα σε βάρος των εθνικών συμφερόντων. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης