Συνάντηση Μπορίσοφ - Ζάεβ για την πολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ

Συνάντηση Μπορίσοφ - Ζάεβ για την πολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα του δεν αναμιγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της ΠΓΔΜ, αλλά, όπως είπε, «σίγουρα μας ανησυχεί η εκδήλωση πολιτικής κρίσης δίπλα στα σύνορά μας»

Συνάντηση Μπορίσοφ - Ζάεβ για την πολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ
Συνάντηση με τον αρχηγό του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ, Σοσιαλδημοκρατική Ένωση, Ζόραν Ζάεβ, είχε σήμερα στη Σόφια, στην έδρα της κυβέρνησης της Βουλγαρίας, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ.

Στη συνάντηση, στην οποία εξετάστηκε η πολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ, μετείχαν και ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ντάνιελ Μίτοφ και ο αντιπρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Βουλγαρίας Γιανάκι Στόιλοφ.

Ο κ. Μπορίσοφ, σε κοινές δηλώσεις με τον κ. Ζάεβ, μετά τη συνάντηση, σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντικό, η πολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ να επιλυθεί με δημοκρατικό τρόπο και επισήμανε ότι η Βουλγαρία απορρίπτει απερίφραστα τις όποιες προθέσεις "περί ομοσπονδιοποίησης" της ΠΓΔΜ.

Κλείσιμο
Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα του δεν αναμιγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της ΠΓΔΜ, αλλά, όπως είπε, "σίγουρα μας ανησυχεί η εκδήλωση πολιτικής κρίσης δίπλα στα σύνορά μας και μάλιστα σε ένα γειτονικό κράτος κι έναν λαό, ο οποίος είναι ο πλησιέστερος σε εμάς στα Βαλκάνια".

Σημείωσε δε, ότι "εδώ βρίσκονται και εκπρόσωποι της βουλγαρικής αντιπολίτευσης για να δείξουμε ακριβώς ότι στη Βουλγαρία δεν χωριζόμαστε σε αριστερούς και δεξιούς, όταν πρόκειται για τέτοια ζητήματα".

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας ανέφερε ακόμη ότι η χώρα του υποστηρίζει τις προσπάθειες της ΠΓΔΜ για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Από τη μεριά του, ο κ. Ζάεβ ανέφερε ότι ενημέρωσε τους οικοδεσπότες του για την πολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι η Βουλγαρία είναι μεγάλος φίλος της ΠΓΔΜ.

Ο κ.Ζάεβ πρόσθεσε ότι η θέση της ΠΓΔΜ είναι στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ και πως η αντιπολίτευση στην ΠΓΔΜ κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την υπέρβασή της πολιτικής κρίσης στη χώρα.

Ενημέρωσε ότι ο Επίτροπος, αρμόδιος για την διεύρυνση της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν θα έχει συναντήσεις, την ερχόμενη Τρίτη, στα Σκόπια με τους πολιτικούς παράγοντες της ΠΓΔΜ σχετικά με την άρση του πολιτικού αδιεξόδου, στο οποίο έχει εισέλθει η χώρα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ σημείωσε ότι η πολιτική κρίση στη χώρα μπορεί να επιλυθεί με την παραίτηση της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι και με τον σχηματισμό μίας μεταβατικής κυβέρνησης, η οποία θα έχει διάρκεια έξι έως εννέα μήνες και θα προετοιμάσει το έδαφος για "ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές" στη χώρα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Ο κ. Ζάεβ κάλεσε τον κ. Γκρούεφσκι να διευκολύνει την κατάσταση στην ΠΓΔΜ και να ακολουθήσει το παράδειγμα του κ. Μπορίσοφ, όταν ο τελευταίος είχε παραιτηθεί από πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, τον Φεβρουάριο του 2013, εν μέσω μαζικών διαδηλώσεων αμφισβήτησής του, ανοίγοντας τον δρόμο για τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης στη Βουλγαρία, η οποία παρέμεινε 18 μήνες. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης