Δημοσκόπηση της Figaro: Υπέρ του Grexit δύο στους τρεις Γάλλους

Δημοσκόπηση της Figaro: Υπέρ του Grexit δύο στους τρεις Γάλλους

«Ναι» λέει το 29% των πολιτών στην επιστροφή στο φράγκο

Δημοσκόπηση της Figaro: Υπέρ του Grexit δύο στους τρεις Γάλλους
«Τραπουλόχαρτα» έγιναν Ολάντ και Σαρκοζί από την γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» που φιλοξενεί στην ιστοσελίδα της τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διεξήχθη στη Γαλλία, δέκα χρόνια μετά το δημοψήφισμα για την επικύρωση του ευρωπαϊκού συντάγματος. 

Στη δημοσκόπηση, όπου η πλειοψηφία των Γάλλων πολιτών εξακολουθεί να απορρίπτει το ευρωπαϊκό σύνταγμα, το 64% τάχθηκε υπέρ του αποκλεισμού της Ελλάδας από την Ευρωζώνη «στην περίπτωση όπου η Αθήνα σταματήσει να αποπληρώνει το χρέος της προς τους Ευρωπαίους εταίρους της έναντι του 36% που τάχθηκε κατά».

Σήμερα, οι Γάλλοι πολίτες επιβεβαιώνουν την απόρριψη του κειμένου αναφορικά με το σύνταγμα της Ευρώπης, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου «Ifop» που δημοσιεύτηκε στην συντηρητική εφημερίδα της Γαλλίας. 

Κλείσιμο
Στην ερώτηση: «Δέκα χρόνια μετά, αν ξαναγινόταν δημοψήφισμα, θα ψηφίζατε ναι ή όχι;», το 47% των Γάλλων ερωτηθέντων απαντούν «όχι», το 29% «ναι», και το 24% δεν εκφράζει γνώμη. Αν δεν ληφθούν υπόψη όσοι δεν εκφράζουν γνώμη, τότε, αυτομάτως, το ποσοστό του «όχι» σκαρφαλώνει  στο 62% και εκείνο του «ναι» στο 38%. 

Όπως σχολιάζει η εφημερίδα, το ρήγμα ανάμεσα στους υποστηρικτές και στους αντιτιθέμενους στο ευρωπαϊκό Σύνταγμα διαπερνά την Αριστερά και τη Δεξιά, με όσους στηρίζουν την άκρα Αριστερά και την άκρα Δεξιά να είναι, ωστόσο, πιο έντονα εχθρικοί απέναντι στην ευρωπαϊκή συνθήκη.

Το 2005, ο κεντροδεξιός πρόεδρος Ζακ Σιράκ καθώς και ο Νικολά Σαρκοζί, που τον διαδέχθηκε το 2007, αλλά και ο νυν πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ -τότε ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος- είχαν καλέσει τους Γάλλους να ψηφίσουν «ναι».

Εξάλλου, στην ερώτηση: «θα επιθυμούσατε η Γαλλία να εγκαταλείψει το ευρώ και να επιστρέψει στο φράγκο;», το 29% των ερωτηθέντων απαντά «ναι» και το 71% «όχι». Στην ίδια ερώτηση η οποία είχε τεθεί τον Μάιο του 2010, το 38% είχε απαντήσει «ναι» και το 62% «όχι».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης