ΗΠΑ: Αύξηση της αμυντικής βοήθειας προς το Ισραήλ

ΗΠΑ: Αύξηση της αμυντικής βοήθειας προς το Ισραήλ

Ένας αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας ανώνυμα στο Ρόιτερς, δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις είναι κοντά σε μια νέα συμφωνία που θα οδηγήσει σε ετήσιες πληρωμές 3,6-3,7 δις δολάρια κατά μέσο όρο

ΗΠΑ: Αύξηση της αμυντικής βοήθειας προς το Ισραήλ
Η αμυντική στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στο Ισραήλ είναι πιθανό να αυξηθεί μετά το 2017, ανέφεραν πηγές και από τις δύο πλευρές χθες, βλέποντας μια πιθανή σύνδεση με τις προσπάθειες της Ουάσιγκτον να κατευνάσει τις ανησυχίες του συμμάχου της σχετικά με τις διπλωματικές προσπάθειες των ΗΠΑ για επίτευξη συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Το τρέχον ετήσιο πακέτο αξίας 3 δις δολαριών λήγει το 2017. Ένας αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας ανώνυμα στο Ρόιτερς, δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις είναι κοντά σε μια νέα συμφωνία που θα οδηγήσει σε ετήσιες πληρωμές 3,6-3,7 δις δολάρια κατά μέσο όρο.

Ένας ισραηλινός αξιωματούχος που μίλησε επίσης ανώνυμα, υπολόγισε την αναμενόμενη βοήθεια μεταξύ 3,5 και 4 δις δολάρια.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιχειρούν να σβήσουν τις φωτιές που φούντωσαν εξαιτίας της συμφωνίας με το Ιράν», πρόσθεσε ο αξιωματούχος, κάνοντας λόγο στους υπό διαπραγμάτευση περιορισμούς για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, που το Ισραήλ έχει χαρακτηρίσει ανεπαρκείς.

Σε απάντηση του δημοσιεύματος του Ρόιτερς ότι υπάρχουν σχέδια για ένα νέο αυξημένο πακέτο αμυντικής στρατιωτικής βοήθειας, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επιβεβαίωσε τις σχετικές συζητήσεις με τους Αμερικανούς, αλλά δήλωσε πως θα συνεχίσει την εκστρατεία του ενάντια στο Ιράν.
Κλείσιμο

«Δεν υπάρχει κανένας αντιστάθμισμα που απαιτεί να συμφωνήσω σε αυτή τη συμφωνία με το Ιράν. Η συμφωνία είναι κακή και θα συνεχίζουμε να εναντιωνόμαστε σε αυτή», δήλωσε ο Νετανιάχου σε σχόλια που μεταδόθηκαν από ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Το Πεντάγωνο δεν έκανε κάποιο άμεσο σχόλιο.

Η προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση είχε υπογράψει μια 10ετή συμφωνία με το Ισραήλ το 2007, δίνοντάς του 30 δις δολάρια, με την υποχρέωση να επενδύονται τα περισσότερα από τα χρήματα σε αμερικανικούς στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Η Ουάσιγκτον έχει δεσμεύσει επιπλέον εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για την ισραηλινή αντιπυραυλική άμυνα.

Πριν ένα χρόνο, με τις συζητήσεις για το νέο πακέτο βοήθειας σε εξέλιξη, ένας αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε πως το Ισραήλ αναζητούσε μια σημαντική αύξηση, αλλά η κυβέρνηση Ομπάμα, οικονομικά περιορισμένη από περικοπές δαπανών στο εσωτερικό, ήταν απίθανο να συμφωνήσει σε κάτι πέρα από προσαρμογές για τον πληθωρισμό.
Σε ερώτηση αν η αναμενόμενη αύξηση στις αμυντικές επιχορηγήσεις στο Ισραήλ συνδέεται με τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις με το Ιράν και τις αραβικές χώρες του Κόλπου, ο αμερικανός αξιωματούχος απάντηση: «Μπορεί».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης