ΕΕ: Άλλες δυο χώρες δέχτηκαν επίπληξη για ασάφεια σχετικά με την κάθε μορφή σωματικής τιμωρίας σε βάρος των παιδιών

ΕΕ: Άλλες δυο χώρες δέχτηκαν επίπληξη για ασάφεια σχετικά με την κάθε μορφή σωματικής τιμωρίας σε βάρος των παιδιών

Η σωματική τιμωρία των παιδιών δεν απαγορεύεται σαφώς στη νομοθεσία των δύο αυτών χωρών, έκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης

ΕΕ: Άλλες δυο χώρες δέχτηκαν επίπληξη για ασάφεια  σχετικά με την κάθε μορφή σωματικής τιμωρίας σε βάρος των παιδιών
Μετά τη Γαλλία, το Συμβούλιο της Ευρώπης επέπληξε σήμερα άλλες δύο ευρωπαϊκές χώρες, τη Σλοβενία και την Ιρλανδία, επειδή δεν έχουν απαγορεύσει ακόμη με σαφήνεια κάθε μορφή σωματικής τιμωρίας σε βάρος των παιδιών.

Η σωματική τιμωρία των παιδιών δεν απαγορεύεται σαφώς στη νομοθεσία των δύο αυτών χωρών, έκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων (CEDS) του Συμβουλίου της Ευρώπης με απόφασή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα μετά από προσφυγή μιας βρετανικής, μη κυβερνητικής οργάνωσης.

Τον Μάρτιο η ίδια Επιτροπή είχε εκδώσει ανάλογη απόφαση σε βάρος της Γαλλίας, και πάλι μετά από προσφυγή της βρετανικής οργάνωσης Approach.

Κλείσιμο
Στο στόχαστρο της οργάνωσης είχε βρεθεί και η Ιταλία, αλλά τον Απρίλιο η Επιτροπή την απάλλαξε.

Η κυβέρνηση της Σλοβενίας αντέδρασε στην απόφαση αυτή υπογραμμίζοντας ότι ετοιμάζεται ένα νομοσχέδιο που θα απαγορεύει τη σωματική τιμωρία, όμως θα πρέπει προηγουμένως να εγκριθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο. 

Το 2012 το κοινοβούλιο της χώρας είχε υιοθετήσει έναν παρόμοιο νόμο στα πλαίσια του οποίου χορηγούνταν και δικαιώματα στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια. Ο νόμος αυτός όμως τέθηκε σε δημοψήφισμα και απορρίφθηκε.

Η Επιτροπή θα εξετάσει την Παρασκευή την περίπτωση άλλων δύο χωρών, του Βελγίου και της Τσεχίας. Η Approach είχε καταγγείλει και την Κύπρο αλλά στη συνέχεια απέσυρε την προσφυγή της, καθώς η Λευκωσία προχώρησε σε νομοθετική μεταρρύθμιση.

Σε αντίθεση με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο μπορεί να επιδικάσει αποζημίωση των θυμάτων, η Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων δεν μπορεί να επιβάλει την καταβολή αποζημίωσης, όμως οι χώρες είναι υποχρεωμένες να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις της. Σήμερα οι 28 από τις 47 χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης έχουν υιοθετήσει νόμους που απαγορεύουν, σε κάθε περίπτωση, την επιβολή σωματικής τιμωρίας στα παιδιά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης