Ερντογάν: Οι δημοσιογράφοι των New York Times είναι «πληρωμένοι τσαρλατάνοι»

Ερντογάν: Οι δημοσιογράφοι των New York Times είναι «πληρωμένοι τσαρλατάνοι»

Οι τουρκικές αρχές αρνήθηκαν να χορηγήσουν τιμητική υπηκοότητα σε Αμερικανό δημοσιογράφο επειδή κατέκρινε τον Ταγίπ Ερντογάν

Ερντογάν: Οι δημοσιογράφοι των New York Times είναι «πληρωμένοι τσαρλατάνοι»
Οι τούρκικες Αρχές αρνήθηκαν να χορηγήσουν την τιμητική τουρκική υπηκοότητα σε έναν Αμερικανό δημοσιογράφο, όπως ο ίδιος επιβεβαίωσε σήμερα, καθώς ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε σχετική εντολή έπειτα από ένα άρθρο του δημοσιογράφου που κρίθηκε επικριτικό εναντίον του προέδρου.

Σε δηλώσεις του στην αμερικανική εφημερίδα Boston Globe, ο Στίβεν Κίνζερ εξήγησε ότι επρόκειτο να τιμηθεί από τις τουρκικές αρχές για ένα ρεπορτάζ που είχε γράψει το 2000 στους New York Times και το οποίο συνέβαλε στη διάσωση μωσαϊκών που χρονολογούνταν από τη ρωμαϊκή εποχή.

Όταν ωστόσο έφθασε χθες στο Γκαζιαντέπ (νότια), οι οικοδεσπότες του, που δεν έκρυβαν «τη μεγάλη αμηχανία τους», τον ενημέρωσαν ότι η εκδήλωση είχε ματαιωθεί «έπειτα από προσωπική εντολή του Ερντογάν», αφηγήθηκε ο Κίνζερ.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τους ίδιους, η προεδρία έκρινε ότι ο δημοσιογράφος είναι «ένας εχθρός της κυβέρνησής μας και της χώρας μας» επειδή είχε καταγγείλει σε ένα άρθρο που είχε δημοσιευτεί στις αρχές του χρόνου στην Boston Globe «την πολιτική παράνοια» του Τούρκου ηγέτη.

«Αν και κάποτε θεωρούνταν ένα σοφός μεταρρυθμιστής, ο (Ερντογάν) ζει πλέον σε ένα παλάτι 1000 δωματίων» είχε γράψει ο δημοσιογράφος αναφερόμενος στο πολυτελές προεδρικό μέγαρο, απ’ όπου «καταδικάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση, διατάσσει συλλήψεις δημοσιογράφων και παραληρεί εναντίον των κοντών φουστών και της αντισύλληψης».

«Αγαπώ αυτήν την χώρα, αλλά για μία ακόμη φορά απέδειξε πόσο απρόβλεπτη μπορεί να γίνει» σχολίασε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κίνζερ και πρόσθεσε: «Υπάρχει μία πολιτική δυσκολία, όμως νιώθω πολύ κοντά σε αυτήν την πόλη και, ήδη, Τούρκος πολίτης».

«Είναι παράξενο να βλέπεις τον επικεφαλής ενός Κράτους να ανησυχεί τόσο πολύ για μερικές όχι και τόσο κολακευτικές προτάσεις που δημοσιεύτηκαν σε μία εφημερίδα χιλιάδες μίλια μακριά πριν από πολλούς μήνες» τόνισε επίσης ο Αμερικανός δημοσιογράφος, πρώην αρχισυντάκτης στο γραφείο των New York Times στην Τουρκία και συγγραφέας πολλών βιβλίων για τη Μέση Ανατολή.

Την ώρα που οι αντίπαλοί του καταγγέλλουν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έχει επιδοθεί σε μία εκστρατεία φίμωσης κάθε φωνής διαμαρτυρίας, ο πρόεδρος της Τουρκίας καταφέρθηκε εναντίον της αμερικανικής εφημερίδας New York Times και της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet τις τελευταίες ημέρες, ενώ ένας εισαγγελέας αποφάσισε το κλείσιματος δύο τηλεοπτικών δικτύων με κατηγορίες που σχετίζονται με την τρομοκρατία.

«Εσείς, New York Times, προφανώς νομίζετε ότι μπορείτε να μας δίνετε μαθήματα για την ελευθερία του Τύπου» δήλωσε ο Ερντογάν σε μία ομιλία στην πόλη Ουσάκ της δυτικής Τουρκίας σήμερα.

Απευθυνόμενος σε ένα πλήθος χιλιάδων ανθρώπων, ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους χαρακτήρισε «πληρωμένους τσαρλατάνους» τους δημοσιογράφους των New York Times και κατηγόρησε την αμερικανική εφημερίδα ότι εδώ και δεκαετίες προσπαθεί να υπονομεύσει την Τουρκία. «Σε κρίσιμες περιόδους, τα άρθρα της εφημερίδας σχετικά με την Τουρκία είχαν ανέκαθεν μία οσμή πρόκλησης» τόνισε.

«Από πότε έχετε αρχίσει να ανακατεύεστε από τις ΗΠΑ στα εσωτερικά μας; Ποιοι νομίζετε ότι είστε;» είπε χθες σε μία ομιλία που εκφώνησε στη συνοικία Ουσκουντάρ της Κωνσταντινούπολης, μετά τη δημοσίευση από τους New York Times ενός άρθρου στο οποίο υποστήριζαν ότι ο Τούρκος πρόεδρος «χειραγωγεί την πολιτική διαδικασία».

Αξιωματούχοι του γραφείου του Ερντογάν είπαν ότι δεν διαθέτουν πληροφορίες για το θέμα που προέκυψε με το δημοσιογράφο Στίβεν Κίνζερ, ενώ το γραφείο του δημάρχου του Γκαζιαντέπ δεν έχει προβεί σε κανένα σχόλιο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης