Υεμένη: Τουλάχιστον 80 νεκροί από τις αεροπορικές επιδρομές της Σαουδικής Αραβίας

Υεμένη: Τουλάχιστον 80 νεκροί από τις αεροπορικές επιδρομές της Σαουδικής Αραβίας

Οι επιδρομές οι οποίες έγιναν σήμερα στην περιοχή Μπάκιλ αλ Μιρ της επαρχίας Χάτζα, σκότωσαν τουλάχιστον 40 ανθρώπους

Υεμένη: Τουλάχιστον 80 νεκροί από τις αεροπορικές επιδρομές της Σαουδικής Αραβίας
Οι αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε η συμμαχία εννέα αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας στη Σαναά, την πρωτεύουσα της Υεμένης, και σε μια περιοχή κοντά στα σύνορα των δύο κρατών, στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 80 ανθρώπους σήμερα ο απολογισμός αυτός σημαίνει ότι η σημερινή ημέρα είναι η πιο πολύνεκρη στην εκστρατεία των από αέρος βομβαρδισμών που άρχισε πριν από σχεδόν δύο μήνες.

Οι επιδρομές οι οποίες έγιναν σήμερα στην περιοχή Μπάκιλ αλ Μιρ της επαρχίας Χάτζα, η οποία γειτονεύει με τη Σαουδική Αραβία, σκότωσαν τουλάχιστον 40 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, είπαν κάτοικοι.

Μέλη φυλών που έχουν ταχθεί στο πλευρό των σιιτών ανταρτών Χούτι μάχονται εναντίον χερσαίων στρατευμάτων της Σαουδικής Αραβίας στην περιοχή, με τις μεθοριακές συγκρούσεις να σηματοδοτούν την κλιμάκωση της σύρραξης.

Κλείσιμο
“Οπλοφόροι Χούτι επιτέθηκαν εναντίον σαουδαραβικών μεθοριακών θέσεων από αυτή την περιοχή, αλλά τα αεροσκάφη της συμμαχίας απέτυχαν να πλήξουν τους μαχητές και (αντ' αυτών) βομβάρδισαν αμάχους”, δήλωσε ένας κάτοικος της περιοχής στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Μερικές ώρες αργότερα αεροπορικές επιδρομές εξαπολύθηκαν σε μια βάση των ειδικών δυνάμεων στο κεντρικό τμήμα της Σαναά. Η μονάδα των ειδικών δυνάμεων που ελέγχει τη βάση αυτή έχει ταχθεί στο πλευρό των Χούτι.

«Περίπου 40 άνθρωποι έπεσαν μάρτυρες και πάνω από 100 άλλοι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με έναν προσωρινό απολογισμό, στον βομβαρδισμό από αεροσκάφη που συμμετέχουν στη σαουδαραβική επίθεση στην περιοχή Σαμπάιν στην πρωτεύουσα Σαναά σήμερα», ανέφερε τηλεγράφημα του υεμενίτικου πρακτορείου ειδήσεων Saba.

Ένας στρατιώτης ο οποίος επέζησε είπε πως η επιδρομή στοχοθέτησε μια αποθήκη όπου διανεμόταν σε στρατιωτικούς και Χούτι ο ατομικός οπλισμός τους. «Μέχρι στιγμής δεν είμαστε σίγουροι πόσοι είναι νεκροί», είπε ο στρατιώτης στο Ρόιτερς.

«Υπήρχαν πάρα πολλοί άνθρωποι στην είσοδο της αποθήκης, που λάμβαναν τον οπλισμό τους, αγρότες, μάγειρες (και επίσης στρατιώτες)· αυτοί οι φουκαράδες είχαν μαζευτεί στην είσοδο της αποθήκης. Δύο πλήγματα (έγιναν) το ένα μετά το άλλο. Οι αποθήκες καταστράφηκαν ολοσχερώς», πρόσθεσε ο ίδιος.

Μονάδες του στρατού οι άνδρες των οποίων δηλώνουν πίστη στον πρώην πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, ο οποίος αναγκάστηκε να παραδώσει την εξουσία μετά τη λαϊκή εξέγερση εναντίον του το 2011, μάχονται στο πλευρό των σιιτών ανταρτών Χούτι.

Επίσης αεροσκάφη της συμμαχίας αραβικών κρατών σφυροκόπησαν τον μεγαλύτερο στρατιωτικό λιμένα της Υεμένης, στην πόλη Χοντάιντα της Ερυθράς Θάλασσας τα ξημερώματα, σύμφωνα με έναν τοπικό αξιωματούχο. Επρόκειτο για τη σφοδρότερη επίθεση εναντίον του Πολεμικού Ναυτικού της Υεμένης τους δύο μήνες του πολέμου.

“Η ναυτική βάση βομβαρδίστηκε από αεροσκάφη και πλοία. Μεγάλα τμήματά της καταστράφηκαν και δύο πολεμικά πλοία επλήγησαν, εκ των οποίων το ένα, το Μπίλκις, καταστράφηκε σχεδόν εντελώς και έχει μπατάρει στο ένα πλευρό”, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Εξάλλου οι δυνάμεις των Χούτι βομβάρδισαν με πυροβολικό τμήματα της πόλης Άντεν, η οποία αποτελεί εστία της αντίστασης, στην προσπάθειά τους να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τη νότια Υεμένη.

Στο διπλωματικό επίπεδο, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι οι διαπραγματεύσεις οι οποίες προγραμματιζόταν να αρχίσουν αύριο Πέμπτη 28η Μαΐου στη Γενεύη αναβλήθηκαν.

Η, εξόριστη στη Σαουδική Αραβία, αναγνωρισμένη από τη διεθνή κοινότητα κυβέρνηση της Υεμένης —η οποία απαιτεί οι Χούτι να αναγνωρίσουν την εξουσία της και να αποχωρήσουν από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας πριν αρχίσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις— ανέφερε από τη δική της πλευρά ότι οι συνομιλίες αναβλήθηκαν επ' αόριστον.

Ο ΟΗΕ έκανε γνωστό χθες ότι ξαναρχίζει τις προσπάθειες για να συμφωνηθεί μια νέα ημερομηνία για τις διαπραγματεύσεις. Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Μπαν Γκι Μουν “εργάζεται εντατικά για να συγκληθούν οι συνομιλίες το συντομότερο δυνατόν”, είπε ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίτς.

Η Μάργκαρετ Τσαν, η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, επισήμανε από τη δική της πλευρά ότι “όπως σε κάθε σύρραξη, οι αθώοι πολίτες είναι αυτοί που πληρώνουν το πιο βαρύ τίμημα”. Ο πόλεμος στην Υεμένη έχει στοιχίσει τη ζωή σε 2.000 ανθρώπους και έχει τραυματίσει άλλους 8.000, συμπεριλαμβανομένων “εκατοντάδων γυναικών και παιδιών”, πρόσθεσε η Τσαν σε ανακοίνωσή της και τόνισε ότι “7,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανάγκη άμεση ιατρική βοήθεια”. Πολλά νοσοκομεία στην Υεμένη πλέον “έχουν κλείσει τα τμήματα επειγόντων περιστατικών τους” καθώς “τους λείπουν προσωπικό και καύσιμα”, κατήγγειλε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης