Γαλλία: Άμεση ενίσχυση εναντίον του ISIS για την αποφυγή απωλειών ζήτησε ο Λ. Φαμπιούς

Γαλλία: Άμεση ενίσχυση εναντίον του ISIS για την αποφυγή απωλειών ζήτησε ο Λ. Φαμπιούς

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας υπογράμμισε εξάλλου ότι ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ έχει χάσει τον έλεγχο της χώρας του και ότι θα πρέπει να βρεθεί γρήγορα μια πολιτική λύση μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης προκειμένου "να σωθεί η Συρία"

Γαλλία: Άμεση ενίσχυση εναντίον του ISIS για την αποφυγή απωλειών ζήτησε ο Λ. Φαμπιούς
Το Ιράκ και η Συρία κινδυνεύουν να χάσουν κι άλλα εδάφη εάν δεν ενισχυθούν γρήγορα οι διεθνείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, προειδοποίησε σήμερα η Γαλλία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς, μιλώντας ενόψει της συνόδου που θα διεξαχθεί στο Παρίσι στις 2 Ιουνίου μεταξύ των χωρών που μάχονται το ΙΚ, τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση του Ιράκ δεν έχει τηρήσει τη δέσμευσή της απέναντι στους εταίρους της ότι θα εκπροσωπούσε τα συμφέροντα όλων των συνιστωσών της ιρακινής κοινωνίας.

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας υπογράμμισε εξάλλου ότι ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ έχει χάσει τον έλεγχο της χώρας του και ότι θα πρέπει να βρεθεί γρήγορα μια πολιτική λύση μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης προκειμένου "να σωθεί η Συρία".
"Στο Ιράκ, όπως και στη Συρία, η διεθνής κινητοποίηση πρέπει να ενταθεί πολύ γρήγορα, γιατί διαφορετικά θα οδηγηθούμε στη διχοτόμηση της μίας ή της άλλης χώρας, αν όχι και των δύο, με νέες σφαγές και καταστροφικές συνέπειες", είπε ο Φαμπιούς χωρίς να διευκρινίσει τι είδους ενισχύσεις ζητάει.
Κλείσιμο

Η ιρακινή κυβέρνηση αγωνίζεται να αναστρέψει τη μεγαλύτερη στρατιωτική ήττα που έχει υποστεί μέσα σε έναν χρόνο, δηλαδή την πτώση του Ραμάντι, της πρωτεύουσας της επαρχίας Άνμπαρ στα δυτικά της Βαγδάτης. Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χαϊντάρ Αμπάντι, που αναμένεται να βρεθεί στο Παρίσι την επόμενη εβδομάδα, έχει υποσχεθεί ότι ο στρατός θα ανακαταλάβει την πόλη μέσα σε λίγες ημέρες.

Μετά το Ραμάντι, οι τζιχαντιστές κατέλαβαν την περασμένη εβδομάδα και την Παλμύρα στη Συρία. Πρόκειται για τις σημαντικότερες νίκες τους αφότου ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ άρχισε να βομβαρδίζει θέσεις του ΙΚ και στις δύο χώρες. "Αυτό επιβεβαιώνει αυτά που λέγαμε όλον αυτόν τον καιρό. Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση χωρίς πολιτική λύση. Τον Σεπτέμβριο είχαμε συνδέσει τη στήριξη του διεθνούς συνασπισμού με τις πολιτικές δεσμεύσεις που ανέλαβε η νέα κυβέρνηση του Ιράκ, αυτό που αποκαλέσαμε μια πολιτική που θα τους περιλαμβάνει όλους. Αυτή η συμφωνία επισφράγισε τη στρατιωτική εμπλοκή μας και δηλώνω εδώ με σαφήνεια ότι θα πρέπει να τηρηθεί" (εκ μέρους του Ιράκ), συνέχισε ο Φαμπιούς.

Η σύνοδος του Παρισιού, στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν περισσότεροι από 20 υπουργοί Εξωτερικών, συμπεριλαμβανομένου και του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι, στοχεύει στη σχεδίαση μιας στρατηγικής προκειμένου να αναστραφούν οι πρόσφατες απώλειες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης