Repubblica: Τα χρηματιστήρια της Ευρώπης κρέμονται από το χάος της Ελλάδας

Repubblica: Τα χρηματιστήρια της Ευρώπης κρέμονται από το χάος της Ελλάδας

Από τη μία το «δεν θα πληρώσουμε τη δόση» του Βούτση, από την άλλη η σιγουριά του Βαρουφάκη για την καταβολή της στο ΔΝΤ προκαλούν αβεβαιότητα στις διεθνείς αγορές

Repubblica: Τα χρηματιστήρια της Ευρώπης κρέμονται από το χάος της Ελλάδας
«Θέλω να είμαι πολύ ειλικρινής. 1,6 δισ. είναι οι τέσσερις δόσεις του Ιουνίου για το ΔΝΤ αρχής γενομένης από τις 5 Ιουνίου μέχρι τις 19. Αυτά τα χρήματα δεν θα δοθούν και δεν υπάρχουν για να δοθούν», είχε δηλώσει προ ημερών ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης. «Στις 5 Ιουνίου θα πληρώσουμε τη δόση του ΔΝΤ κανονικά γιατί μέχρι τις 5 Ιουνίου θα έχουμε συμφωνία», λέει τώρα με βεβαιότητα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης…



Τις δηλώσεις σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος των δύο υπουργών προσπαθεί να ερμηνεύσει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, η οποία σε δημοσίευμά της που τιτλοφορείται «Τα χρηματιστήρια της Ευρώπης κρέμονται από το χάος της Ελλάδας», αποτυπώνει την δύσκολη πραγματικότητα και πώς από αυτή επηρεάζονται τα χρηματιστήρια της Ευρώπης.

«Ώρα 13:30. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κρέμονται από την Ελλάδα. Χωρίς ενδείξεις από το χρηματιστήριο της Wall Street -κλειστό λόγω της Memorial Day- οι αγορές της Γηραιάς Ηπείρου ανοίγουν με προσοχή έχοντας επηρεαστεί κυρίως από την εξέλιξη του ελληνικού ζητήματος με τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Αθήνα και πιστωτές που προχωρούν με καθυστέρηση», γράφει το ιταλικό δημοσίευμα.
Κλείσιμο

Ο συντάκτης, Τζουλιάνο Μπαλεστρέρι, μάλιστα, μοιάζει να μην κατανοεί τις διαφορετικές δηλώσεις των εκπροσώπων της κυβέρνησης μέσα σε ελάχιστες ημέρες σχετικά με την καταβολή της δόσης στο ΔΝΤ.



«Μετά τον συναγερμό που εξέπεμψε ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, σύμφωνα με τις οποίες η χώρα δεν έχει χρήματα για να πληρώσει συντάξεις και μισθούς μαζί με την δόση του 1,6 δισ. στο ΔΝΤ τον Ιούνιο, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, διευκρίνισε: “Βάσει των προβλημάτων ρευστότητας που έχουμε, υπάρχει η αναγκαιότητα συμφωνία. Θα πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας όσο καλύτερα μπορούμε”», προσθέτει το δημοσίευμα.

Στη συνέχεια παρατίθενται οι δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη και η βεβαιότητά του πως θα υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους, επομένως θα καταβληθεί η δόση στο ΔΝΤ.

Ωστόσο, η ιταλική εφημερίδα επισημαίνει πως οι πιστωτές «παραμένουν στο παράθυρο συνειδητοποιημένοι για το γεγονός ότι ο χρόνος τελειώνει», συμπληρώνοντας ότι χωρίς συμφωνία η Ελλάδα δε θα έχει καμία χρηματοδότηση.

Αυτό το κλίμα έντασης και αβεβαιότητας μεταφέρεται στις αγορές με τα χρηματιστήρια της Ευρώπης να καταγράφουν αυξομειώσεις, συμπληρώνει το δημοσίευμα αναφέροντας πως το ευρώ δέχεται πιέσεις έπειτα από την ανησυχία που προκλήθηκε από τις δηλώσεις Βούτση, με το κοινό νόμισμα να υποχωρεί 0,77% και καταγράφοντας απώλειες έναντι μεγάλων νομισμάτων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης