Podemos και Ciudadanos ανακάτεψαν την τράπουλα και έστειλαν ηχηρό μήνυμα στον Ραχόι

Podemos και Ciudadanos ανακάτεψαν την τράπουλα και έστειλαν ηχηρό μήνυμα στον Ραχόι

Το Λαϊκό Κόμμα δεν ξεπερνά το 27%, έχασε σχεδόν 11% σε τοπικό επίπεδο ή 2,5 εκατομμύρια ψήφους 

Podemos και Ciudadanos ανακάτεψαν την τράπουλα και έστειλαν ηχηρό μήνυμα στον Ραχόι
Ανεμος αλλαγής στην Ισπανία με τα παραδοσιακά κόμματα, το Λαϊκό Κόμμα και τους Σοσιαλιστές, να απειλούνται από τoν συνασπισμό κομμάτων της Αριστεράς του οποίου ηγείται το Podemos «Οι Αγανακτισμένοι». 

Στις χθεσινές δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της Ισπανίας, τα κόμματα των «Podemos» του Πάμπλο Ιγκλέσιας και του «Ciudadanos» του Αλμπερτ Ριβέρα ανακάτεψαν γερά την «τράπουλα» στέλνοντας το δικό τους μήνυμα στον στον Ισπανό πρωθυπουργό.

Μπορεί το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι να ήρθε πρώτο στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ωστόσο, η έλλειψη αυτοδυναμίας θα κάνει δύσκολη ως αδύνατη τη συγκρότηση συμμαχιών. Το Λαϊκό Κόμμα δεν ξεπερνά το 27%, έχασε σχεδόν 11% σε τοπικό επίπεδο ή 2,5 εκατομμύρια ψήφους και, όπως επισημαίνουν τα ισπανικά ΜΜΕ, είναι χωρίς αμφιβολία το χειρότερο αποτέλεσμα από το 1991 προκαλώντας πονοκέφαλο στον Ισπανό πρωθυπουργό. 

Αντιθέτως, για το κόμμα «Podemos», τα πράγματα πήγαν περίφημα αφού διεκδικεί δύο δήμους, προπύργια του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος του Μαριάνο Ραχόι. Αλλά και το νεόκοπο κόμμα των «Ciudadanos» (σημαίνει Πολίτες στα καταλανικά) τα πήγε αρκετά καλά στον δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της Ισπανίας, την Βαρκελώνη, κατακτώντας την τρίτη θέση. 

Τα βλέμματα των Ισπανών είναι στραμμένα στον δήμο της Μαδρίτης, εκεί όπου, η εκλεκτή του Ραχόι, Εσπεράνθα Αγκίρε, προηγείται σε ψήφους με μικρή όμως διαφορά έναντι της αντιπάλου της, την οποία υποστήριξαν το Podemos και όλα τα υπόλοιπα κόμματα της Αριστεράς, Μανουέλα Καρμένα. Η... μπάλα, όμως, τώρα βρίσκεται στο στρατόπεδο των Σοσιαλιστών οι οποίοι, αν τελικά στηρίξουν την εκλεκτή του «Podemos», τότε μετά από χρόνια, στο δήμο της Μαδρίτης δεν θα έχει τα ηνία το Λαϊκό Κόμμα. 
Κλείσιμο

 Εάν οι Σοσιαλιστές στηρίξουν την επιλογή τoy κόμματος του Ιγκλέσιας, τότε η σύζυγος του τέως πρωθυπουργού της Ισπανίας, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, Ανα Μποτέγια, θα παραδώσει την σκυτάλη στην Ισπανίδα κομουνίστρια που κάνει ποδήλατο. Η Μανουέλα Καρμένα, δικηγόρος στο επάγγελμα, πήρε σύνταξη πριν από λίγα χρόνια από το δικαστικό σώμα. Τα χρόνια της δικτατορίας του Φράνκο υπερασπίστηκε τα εργατικά δικαιώματα, όπως και κρατούμενους από το καθεστώς.

Υπήρξε μέλος του ΚΚ της Ισπανίας. Τον Φεβρουάριο του 1977, στα δύσκολα ακόμα χρόνια της μεταπολίτευσης, ακροδεξιοί ένοπλοι μπήκαν στο γραφείο της και σκότωσαν πέντε δικηγόρους. Εκείνη γλίτωσε από θαύμα. Αρκετά χρόνια αργότερα, τρία άτομα καταδικάστηκαν σε πολυετείς ποινές κάθειρξης για τις δολοφονίες. Μόλις βγήκε στη σύνταξη, η Καρμένα έγινε σταρ των social media ανοίγοντας ένα blog προκειμένου να ενθαρρύνει το διάλογο για περισσότερη και καλύτερη δικαιοσύνη.Κυκλοφορεί πάντα με ποδήλατο.To 2015 αποδέχθηκε την πρόταση να τεθεί επικεφαλής της λίστας «Ahora Madrid» για το αξίωμα του δημάρχου. 

Αν οι Σοσιαλιστές δεν στηρίξουν την Καρμένα, τότε τα ηνία στο δήμο της Μαδρίτης θα αναλάβει η 63χρονη Εσπεράνθα Αγκίρε, υποψήφια με το Λαικό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι.

Πολλοί την αποκαλούν «Θάτσερ της Ισπανίας» λόγω των φιλελεύθερων θέσεών της. Η ίδια τρέφει απέραντο θαυμασμό για τον ιδιαίτερα δημοφιλή δήμαρχο του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον. Η Αγκίρε είναι δημοτική σύμβουλος από τη δεκαετία του 1980, ανέλαβε το υπουργείο Παιδείας στην πρώτη κυβέρνηση του Χοσέ Μαρία Αθνάρ το 1996, ενώ το 1999 εξελέγη πρόεδρος της Γερουσίας. Επέζησε ενός ατυχήματος με ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε ο Ραχόι αλλά και τρομοκρατικής επίθεσης σε ξενοδοχείο της Βομβάη όπου είχαν βρει το θάνατο εκατοντάδες άτομα. 



Ενα ακόμα πλήγμα για το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι, όπως επισημαίνει ο γαλλικός Τύπος, είναι το αποτέλεσμα στην Καστίγια-Λα Μάντσα, όπου υποψήφια ήταν η γενική γραμματέας του κόμματος, Ντολόρες ντε Κοσπεδάλ. Κατάφερε να έρθει πρώτη, όμως οριακά έχασε την αυτοδυναμία. Εφόσον οι Σοσιαλιστές συμμαχήσουν με το Podemos, το κυβερνών κόμμα θα χάσει και αυτή την επαρχία.

Η άλλη μεγάλη έκπληξη της βραδιάς ήταν στην Βαρκελώνη η νίκη της Αδα Κολάου, επικεφαλής λίστας αριστερών κομμάτων (όπως το Podemos) και κινημάτων που γεννήθηκαν με τους «Αγανακτισμένους». 

Η ακτιβίστρια δικηγόρος, με αγώνα κατά των εξώσεων, κατάφερε να κλέψει την πρώτη θέση από τον υποψήφιο, όχι του Ραχόι, αλλά του μεγαλύτερου κόμματος της Καταλονίας (CiU), κάνοντας έτσι ακόμα πιο δύσκολη την υπόθεση της ανεξαρτησίας.

Εκτός από το Λαικό Κόμμα και οι Σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσεθ, μετρούν τις πληγές τους. Κινήθηκαν περίπου στο 25% δίχως να καταφέρουν να εκμεταλλευτούν την τεράστια φθορά του κυβερνώντος κόμματος, ιδίως σε περιοχές της χώρας, όπου τα στελέχη του κόμματος του Ραχόι βρίσκονται στη δίνη σκανδάλων διαφθοράς. 

Καλή παρουσία και για τους «Ciudadanos», κυρίως στην Βαρκελώνη, όπου ανέβηκαν στην τρίτη θέση. Το καταλανικό κόμμα του Αλμπερτ Ριβέρα εδραίωσε την παρουσία του σε όλη τη χώρα, ωστόσο, σε αρκετές περιοχές έπεσε θύμα της πόλωσης μεταξύ του Λαϊκού Κόμματος και του συνασπισμού που στήριξαν οι Podemos με αποτέλεσμα να χάσει ψήφους και επιρροή την τελευταία στιγμή. Το κόμμα του Ριβέρα μάλλον θα σώσει την παρτίδα στην ευρύτερη περιοχή της Μαδρίτης, όπου κέρδισε μεν το Λαικό Κόμμα, ωστόσο, η έλλειψη αυτοδυναμίας δημιουργεί ανάγκη συμμαχιών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης