Πολωνία: Προειδοποίηση στην κεντρώα κυβέρνηση η νίκη Ντούντα στις προεδρικές εκλογές

Πολωνία: Προειδοποίηση στην κεντρώα κυβέρνηση η νίκη Ντούντα στις προεδρικές εκλογές

«Οι Πολωνοί θέλουν αλλαγές. Εδειξαν κίτρινη κάρτα στην Πλατφόρμα Πολιτών και μπορεί να της δείξουν κόκκινη κάρτα στις βουλευτικές εκλογές»

Πολωνία: Προειδοποίηση στην κεντρώα κυβέρνηση η νίκη Ντούντα στις προεδρικές εκλογές
Η νίκη στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στην Πολωνία του συντηρητικού Αντρέι Ντούντα (αντιπολίτευση) συνιστά αυστηρή προειδοποίηση για τους κυβερνώντες φιλελεύθερους κεντρώους ενόψει των βουλευτικών εκλογών του φθινοπώρου, γράφει σήμερα ο πολωνικός Τύπος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Polska The Times, «οι ψηφοφόροι είπαν 'ως εδώ' στην Πλατφόρμα Πολιτών (ΡΟ)», το κόμμα που κυβερνά τη χώρα εδώ και σχεδόν οκτώ χρόνια και υποστήριξε τον απερχόμενο κεντροδεξιό πρόεδρο Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι, τον ηττημένο των εκλογών αντίπαλο του Ντούντα.

Η νίκη του Αντρέι Ντούντα, ενός 43χρονου μέχρι πρότινος άσημου νομικού, η οποία αναμένεται να επικυρωθεί επίσημα απόψε, ενδέχεται να ανοίξει το δρόμο για την επιστροφή στην εξουσία του μέντορά του Γιαροσλάβ Κατσίνσκι, αρχηγού του συντηρητικού και λαϊκιστικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), πρώην πρωθυπουργού το 2006-2007.

Κλείσιμο
«Οι Πολωνοί θέλουν αλλαγές. Εδειξαν κίτρινη κάρτα στην Πλατφόρμα Πολιτών και μπορεί να της δείξουν κόκκινη κάρτα στις βουλευτικές εκλογές», γράφει η Polska The Times που παρομοιάζει το κόμμα αυτό με «τις παχιές γάτες που στρογγυλοκάθονται στον καναπέ».

«Οι πολιτικοί της ΡΟ είναι συνηθισμένοι να κυβερνούν. Η εξουσία γι αυτούς δεν είναι καθήκον αλλά προνόμιο. Μόλις πήραν ένα μάθημα», σχολιάζει από την πλευρά της η συντηρητική εφημερίδα Rzeczpospolita που διερωτάται για το περιθώριο ανεξαρτησίας του εκλεγμένου προέδρου σε σχέση με το κόμμα του, το PiS.

Για την κεντρο-αριστερή Gazeta Wyborcza, στις βουλευτικές εκλογές του φθινοπώρου η ΡΟ «θα αντιμετωπίσει εκ νέου ένα PiS ισχυρό ήδη από την πρώτη αυτή νίκη, ενώ οι νέοι ψηφοφόροι των μεγάλων πόλεων έχουν προφανώς εγκαταλείψει την ΡΟ».

Και η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι το 2005, η εκλογή στην προεδρία του Λεχ Κατσίνσκι, δίδυμου αδελφού του Γιαροσλάβ –ο οποίος σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα στο Σμολένσκ της Ρωσίας το 2010– είχε ανοίξει τον δρόμο για την ανάληψη της εξουσίας από το ευρωσκεπτιστικό και ξενοφοβικό κόμμα του.

Πρόεδρος όλων των Πολωνών
Ο συντηρητικός Αντρέι Ντούντα εξελέγη με ποσοστό 52% των ψήφων, έναντι 48% του Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι, ο οποίος παραδέχτηκε αμέσως την ήττα του. Ο νικητής των εκλογών ευχαρίστησε τους υποστηρικτές του και ευχήθηκε «να είναι ακόμη πολλοί περισσότεροι στις προσεχείς εκλογές».

«Αυτοί που με ψήφισαν, ουσιαστικά ψήφισαν για την αλλαγή. Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι είμαστε σε θέση να ανοικοδομήσουμε την εθνική κοινότητα στη χώρα, ότι μπορούμε να είμαστε μαζί και να ανοικοδομήσουμε μαζί αυτή τη χώρα». Ο Ντούντα δήλωσε ότι είναι «ανοικτός στο διάλογο» και ότι ελπίζει στο τέλος της πενταετούς θητείας του να μπορεί να ειπωθεί πως ήταν ο «πρόεδρος όλων των Πολωνών».

O Ντούντα, ευρωβουλευτής του PiS σχεδόν άγνωστος την παραμονή της προεκλογικής εκστρατείας, ήταν υποψήφιος του κόμματός του, ενώ ο 62χρονος Κομορόφσκι υποστηρίχθηκε από το φιλελεύθερο κόμμα Πλατφόρμα Πολιτών.

Οι εξουσίες του αρχηγού του κράτος είναι σχετικά περιορισμένες στην Πολωνία, ωστόσο η συγκατοίκηση του νέου συντηρητικού προέδρου με την κυβέρνηση της Πλατφόρμας Πολιτών της Εβα Κόπατς μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη, πόσο μάλλον που τα δύο κόμματα έχουν αποκλίνουσες πολιτικές.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης