Προεδρικές εκλογές στην Πολωνία

Προεδρικές εκλογές στην Πολωνία

Αναμένεται ότι θα εξελιχθούν σε θρίλερ αφού οι δημοσκοπήσεις μέχρι στιγμής δεν δείχνουν ξεκάθαρο νικητή μεταξύ του απερχόμενου κεντροδεξιού προέδρου Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι και του συντηρητικού, λαϊκιστή Αντρέι Ντούντα

Προεδρικές εκλογές στην Πολωνία
Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Πολωνοί, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που αναμένεται ότι θα εξελιχθούν σε θρίλερ αφού οι δημοσκοπήσεις μέχρι στιγμής δεν δείχνουν ξεκάθαρο νικητή μεταξύ του απερχόμενου κεντροδεξιού προέδρου Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι και του συντηρητικού, λαϊκιστή Αντρέι Ντούντα.

Νωρίς το πρωί, σε ένα εκλογικό κέντρο της Βαρσοβίας η προσέλευση των ψηφοφόρων ήταν σημαντικά μικρότερη σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο. Σε μια ένδειξη της σχετικής ευημερίας που απολαμβάνει η Πολωνία -τουλάχιστον στην πρωτεύουσα- από τους τέσσερις πρώτους ψηφοφόρους οι τρεις έφτασαν στο κέντρο επιβαίνοντας σε καινούρια αυτοκίνητα.

"Ψηφίζουμε Ντούντα, όχι τόσο επειδή τον θέλουμε αλλά γιατί είμαστε εναντίον του Κομορόφσκι", είπε ένα ζευγάρι. Μια συνταξιούχος, από την άλλη, επέλεξε ξανά τον απερχόμενο πρόεδρο χαρακτηρίζοντάς τον "σοβαρό και σταθερό άνθρωπο".

Κλείσιμο
Ο ευρωβουλευτής Αντρέι Ντούντα, 43 ετών, είναι ο υποψήφιος του αντιπολιτευόμενου, ευρωσκεπτικιστικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι. Ο 62χρονος Κομορόφσκι από την άλλη, στηρίζεται από τη φιλελεύθερη Πολιτική Πλατφόρμα (PO) που κυβερνά τη χώρα εδώ και οκτώ χρόνια.

Ενώ στην αρχή της προεκλογικής εκστρατείας ο Κομορόφσκι εμφανιζόταν ως το μεγάλο φαβορί και αναμενόταν ότι θα κέρδιζε άνετα αφού οι δημοσκοπήσεις του έδιναν ποσοστό ακόμη και μεγαλύτερο του 60%, στον πρώτο γύρο των εκλογών, στις 10 Μαΐου, τα πράγματα πήραν αναπάντεχη τροπή, με τον Ντούντα να τον κερδίζει έστω και οριακά, συγκεντρώνοντας ποσοστό 34,76%. Ο Κομορόφσκι ήρθε στη δεύτερη θέση με ποσοστό 33,77%.

"Η νίκη του ενός ή του άλλου θα είναι οριακή, είναι αδύνατον να προβλέψουμε το αποτέλεσμα", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Στάνισλαβ Μότσεκ, πολιτικός αναλυτής στην πολωνική Ακαδημία Επιστημών.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Polska The Times ο Ντούντα συγκεντρώνει ποσοστό 51% έναντι 49% του Κομορόφσκι, ωστόσο τα ποσοστά αυτά βρίσκονται πολύ κοντά στο περιθώριο λάθους. Άλλες δύο δημοσκοπήσεις προέβλεπαν επίσης νίκη του Ντούντα αλλά το ινστιτούτου Μίλγουορντ Μπράουν υποστήριζε ότι υπάρχει μια τάση ανόδου των ποσοστών του Κομορόφσκι.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 22.00 (ώρα Ελλάδας) οπότε και θα ανακοινωθούν τα πρώτα έξιτ πολ, δίνοντας μια αρχική ένδειξη για το τελικό αποτέλεσμα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης