Ψηφίζουν δημάρχους και τοπικές κυβερνήσεις οι Ισπανοί

Ψηφίζουν δημάρχους και τοπικές κυβερνήσεις οι Ισπανοί

Πού προηγείται το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι, πού οι σοσιαλιστές - Τι αναμένουν Podemos και Ciudadanos από τις κάλπες - Καθοριστικός παράγοντας και αυτών των εκλογών, οι αναποφάσιστοι

Ψηφίζουν δημάρχους και τοπικές κυβερνήσεις οι Ισπανοί
Το δεύτερο εκλογικό τεστ για τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, τον ηγέτη του PSOE Πέδρο Σάντσεθ που θέλει να γίνει πρωθυπουργός, αλλά και τους Podemos και Ciudadanos, που «αναζητούν» τη μεγάλη νίκη, πρόκειται να είναι οι εκλογές για την ανάδειξη δημάρχων και τοπικών κυβερνήσεων, αύριο Κυριακή.

Η οικονομική κρίση και η οικονομική δυσπραγία σε συνδυασμό με μια σειρά πολιτικών σκανδάλων έχουν πυροδοτήσει την εμφάνιση νέων πολιτικών δυνάμεων.

Τα βλέμματα είναι στραμμένα  κυρίως  στους δήμους της Βαρκελώνης αλλά και της Μαδρίτης, όπου αναμένονται μεγάλες συγκρούσεις μεταξύ των Εσπεράνθα Αγκίρε του Λαϊκού Κόμματος και της Μανουέλα Καρμένα επικεφαλής του Ahora Madrid από την Αριστερά.

Κλείσιμο
Για τους Podemos, που ταλανίζονται από εσωκομματικά προβλήματα μετά την ηχηρή αποχώρηση του συνιδρυτή τους, η κάλπη έχει μεγάλη σημασία, καθώς πρέπει να αποδείξουν αυτό που λέει το όνομά τους: «Μπορούμε».

Στη Βαρκελώνη οι Podemos συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο της Barcelona en Comu, με επικεφαλής την ακτιβίστρια, Άδα Κολάου και όπως δείχνουν οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις θα κερδίσει το κεντροδεξιό κόμμα CiU του προέδρου της Καταλονίας, Αρτούρ Μας, έστω και αν η διαφορά είναι πολύ μικρή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μας έχει αποφασίσει να οδηγήσει την Καταλονία σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές τον Σεπτέμβριο με αιχμή την υπόθεση της ανεξαρτησίας.

Όσον αφορά το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) του Πέδρο Σάντσεθ,  οι δημοσκοπήσεις εν όψει των γενικών εκλογών του δίνουν σταθερά τη δεύτερη θέση, όμως στην περίπτωση της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης έχει χάσει έδαφος: στη Μαδρίτη είναι στην τρίτη θέση, ενώ στην Βαρκελώνη μόλις στην έβδομη.

Ωστόσο, η κάλπη της Κυριακής θεωρείται εξίσου κρίσιμη για τους Ciudadanos του Άλμπερτ Ριβέρα όπου σημειώνει σημαντική ανοδική πορεία και σε ορισμένες έρευνες ξεπερνά το Podemos.

Εκλογές γίνονται επίσης στην Αραγονία, την Βαλένθια και την Εξτρεμαδούρα.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η κινητοποίηση που παρατηρείται στη νεολαία ιδίως στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη είναι εντυπωσιακή.

Ωστόσο, καθοριστικός παράγοντας και αυτών των εκλογών θα είναι οι αναποφάσιστοι. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης